új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Leo Varadkar ír miniszterelnök az Independentnek adott interjúban azt mondta: nem valószínű, hogy Írország együttérzését nyilvánítja ki Oroszországnak akkor, ha Vlagyimir Putyin meghal.

    A kormányfőtől a brit lap feltételes módban kérdezte meg, hogy az ír kormányzat részvétet nyilvánítana-e az orosz elnök halála esetén.

     Nem hiszem. De ez egy jó kérdés, erre még nem gondoltam

    – mondta, hozzátéve, hogy szerinte Putyin állami temetésében sem lenne jelen egy ír delegáció.

    Az Independent cikkében felidézték azt is, hogy a II. világháború idején Írország semleges maradt, de amikor a háború végén Eamon de Valera miniszterelnök részvétet nyilvánított az írországi német nagykövetnek Adolf Hitler halála miatt, abból nemzetközi botrány lett.

    A lap hozzátette: Írország (a világháború korszakához hasonlóan) a mostani helyzetben is a semlegesség politikáját követi, de ez – kormányzati forrásaik szerint – elsősorban nem politikai, hanem pusztán katonai értelemben vett semlegességet jelent a gyakorlatban.

  • Az orosz hadsereg hajnalban rakétatámadást hajtott végre az Odesszai terület ellen, amiben legalább egy ember meghalt – írja a Kyiv Independent a helyi kormányzó, Oleh Kiper közlése alapján.

    Kiper szerint az oroszok Kalibr típusú rakétákkal lőttek egy kikötőt, de a pontos helyszínt nem jelölte meg. A támadás következtében több épületben károk keletkeztek.

    Oroszország hétfőn kezdett el csapásokat végrehajtani a dél-ukrajnai, a román határ közelében található gabonakikötők ellen.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 7117-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6530-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 126 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Az amerikai kormányzat megerősítette, hogy Washington nem elégedett az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellentámadásának ütemével – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának (NSC) stratégiai kommunikációs koordinátorát, John Kirbyt arra kérték, hogy az újságíróknak tartott rendszeres tájékoztatón tisztázza, az amerikai kormány szerint hogy halad az ukrán csapatok ellentámadása.

    Maga az ukrán elnök mondta, hogy nem halad olyan gyorsan, ahogyan szeretnénk

    – válaszolta Kirby.

    Az Egyesült Államok nem foglal állást ebben a kérdésben. Kijevnek kell mérnie az ellentámadás előrehaladását a tervekhez képest. Ők már felismerték, hogy nem halad olyan gyorsan, ahogyan szeretnék – magyarázta a Fehér Ház tisztségviselője.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök már július 23-án arról beszélt az Alekszandr Lukasenka belarusz elnökkel folytatott szentpétervári találkozóján, hogy az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadása kudarcot vallott.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a háború előtti adóztatás visszaállításáról szóló törvényt, amely eltörli az egységes adófizetés lehetőségét augusztus 1-től – számolt be Jaroszlav Zseleznyak képviselő a Telegramon.

    Az elfogadott törvény az okmányellenőrzés újraindításáról és az adójogszabályok megsértéséért kiszabott büntetések visszaállításáról is rendelkezik.

    A közösségi média felhasználói hevesen reagáltak a hírre, amely jelentősen megnehezíti a vállalkozások életét – írja az Unian hírügynökség.

  • Nagy veszteségeket szenvedtek az ukrán erők sikertelen áttörési kísérleteik közben – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

    Mint mondta, a zaporizzsjai Orehov település mellett az ukrán hadsereg intenzív támadásokba kezdett három dandár és harckocsik tömeges bevetésével. Csak ezen a frontszakaszon az ellenség 22 harckocsiját és 10 gyalogsági harcjárművét lőtték ki, és száznál is több ukrán katona esett el. Hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg megtartotta állásait.

    Konasenkov szerint az orosz hadsereg a krasznolimanszki front egy három kilométer széles szakaszán előrenyomult, és 2700 méter mélyen behatolt az ukrán védelem vonalaiba. Konasenkov szerint az ukrán hadsereg 675 katonát vesztett egy nap alatt, közülük 210-en a Donyeck régióban dúló harcokban estek el.

    A tábornok beszámolt arról is, hogy az orosz légvédelem lelőtt két Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, hét HIMARS rakétát, valamint 13 ellenséges drónt.

  • Volodimir Zelenszkij elnök a Twitteren köszönetet mondott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak és helyettesének, Mircea Geoanának, amiért megtartották a NATO–Ukrajna Tanács ülését, miután Oroszország kilépett a gabonaegyezményből.

    Az államfő üdvözölte, hogy a szövetség „világosan és egyértelműen elítélte Oroszország gabonaüzletből való kilépését”.

    Zelenszkij azt is elmondta, hogy Ukrajna továbbra is teljesíteni fogja a globális élelmezésbiztonság biztosítására vonatkozó kötelezettségeit, és hangsúlyozta Kijev egységét a szövetséggel a NATO-tagság felé vezető úton.

  • Az ukrán légierő figyelmeztetést adott ki, hogy nagy teljesítményű orosz Kinzsal rakétákat lőttek ki a nyugat-ukrajnai Hmelnickij és Kirovohrad régiók, valamint a főváros, Kijev felé.

    Hmelnickij régióból robbanásokat jelentettek órákkal azután, hogy az ukrán légierő arra figyelmeztetett, hogy orosz stratégiai bombázók vannak a levegőben.

    A rakétákat a Kaszpi-tenger felől indították, de irányt változtattak, és végül a nyugat-ukrajnai infrastruktúrát vették célba.

    Az ukrán légierő szóvivője elmondta, hogy legalább néhány cirkálórakétát elfogtak. Károkról vagy áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés – írja a CNN.

  • Folytatódtak a heves harcok a déli zaporizzsjai régióban, különösen Robotine falu körül, ahol az ukrán erők megpróbáltak áttörni az erősen aláaknázott orosz védelmi vonalakon, ukrán és orosz beszámolók szerint.

    Robotine közelébe értünk. Magába a településbe még nem hatoltunk be, de folytatódnak a harcok a Robotine előtti lövészárkokban

    – mondta a CNN-nek az offenzívában részt vevő ukrán dandár.

    Az ukrán erők Melitopol és Bergyanszk irányában is fokozatosan nyomulnak előre, közölte Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes.

    Oroszország megpróbálta megtámadni az ukrán erőket Kupjanszk és Liman irányában, de Ukrajna stabilizálta a helyzetet

    – tette hozzá Maljar, aki szerint ez Oroszország kísérlete volt arra, hogy Kijev csapatait elterelje Bahmut térségéből.

    A keleti Donyecki területen Maljar szerint az oroszok hatalmas veszteségeket szenvedtek felszerelésben és személyi állományban, amikor megpróbálták megkerülni Avdijivka városát.

    Körbe akarják keríteni a várost, de félnek belépni, mert beleragadnának a védőkkel vívott városi harcokba, ezért már több hónapja próbálják megkerülni Avdijivkát. Ma reggel ismét megpróbálták megkerülni, de hatalmas veszteségeket szenvedtek felszerelésben és személyi állományban

    –  mondta Maljar.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index csütörtöki hírfolyama az orosz–ukrán háborúról. Az elmúlt nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!