új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Alekszandar Vucsics szerb elnök azt mondta, hogy a Volodimir Zelenszkijjel folytatott rövid beszélgetésük során nem tárgyaltak az oroszellenes szankciókról, Belgrád továbbra sem fogja alkalmazni azokat – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Vucsics a TV Prva televíziónak adott pénteki interjújában elmondta, nem lát problémát abban, hogy találkozik az ukrán elnökkel, de megjegyezte, hogy nem tárgyaltak az Oroszország elleni szankciókról.

    Vucsics ugyanakkor ismét hangsúlyozta, hogy Belgrád nem változtatta meg döntését az Orosz Föderáció elleni szankciók alkalmazásának elutasításával összefüggésben.

  • Gyenyisz Pusilin, a kelet-ukrajnai donyecki szakadár terület vezetője azt állítja, hogy három ember – köztük egy hároméves kislány – meghalt és négy megsebesült az ukrán fegyveres erők tüzében.

    „Ukrajna továbbra is szándékos csapásokat mér a települések békés negyedeire” – írta Telegram-csatornáján.

    Hozzátette, hogy „lakó- és szociális létesítmények pusztulását jegyezték fel”, miután több mint 270 lövedéket lőttek ki a megszállt területre.

    Donyeck egyike azoknak az ukrajnai régióknak, amelyeket Oroszország népszavazás, illetve katonai megszállás útján elcsatolt Ukrajnától.

  • Robbanás történt a zaporizzsjai területen fekvő Mihajlovka központjában – közölte Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal mozgalom elnöke Telegram-csatornáján, hozzátéve, hogy az előzetes információk szerint egy helyi üzletember autója robbant fel.

    Elmondása szerint az autó tulajdonosa a helyszínen meghalt – az utastérben még három utas tartózkodott. Rogov terrortámadásnak nevezte az esetet.

    Rogov állítása szerint a férfi egy helyi kávézó tulajdonosa volt.

    „A kávézójában rendszeresen ingyen etette a rászoruló honfitársait. Emellett részt vett a régió társadalmi-politikai életében is” – mondta el a kormányzó, aki részvétét fejezve ki a gyászoló családnak és barátoknak.

    A zaporizzsjai régiót a 2022 szeptemberében tartott népszavazást követően Oroszország a fennhatósága alá vonta, és saját területének tekinti. Az orosz fegyveres erők jelenleg a régió területének több mint 70 százalékát ellenőrzik.

  • Az oroszországi Belgorod régió kormányzója pénteken közölte, hogy két ember meghalt, két másik pedig megsebesült, amikor az ukrán erők ágyúztak egy utat az ukrán határ közelében fekvő Maszlova Pristan városában.

    A lövedékek szilánkjai elhaladó autókba csapódtak. Az egyikben két nő utazott. A helyszínen belehaltak sérüléseikbe 

    – mondta a Reuters értesülései szerint Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó.

    Az állításokat hivatalosan még egyik fél sem erősítette meg.

  • Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 6946 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 6521 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. június 2-án nem érkeztek Budapestre vonattal – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • Az elmúlt 24 órában az ukrán légierő 15 csapást mért ellenséges állásokra.

    Az erre vonatkozó közleményt az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara tette közzé a Facebookon – közölte az Ukrinform.

    A vezérkar szerint az orosz megszállók továbbra is arra összpontosítják erőfeszítéseiket, hogy elfoglalják Luhanszk és Donyeck régiót. Az elmúlt 24 órában huszonkilenc katonai összecsapásra került sor – tudatták.

  • Az orosz hadsereg repülőgépei csapást mértek az ukrán hadsereg 81. légi mozgó dandárjának parancsnokságára Szeverszk közelében – közölte a RIA Novosztyival Vadim Asztafjev, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

    A szóvivő azt nem közölte, hogy a támadásban hány ember sérült meg.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter az orosz hadsereget a második legerősebbnek nevezte Ukrajnában a képességeit tekintve.

    A Helsinkiben tartott sajtótájékoztatón elhangzott megjegyzés a Kreml korábbi állítására utal, miszerint Oroszországnak a világ második legerősebb hadserege van. Ezt az állítást sokan elhitték szerinte.

    Ma sokan úgy látják, hogy Oroszország hadserege a második legerősebb Ukrajnában – felszerelése, technológiája, vezetése, csapatai, stratégiája, taktikája és morálja

    – fogalmazott a külügyminiszter.

    Blinken szerint Moszkva hadserege „a kudarc példája”, mivel csak az elmúlt hat hónapban 100 ezer ember halt meg a hadseregben. Az Egyesült Államok vezető diplomatája azt is elmondta, hogy milyen feltételek mellett képzelik el az ukrajnai békekötést.

  • Jevgenyij Prigozsin, a Wagner félkatonai szervezet vezetője, aki az utóbbi hetekben gyakran került összetűzésbe az orosz katonai vezetéssel, úgy tűnik, folytatja a viszálykodást. A Moszkva-barát erőket most azzal vádolta, hogy megpróbálták felrobbantani az embereit.

    Prigozsin harcosai májusban, több hónapos véres harc után átvették a kelet-ukrajnai Bahmut városának ellenőrzését, és azóta folyamatosan adják át állásaikat a reguláris orosz erőknek.

    A zsoldosfőnök a Telegramon közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy csapatai egy tucat olyan helyet találtak, ahol a védelmi minisztérium tisztviselői robbanóanyagokat, köztük páncéltörő aknákat helyeztek el.

    A tisztviselők állítólag azt mondták, hogy az eszközök elhelyezésére vonatkozó parancsot feletteseiktől kapták. 

    Prigozsin szerint a lépés nem volt szükséges az ellenség elrettentéséhez, mivel a kérdéses terület hátul volt. „Ezért feltételezhetjük, hogy ezek a töltetek a Wagner előrenyomuló egységeivel való találkozásra vártak” – mondta. 

    Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta Prigozsin megjegyzéseit – közölte a Sky News.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre közvetítésünk legfontosabb hírei az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!