új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok egyenruháján szokatlan felvarró volt látható a napokban.

    A katonai vezető uniformisán a Star Wars-univerzum egyik népszerű karaktere, Grogu volt látható, akit a legtöbben „Baby Yodaként” ismernek a Mandalorian című sorozatból.

    A felvételek megjelenése után a közösségi médiában egyesek „nagymesterként” emlegették Zaluzsnijt. Okszana Markarova, Ukrajna washingtoni nagykövete pedig azzal viccelődött, hogy a Star Wars-fanok mostantól kezdve akár „főjedinek” is hívhatják főparancsnok helyett.

    Utóbb még az ukrán védelmi minisztérium is megosztott egy grafikát, amelyen a népszerű Star Wars-karakter egy iráni sahid drónt semmisít meg az Erő segítségével.

  • Az ukrán erők rakétacsapást mértek az ukrajnai Herszon régiót és a Krímet összekötő csonhari hídra – közölték a két régió Oroszország által kinevezett tisztviselői a The Guardian szerint.

    Vlagyimir Szaldo, az Oroszország által kinevezett herszoni kormányzó azt mondta, hogy a hidat valószínűleg Storm Shadow rakétákkal támadták, amelyek megrongálták az utat, de a forgalmat más útvonalra terelték. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

    A csonhari híd a Krím félsziget keleti felén található, és egyike annak a három hídnak, amely a Krímet a dél-ukrajnai területekkel összeköti. Ráadásul ez a híd jelenti a legrövidebb utánpótlási útvonalat a zaporizzsjai terület felé, amelyet a jelenleg zajló ukrán offenzíva elsődleges célterületének tartanak a szakértők. 

  • Magyarország területére 2023. június 21-én között az ukrán–magyar határszakaszon 7254 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5752 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 76 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Az orosz csapatok június 21-én háromszor támadták a dnyipropetrovszki területen fekvő Nikopolt, négy lakóépületet és egy távvezetéket megrongálva – jelentette Mikola Lukascsuk, a dnyipropetrovszki területi tanács vezetője.

    A közeli Mirove települést is támadás érte, mondta Lukascsuk. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

    Korábban, június 20-án egy Nikopol elleni orosz támadásban megsebesült egy 74 éves férfi – közölte Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszki megye kormányzója.

    A több mint 115 ezer lakosú Nikopolt folyamatosan bombázza az orosz tüzérség – írja a Kyiv Independent.

  • Az úgynevezett „vadászgép-koalíció” tagjai között Románia is szóba jött, mint lehetséges helyszín az ukrán pilóták F–16-osokon történő kiképzéséhez – írja a brüsszeli Politico

    A lap forrásai szerint a kiképzésüket valószínűleg az F–16-osokat gyártó Lockheed Martin végezné. 

    Olekszij Reznyikov az NHK japán lapnak adott interjújában azt mondta, hogy Ukrajna ősszel vagy télen készen áll arra, hogy F–16-os vadászrepülőgépeket telepítsen a területére. Szerinte a modern vadászgépek nem fognak változtatni a háború menetén idén nyáron, a pilóták kiképzéséhez pedig idő kell.

    Kijevnek emellett még meg kell állapodnia a partnerekkel a repülőgépek karbantartásához és javításához szükséges mérnökök és technikusok kiképzéséről is, jegyezte meg a tárcavezető.

  • A délkelet-ukrajnai Tavrija irányában az orosz erők egy nap alatt rengeteg embert veszítettek – közölte Olekszandr Tarnavszkij, a Tavrijai Erők Operatív és Stratégiai Csoport parancsnoka.

    „Tavrija irányában hadseregünk szisztematikusan elűzi az ellenséget az állásaiból és folytatja az előrenyomulást. Az ukrán erők sikere látható” – tette hozzá a parancsnok az Ukrinform szerint. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajna addig nem hajlandó tárgyalni a békéről Moszkvával, amíg az orosz csapatok nem hagyják el az országát.

    Oroszországgal soha nem ülünk tárgyalóasztalhoz, függetlenül attól, hogy ki az elnök, amíg egyetlen orosz katona is a mi területünkön van

    – szögezte le az államfő.

    Az elnök hangsúlyozta, hogy ez az összes olyan területre vonatkozik, amelyet az Orosz Föderáció 2014 óta megszállt, beleértve a Krímet is. Zelenszkij ezen kívül bizakodását fejezte ki, hogy Oroszországban már vannak olyan képviselők, akik megértették, hogy a háború kirobbantása „az ő véres hibájuk volt”.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A szerdai percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!