új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán erők megsemmisítettek egy „jelentős” lőszerraktárt az oroszok által megszállt Genicseszk kikötőváros közelében, a déli Herszon régióban – közölte Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője vasárnap.

    Fegyveres erőink a reggeli órákban nagy és jó hangos csapást mértek a Genicseszki járásban lévő Rikove településre, a Herszon régió ideiglenesen megszállt területén

    – mondta Bratcsuk vasárnap reggeli videóüzenetében. Hozzátette, hogy a településen volt egy jelentős lőszerraktár, amely megsemmisült.

    Az ukrán média olyan videókat tett közzé, amelyeken hatalmas füstfelhő látható, és robbanások hangja hallatszik.

    Rikove mintegy 20 kilométerre északra van Genicseszktől, a dél-ukrajnai Azovi-tenger mentén fekvő kikötővárostól, amelyet a Kreml erői tartanak ellenőrzés alatt Oroszország tavaly februári támadása óta.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 7094-en léptek be Magyarországra szombaton, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 7234-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap.

    A beléptetettek közül a rendőrség 109 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök az egészségügyi dolgozók napja alkalmával közölt videóbeszédében kiemelte az új régiókban dolgozó katonai orvosok és szakemberek odaadó munkáját.

    Külön köszönet illeti azokat a medikusokat, akik hivatásos kötelességüket teljesítik, részt vesznek a különleges katonai műveletben, kockáztatják az életüket, és megmentik a sebesülteket

    – mondta Putyin a TASZSZ szerint.

  • Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev szerint nem szerencsés, hogy Joe Biden amerikai elnök nukleáris atomfegyverekkel rendelkezhet – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

    Az elnökhelyettes a Telegram-csatornáján az amerikai elnök életkorára utalva demensnek, és korrupcióba keveredőnek nevezte Joe Bident. Medvegyev emlékeztetett, hogy az elnök korábban „egyértelműen kijelentette, hogy az orosz atomfegyverek Belaruszba való telepítése teljesen felelőtlen volt”

    Hangsúlyozta, hogy Európába – Németországba, Belgiumba, Hollandiába, Olaszországba és Törökországba – az amerikaiak telepítettek atomfegyvereket telepítettek.

    Nagy a baj. Éppen ennek az embernek vannak az atomfegyverek a kezében

    – jelentette ki Medvegyev, és a bejegyzéséhez csatolt egy videót is, amelyen Joe Biden egy rendezvényen az „Isten óvja a királynőt” kifejezéssel zárta a beszédét. 

    Mint megírtuk, az amerikai elnök egy Connecticut államban tartott, az amerikai fegyvertartási törvények szigorítása mellett kiálló rendezvényen szólalt fel nemrég. A BBC beszámolója szerint a beszédét a brit himnuszból ismert „God save the Queen!”, azaz „Isten óvja a királynőt!” kifejezéssel zárta, azonban tavaly óta a királyról kell énekelni, mivel már III. Károly a brit uralkodó.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton afrikai vezetőkkel találkozott, ahol elmondta, hogy az ukrán gyerekek deportálása Oroszországba legális volt – számolt be az Espreso.tv.

    A gyerekek ügye szent. Azért vittük ki őket a konfliktusövezetből, hogy megmentsük az életüket és az egészségüket. Ez történt. Senki sem akart egyetlen gyermeket sem elválasztani a családjától. Egész árvaházakat vittünk ki

    – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

    Mint megírtuk, az ukrán legfelsőbb vezetés szerint egy héttel ezelőtt 150 gyereket csempésztek a megszállt luhanszki régióból Oroszországba. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban közölte, hogy eddig 19 393 gyermeket szállítottak illegálisan Oroszországba a megszállt Ukrajnából.

    A Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen ukrán gyerekek elrablása miatt. A Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök erősen eltúlozza országa nukleáris képességeit, főleg azután, hogy Moszkva átadta az első atomfegyvereket Belarusznak.

    A tanácsadó a 24-es csatornának adott interjújában elmondta, hogy Lukasenka azért nem tudja megnyomni az atombombát indító gombot, mert nincsenek is taktikai atomfegyverei, hiszen azokat Oroszország irányítja.

    Lukasenka már nemcsak a világpolitikának, de még az ukrajnai háborúnak sem kulcsfontosságú szereplője. A belorusz elnök csupán Dmitrij Medvegyev furcsa ikertestvére, aki a bohókás VIP-agitációs vonat funkcióját hivatott betölteni. Nem több, nem kevesebb

    – fogalmazott Podoljak.

    Kifejtette, hogy szerinte Lukasenka és Medvegyev „dolga”, hogy anekdotikus kijelentéseket tegyenek, amivel aztán a sajtó hosszasan foglalkozik. Mindezt azért, hogy elvonják a figyelmet az orosz háborús kudarcokról és veszteségekről szóló hírekről.

    Podoljak hozzátette, hogy a belorusz elnök azért űzi ezt a játékot, mert Oroszország győzelmében érdekelt, és bármit megtenne azért, hogy megállítsa az ukrán ellentámadást.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök csendre intette Jelena Iljuhinát, a Gazprom Nyefty vezérigazgató-helyettesét és a Gazprom Lahta vezérigazgatóját, mikor a nő beszéde közben megszólalt az orosz himnusz – írja a RIA Novosztyi alapján az Orosz Hírek.

    A videóban a vezérigazgató az Oroszországi Föderáció, a Szovjetunió és az Orosz Birodalom zászlóinak ünnepélyes felvonásáról beszélt az államfőnek. Egyszer csak megszólalt a háttérben a nemzeti himnusz, Putyin pedig az ujját az ajkához emelve szólította csendre a Iljuhinát.

  • A TF1 francia televíziós csatorna a déli fronton lévő orosz állásokból készített riportot. A tudósításban többek között az orosz katonai felszerelések mozgását, az ukrán csapatokra leadott tüzet, és az indításra előkészített FPV-drónokat mutattak be – írja a Strana Today.

    Az orosz katonák a francia újságírónak azt is elmondták, hogyan készültek fel az ukrán hadsereg offenzívájára.

    Ukrajnában azonnal óriási felháborodást váltott ki, hogy az újságíró orosz csapatok állásaiból tudósított, és – a nyugati országoktól megszokottaktól eltérően – látszólag nem irányukban mutatott elfogultságot.

  • Jövő héten menesztik az ukrán hadiipari vállalat, az Ukroboronprom vezetőjét, Jurij Huszjevet – írja az ukrán Telegraf. A lap forrásai úgy tudják, hogy Huszjev ezentúl másik pozíciót fog betölteni.

    Az emberek már régóta elégedetlenek a Huszjevvel. Több jelölt is van a posztjára, és korábban ő maga könyörgött Ukrajna csehországi nagyköveti posztjáért – idézi forrását a Telegfraf.

    Az Ukroboronprom új vezetőjének posztjára az egyik legesélyesebb jelöltnek Szerij Bojev jelenlegi stratégiai ipari miniszterhelyettest tartják.

    Az Ukroboronprom vezetőségének leváltását a Telegraf információi szerint már március óta tervezi az ukrán kormány.

  • „Ukrajna demilitarizálásának feladata valójában teljesült” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

    Ukrajna valóban erősen militarizált volt a különleges katonai művelet kezdetekor. Valójában ez a feladat (demilitarizálás) nagyrészt teljesült. Ukrajna egyre kevesebb fegyvert használ. És egyre inkább a nyugati országok által neki szállított fegyverrendszereket használja

    – mondta.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A szombati percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!