új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Recep Tayyip Erdogan török elnök szombati nyilatkozatában elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő a jövő hónapban ellátogat Törökországba.

    Folytatjuk a tárgyalásokat mind Oroszországgal, mind Ukrajnával a két ország közötti fogolycseréről, emiatt Putyin a jövő hónapban Törökországba látogat. Ismét lehetőségünk lesz arra, hogy négyszemközt tárgyaljunk a témáról. Az elkövetkező időszakban is folytatom a telefonbeszélgetéseket vele

    – fogalmazott a török elnök, miután Isztambulban tárgyalt ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel.

    Erdogan megjegyezte: a fogolycsere kérdése a napirendi pontok között prioritást élvez, és reméli, hamarosan eredményre jutnak az orosz elnökkel.

    További részleteket ebben a cikkünkben olvashat.

  • Az oroszok három irányítópontjára mért csapást az ukrán légierő – közölte az Unian ukrán hírügynökség az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának szombat reggeli tájékoztatóját.

    Megjegyezték, hogy az ukrán honvédség légiereje több ellenséges célpontot is megsemmisített, köztük egy parancsnoki állomást, egy lőszerraktárakat és légvédelmi rendszereket is.

  • Magyarország területére 7512 fő lépett be pénteken az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 7496 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 94 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Iráni gyártású Shahed drónokkal indítottak támadást pénteken az oroszok Ukrajna területén. Az ukránok 18 drónból 12-t semmisítettek meg – írja az Ukjrajinszka Pravda az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának Facebook-bejegyzése alapján.

    Mint írták, július 7-én az ukrán fegyveres erők 5 szektorban 36 alkalommal csaptak össze az oroszokkal. 

    Hozzátették: az oroszok Zaporizzsja területén indítottak rakétatámadást, ahol épületek és civilek sérültek meg.

  • António Guterres ENSZ-főtitkár ellenzi a kazettás bombák használatát, ezt szóvivője, Farhan Haq mondta egy tájékoztatón.

    „A főtitkár támogatja a kazettás bombákról szóló egyezményt (CCM), amelyet, mint tudják, 15 évvel ezelőtt fogadtak el, és azt szeretné, ha az országok betartanák az egyezmény feltételeit” – mondta Haq.

    Tehát természetesen nem akarja, hogy továbbra is kazettás lőszereket használjanak a harctéren

    – tette hozzá.

    Korábban az Egyesült Államok közölte, hogy egy új katonai segélycsomagban kazettás lőszert juttatott Ukrajnának.

  • Ukrajna tárgyalásai Oroszországgal a jelenlegi körülmények között az oroszországi politikai elit megújulása nélkül csak a háború következő szakaszához vezetnek – mondta Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója.

    A tárgyalóasztal most Ukrajna kapitulációját jelenti

    – fogalmazott a politikus. Szerinte jelenleg nincs nyomás a Nyugat részéről Ukrajnára a tárgyalásokkal kapcsolatban, félreértésről van szó. Ukrajna azonban változatlanul kitart azon álláspontja mellett, hogy a háború befejezése csak bizonyos feltételek mellett lehetséges – jegyezte meg Podoljak.

    Ami Aljakszandr Lukasenkát illeti, aki nemrég nyilatkozott a tárgyalásokról, az elnöki adminisztráció vezetőjének tanácsadója szerint teljesen irreleváns.

    Nincs információja, és nem befolyásolja a döntéseket. Lukasenka nem először ragaszkodik a tárgyalási folyamatról szóló történethez. Ő nem jelentős szereplője az ukrán politikai folyamatnak

    – vélekedett.

  • A kazettás bombák által jelentett kockázatokról kérdezve Colin H. Kahl, a védelmi minisztérium politikai államtitkára azt mondta, hogy a civilek számára „a legrosszabb dolog” az lenne, ha „Oroszország megnyerné a háborút”.

    Elmondta, hogy Oroszország válogatás nélkül alkalmazta a kazettás bombákat, amelyeknél sokkal nagyobb a járulékos károk kockázata.

    Kahl elmondta, hogy az ukránok jelenteni fogják az Egyesült Államoknak ezen fegyverek használatát. Hozzátette: az Egyesült Államoknak „több százezer” ilyen lőszer áll a rendelkezésére.

  • Kezdődik az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!