Kijev szerint Putyinnak vastag dossziéja lehet Orbán Viktorról, ha így meg tudja szorongatni őt

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.06.04. 09:09
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy ismert orosz politikus nyilvánosan bírálta az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, mivel az nem érte el egyetlen célját sem, írja a Sky News.

    Konsztantyin Zatulin, az orosz Állami Duma képviselője szerint az ország háborús céljainak már nincs értelme, és azt javasolta, hogy a hadseregnek agresszívabbnak kellene lennie.

    A kritika arra utal, hogy a befolyásos háborúpárti politikusok egy része „némileg felhatalmazva érzi magát arra, hogy az invázió folytatásával elégedetlenségének hangot adjon és az eszkalált célok mellett érveljen” – írta a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW).

  • Az orosz hadsereg továbbra is a luhanszki és donyecki területek elfoglalására összpontosít. Szombaton különösen Marjinka város közelében volt aktív az orosz hadsereg, de a védelmi erők mind a 11 ellenséges támadást visszaverték – jelentette az ukrán vezérkar.

    Megjegyezték továbbá, hogy június 2-án a Luhanszk megyei Szvatove településen mintegy 40 orosz katona dezertált, engedély nélkül hagyva el harcálláspontjaikat. A dezertőrök felkutatására többek között két helikoptert vetettek be.

  • Június 4-én kora reggel Kropivnickij város lakosai robbanásokat hallottak – jelentette a Szuszpilne hírügynökség helyi idő szerint hajnali fél három körül. A The Kyiv Independent hozzátette, Kropivnickij város Kijevtől 300 kilométerre található.

    Andrij Rajkovics, Kirovohrad megye kormányzója felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthonaikban. Kijevben és több ukrán megyében is aktiválták a légiriadót június 4-én, helyi idő szerint hajnali 2 óra előtt.

  • Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon 6585 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 6845 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 61 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. június 3-án 49 ember, köztük 21 gyermek érkezett Budapestre vonattal – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság.

     

  • Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pozitívan értékeli a dél-koreai védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásokat.

    „Előremutató találkozót folytattam a koreai védelmi miniszterrel, akivel arról beszéltünk, hogy Ukrajnának lőszerre van szüksége” – írta Borrell a Twitteren.

    Az Egyesült Államok és a NATO-országok sürgették Dél-Koreát, hogy szállítson fegyvert és lőszert Ukrajnának, amelyet eddig Dél-Korea elutasított. Sajtóértesülések szerint azonban a dél-koreai lőszer már úton van Ukrajnába, az Egyesült Államokon keresztül.

  • David Petraeus amerikai tábornok, volt CIA-igazgató meg van győződve arról, hogy az ukrán ellentámadás nagyon erőteljes, vagyis elsöprő lesz. Mint mondta: „Az az elképzelésünk, hogy az ukránok több fegyveres műveletet is sikeresen hajtanak majd végre”.

    Az ukrán védelmi erők egységesen látnak majd el különböző feladatokat, jegyezte meg Petraeus.

    „Ezek közé tartozik az aknamentesítés, az áttörés és a légvédelmi csapatok védelme. Továbbá elektronikus hadviselést fognak folytatni, ellátják a különböző logisztikai feladatokat, mindezt tüzérségi és aknavetős hadműveletekkel megtámogatva” – tette hozzá az amerikai tábornok.

  • Mint korábban az Indexen beszámoltunk róla, szombat este robbanás történt Dnyipróban, ahol légiriadót is elrendeltek.

    A robbanást később a dnyipropetrovszki járás vezetője, Szerhij Liszak is megerősítette.

    Egy kétszintes lakóépület megrongálódott. A romok alatt emberek vannak

    – mondta.

    Az előzetes adatok szerint a becsapódás következtében huszonketten sérültek meg, köztük egy hatéves kisfiú. Mindannyian stabil állapotban kerültek kórházba.

    Két tűz ütött ki, a tűzoltók oltják a lángokat. A robbanás körülményeit vizsgálják – jelentette Liszak.

    Az orosz csapatok folyamatosan támadják a térség településeit.

  • Június 4-én éjjel az oroszokok rakétákkal és pilóta nélküli repülőgépekkel támadták Ukrajnát.

    „Az előzetes információk szerint egyetlen rakéta sem érte el a fővárost, Kijevet. A légvédelmi erők minden célpontot megsemmisítettek, ami nagy távolságból a város felé tartott. Kijev lakói már második egymást követő éjszaka nem hallják a robbanások hangját a fejük felett” – mondta Szerhij Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője.

    A magas rangú tisztviselő megköszönte a légvédelmi erőknek, hogy életeket mentettek, írja az Ukrinform.

  • Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin körül már kialakult egy bizonyos csoport, akik megértették, hogy az Ukrajna ellen indított háborút elvesztették. Ezt a véleményt Andrej Piontkovszkij politológus és publicista fogalmazta meg.

    Az Espresso TV csatorna műsorában hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők ellentámadása során elért első nagy siker visszafordíthatatlan politikai változások kiváltója lesz Oroszországon belül.

    Egy évvel ezelőtt Putyin azért engedte le a láncról Prigozsint, hogy lejárassa Sojgut és Geraszimovot, most pedig Prigozsin már a háború gondolatát is lejáratja

    – fogalmazott Piontkovszkij.

    Majd idézte legutóbbi kijelentéseit: „Nem mi találtuk ki ezt a »különleges műveletet«, nem mi robbantottuk ki ezt az átgondolatlan háborút. Természetesen Prigozsin manipulál, ő egy frontember. Ha magányos lenne, már régen likvidálták volna” – tette hozzá.

    A szakértő szerint Oroszországban kialakult egy csoport, amely felismerte, hogy a háborút elvesztették, és sokkal fontosabb feladatokat kell megoldani. Különösen azt, hogyan őrizze meg a tulajdonát és a hatalmát a háborút elvesztett országban, a poszt-putyini Oroszországban – közölte az Unian ukrán hírügynökség.

  • Mikola Zsidkov ukrán labdarúgó is meghalt az orosz–ukrán háborúban harcolva.

    Mikola Zsidkov meghalt hazája védelmében – közölte az ukrán védelmi minisztérium a Twitter-oldalán. Mykola a lengyel Wegrzcanka futballklubban játszott, de 2022 őszén visszatért Ukrajnába, és a honvédség soraiba állt.

    Legyen örökkévaló ennek a hősnek az emléke. Dicsőség a Hősöknek!

    – olvasható a bejegyzésben.

  • A Wagner-csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin elmondta, hogy az orosz védelmi minisztérium semmit sem tesz a belgorodi régió védelmében – írja az ukrán média.

    Hozzátette, ha ez a továbbiakban is így lesz, akkor a Wagner emberei fogják megvédeni.

    A PMC zsoldosai ezt saját kezdeményezésükre teszik meg, anélkül, hogy engedélyt kérnének az orosz hatóságoktól, akiktől csak lőszerre van szükségük – fenyegette a minisztériumot Prigozsin.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati percről percre közvetítésünk legfontosabb hírei az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!