Szakértők szerint van rá esély, hogy Moszkva újabb országot támadjon meg

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2023.06.19. 08:06
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Sauli Niinisto finn elnök aggodalmát fejezte ki Oroszország fejlődő országokkal való kapcsolatai és a Nyugattal szembeni negatív hozzáállása miatt.

    Sok fejlődő ország gyanakvó a Nyugattal szemben – mondta a finn elnök vasárnap egy kétnapos kül- és biztonságpolitikai vitarendezvényen.

    Niinistö különösen a BRICS-országcsoportra – melyhez többek között Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika tartozik – utalt, amely egyre vonzóbbá válik sok fejlődő ország számára, és amelyre a Nyugat egyfajta ellenzékként tekint.

    Tudomásunk szerint 19 ország már kifejezte érdeklődését a csoporthoz való csatlakozás iránt. Ha ez megtörténik, akkor a világ népességének több mint felét képviselheti

    – mondta az államfő.

  • A dél-ukrajnai Mikolajiv régióban a lakosságot arra figyelmeztették, hogy ne használják a csapvizet fogyasztásra, fürdésre vagy horgászatra, miután szennyezettnek találták azt.

    A vízben a kolerához hasonló baktériumot fedeztek fel a helyi egészségügyi hatóságok. A kórokozót – mely akut bélfertőzést okozhat – a kahovkai gát összeomlását követően több folyóban és torkolatban is kimutatták.

    A helyi járványvédelmi és betegségmegelőzési központ a víz magas ammóniaszintjére is felhívta a figyelmet – írja a Sky News.

  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó egy interjúban arról beszélt: a konfliktus természetes velejárója az, hogy a háború Oroszország területére is átterjed.

    A politikust arról kérdezték, hogy a nyugati országok képviselői miért kötik ki újra és újra feltételként, hogy Ukrajna bizonyos fegyvereket csak a saját területén használhat. Podoljak erre azt válaszolta:

    Próbáljuk elmagyarázni nekik: a háború, amelyet Oroszország Ukrajna területén folytat, fokozatosan átterjed Oroszország saját területére, ez történelmi folyamat. 

    „Mert amikor valaki elindít egy nagy inváziót és nem tud hamar győzni, akkor elveszti az irányítást a folyamatok felett. Ma Oroszország, mindentől függetlenül, elvesztette az irányítást” – mondta Podoljak, utalva eközben az orosz belpolitikában látható konfliktusokra, és többek közt Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér esetére is.

    Hozzáfűzte azt is, hogy az ukrán oldalon már működnek az orosz kormányzat ellen küzdő önkéntes hadtestek, és egyre gyakoribbak a dróntámadások Oroszország területén belül „Ez egy vesztes háborúnak a velejárója. Miért gondolja azt a Nyugat, hogy meg tudja állítani a történelem vonatát?” – mondta Podoljak, majd utalt arra, szerinte a Nyugat sem tudja elfogadni azt, hogy a háború előtti idők elmúltak, és le kell mondaniuk az Oroszországgal ápolt gazdasági kapcsolatokról.

      

  • Az oroszok Nikopolt bombázták vasárnap, megrongálva két fontos infrastrukturális létesítményt, valamint civil objektumokat. Halálos áldozatok nem voltak – írta Mikola Lukasuk, a Dnyiprói Regionális Katonai Igazgatóság vezetője Telegramon.

    Lukasuk elmondta, hogy az elmúlt napokban az oroszok aktívan támadtak bizonyos infrastrukturális létesítményeket, ami nagyon megnehezítette a város vízellátását.

    A humanitárius válság súlyosbítására irányítják erőfeszítéseiket

    – magyarázta.

    A vasárnapi bombázás kilenc magánházat, hét melléképületet, egy autót, kerítéseket, naperőműpaneleket, egy gázvezetéket és két elektromos vezetéket károsított meg.

  • Oroszország elveszíti a megszállt területeket – jelentette ki vasárnapi videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    „Az egyetlen, ami miatt Oroszországnak most aggódnia kellene, hogy miképp készítsék fel az orosz társadalmat arra, hogy mindent elveszítenek, amit feltettek az állam jövőjére” – tette hozzá.

    A hadseregünk lépésről lépésre halad előre

    – utalt Zelenszkij az ukrán ellentámadásra.

  • Az ukrán hadsereg vasárnap megsemmisített négy orosz drónt Dél-Ukrajnában – számolt be a déli légi parancsnokság közleményében.

    Megjegyezték, hogy két Lancet csapásmérő UAV-t és egy ZALA UAV-t lőttek le Herszon régióban, egy operatív és taktikai UAV-t pedig Mikolajiv régióban.

    Szombaton a légvédelmi erők két orosz drónt semmisítettek meg Herszon régióban – emlékeztettek.

  • Az orosz katonák aláaknázzák a megszállt zaporizzsjai régióban élő azon polgárok földjeit, akik nem vették fel az orosz útlevelüket és nem hagyták el a területet – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az Ukrán Fegyveres Erők beszámolója szerint a zaporizzsjai Pokrovszke városában jegyezték fel az oroszok ilyen akcióit. Ugyanakkor hozzátették, hogy a helyi kollaboránsok telkeihez nem nyúltak hozzá az orosz katonák.

  • Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A vasárnapi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!