2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 5487 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 6280 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 49 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Ha az amerikai kongresszus a közeljövőben nem hagyja jóvá az Ukrajnának nyújtott újabb segélyt, akkor az ukránok másfél hónapon belül érezni fogják a fegyverhiányt. Ezt Olekszandra Usztyinova parlamenti képviselő jelentette ki – írja az Unian.

    Elmondása szerint Ukrajna havonta mintegy 3 milliárd dollárt költ az amerikai katonai segélyek költségvetéséből. Most a Fehér Háznak a régi költségvetésből mintegy 5 milliárd dollár áll rendelkezésére, amelyet az ukrán védelmi erők számára történő fegyvervásárlásra szántak.

    Már most megmondhatom, hogy ha nem szavaznak az Ukrajnának szánt további finanszírozásról, akkor egy-másfél hónapon belül kifogyunk a fegyverekből

    – mondta.

    Megjegyezte, hogy ez az 5 milliárd dollár kizárólag az amerikai katonai raktárakban tárolt fegyverek vásárlására szolgál.

    Usztyinova szerint azonban nem ez a fő probléma. Sokkal rosszabb, hogy az Egyesült Államok leállította a havi 1,5 milliárd dolláros közvetlen pénzügyi támogatást, amely korábban közvetlenül az ukrán állami költségvetésbe folyt be.

  • A moldovai rendkívüli helyzetek bizottsága felszólította a moldovai gázszállító rendszer szabályozóját, hogy az ukrán–moldovai határ négy pontján keresztül biztosítsa az európai gáz szabad áramlását a tárolókba – írja az Ukrinform.

    Ennek a politikának a megvalósítása azt jelenti, hogy

    Ukrajna naponta akár 17 millió köbméter földgázt is importálhat

    a transzbalkáni és a Iasi-Chisinau gázvezetéken keresztül.

    Mivel Moldova az ukrajnai háború miatt szükségállapotban van, a bizottság döntéseit a törvényeknek megfelelően kell végrehajtani.

    A Romániában és Ukrajnában tárolt több mint negyedmilliárd köbméter gázkészlet Moldova szerint elegendő a tél átvészelésére. Az ukrajnai illegális gáztárolásról szóló orosz vádak miatt Moldova tisztázta, hogy az Ukrajnában tárolt üzemanyagot a szabad piacon vásárolták.

  • Ukrajnában minden hadkötelesnek fel kell készülnie arra, hogy kiküldik a frontra. Ezt a kijelentést Roman Isztomin, a Poltava megyei területi toborzási és szociális támogatási központ sajtószóvivője tette, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    „Most már minden hadköteles embernek meg kell értenie, hogy nagy valószínűséggel fegyverrel a kézben kell megvédenie a hazáját” – idézi Isztomint a Sztrana című ukrán kiadvány.

    Az általános mozgósítást már többször meghosszabbították Ukrajnában. Az ország hatóságai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a katonaköteles korú férfiak ne kerüljék el a szolgálatot, megtiltják nekik a külföldi utazást, és már a nyílt utcán is behívókat osztogatnak a toborzással megbízott katonák, írja a TASZSZ.

    Már olyan hírek is megjelentek, hogy az egészségügyi okokból szolgálatra alkalmatlan embereket is mozgósítják az ukránok, teszi hozzá az orosz hírügynökség.

  • Joe Biden amerikai elnök két súlyos hibát követett el az ukrajnai konfliktusban az Oroszországgal történő szembenállás során – mondta a Rzeczpospolita című lapnak adott interjújában Ben Hodges nyugalmazott amerikai altábornagy, az amerikai hadsereg európai erőinek korábbi parancsnoka.

    „Először is, még nem határozta meg, hogy mi a célunk ebben a háborúban. Nem indokolta meg, miért adunk Kijevnek 50 milliárd dollárt vagy még többet” – magyarázta Hodges.

    Szerinte az amerikaiak szívesebben támogatnák Kijevet, ha Biden kijelentette volna, hogy az amerikai cél nem más, mint győzelemhez segíteni az ukrán fegyveres erőket.

    Ráadásul a Fehér Ház vezetője túlzottan fél az Oroszországból érkező nukleáris fenyegetéstől, tette hozzá Hodges, írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

  • Európában és az Egyesült Államokban az Ukrajna anyagi támogatása okozta teher miatt egyfajta kimerültség, fáradtság kezd kialakulni. Ennek eredményeképp kialakulni látszik egy politikai klikk, mely a kijevi katonai műveletek végtelen finanszírozását ellenző hangokat gyűjti össze – nyilatkozták szakértők a Sputniknak.

    Hozzátették, mivel Ukrajna helyzetének reménytelenségét és felfegyverzésének hiábavalóságát lehetetlen figyelmen kívül hagyni, ez a klikk egyre csak nőni fog.

    A portálnak nyilatkozó egyik szakértő, Dan Kovalik amerikai emberi jogi és munkajogi ügyvéd, békeaktivista, a Pittsburghi Egyetem professzora elmondta, hogy mivel a demokraták Ukrajna rendíthetetlen támogatóiként és Oroszország ádáz elllenfeleiként építették fel politikai reputációjukat, a republikánusok nagyobb hajlandóságot mutattak ellenezni a Biden-adminisztráció politikáját.

    Kovalik megjegyezte, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segély valószínűleg továbbra is vitatott kérdés marad, mivel a ház új házelnököt választ, miután Kevin McCarthy képviselőt (R-CA) kedden eltávolították a disszidens republikánusok, akik élesen bírálták ezeket a segélyeket.

    Kovalik rámutatott, hogy a Kijev támogatásával járó erkölcsi és pénzügyi fáradtság mellett a Pentagonnak gyakorlati gondokkal is szembe kell néznie az ukrán fegyveres erőknek átadott hatalmas mennyiségű fegyver feltöltése során. A hét elején Michael McCord, a Pentagon elnöke azt mondta a vezető törvényhozóknak, hogy már csak 1,6 milliárd dollár maradt abból a 25,9 milliárd dollárból, amit a fegyverkészletek feltöltésére kaptak.

  • Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági szolgálat helyettes vezetője a Telegram-csatornáján közzétette a katonai személyzethez intézett beszédét.

    „Láthatóak a jelei annak, hogy a Nyugat kifogyóban van. Különböző trükkökkel próbálnak minket hátráltatni, hogy az ellenség levegőhöz jusson” – mondta

    Szerinte Oroszországnak most nem kell tárgyalni a tűzszünetről, de gyorsan hozzátette, hogy Oroszország soha nem mondott le magáról a tárgyalásról, mint diplomáciai eszközről.

  • A Bűnüldözési Együttműködés Európai Uniós Ügynöksége (Europol) csütörtökön hivatalosan is csatlakozott az Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűncselekmények kivizsgálására létrehozott közös nyomozócsoporthoz (JIT) – írja az Ukrajinszka Pravda az Europol sajtóközleményére hivatkozva.

    Az uniós ügynökségnek a nyomozócsoport munkájában való részvételéről szóló megállapodást a hét tagállam legfőbb ügyésze és Catherine De Bolle, az Europol ügyvezető igazgatója írta alá az Eurojust legfőbb ügyészek konzultatív fórumának 17. ülésén.

    Az Europol elemzési és kriminalisztikai támogatást nyújt a közös nyomozócsoportok tagjainak, valamint támogatja a nyílt forrásokból – például a közösségi médiából, a televízió- és rádióműsorokból – jogszerűen szerzett adatok gyűjtését és elemzését – áll a közleményben.

  • Rishi Sunak brit miniszterelnök beszámolt arról, hogy Volodimir Zelenszkijjel együtt megvitatták a harkivi támadást az európai vezetők csütörtöki spanyolországi találkozóján – írja a Sky News.

    Szerinte a támadás Vlagyimir Putyin barbárságát mutatja.

    Ukrajna Oroszországot hibáztatta a támadásért, Moszkva részéről egyelőre nem érkezett válasz.

    Putyin mondhat, amit akar, egy ember felelős ezért a törvénytelen, provokálatlan háborúért, és ő az, és ezt abba kell hagynia

    – mondta Sunak. Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság rendületlenül támogatta Ukrajnát, és továbbra is támogatni fogja.

  • Oroszország csütörtökön azzal vádolta Ukrajnát, hogy kazettás bombákkal támadott egy határ menti várost. A támadásban egy ember megsérült és több épület megrongálódott, közölték orosz hírforrások, írja a The Moscow Times.

    Moszkva többször is azzal vádolta Kijevet, hogy az Egyesült Államok júliusi hozzájárulása óta gyakorta használja a vitatott fegyvereket.

    „A határ menti Rilszk városát Ukrajnából származó kazettás bombákkal lőtték” – mondta Roman Sztarovoit, az oroszországi Kurszk régió kormányzója.

    A mintegy 15 ezer lakosú település kevesebb mint 30 kilométerre fekszik az ukrán határtól.

    A kazettás bomba egy olyan fegyver, amely a levegőben szétrobbanva magából sok apró, akár több száz lőszert lök ki széles területen, hatalmas pusztítást okozva. 

    Az ENSZ 2008-ban betiltotta a kazettás lőszerek használatát, az erre vonatkozó egyezményhez a világ több mint 110 országa csatlakozott. Az aláírók között viszont nem szerepel az Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország és Kína sem.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző napi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!