Már Gázaváros kapujánál jár az izraeli hadsereg

Háború Izrael és a Hamász között – az Index hírösszefoglalója

Index
2023.11.01. 21:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index szerdai élő hírfolyama a Gázában és Izraelben zajló eseményekről. A nap főbb történései az alábbiak voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Az izraeli hadsereg közölte, hogy 46 körözött palesztint őrizetbe vettek Ciszjordániában, több rajtaütésben szerda hajnalban. 

    Közlésük szerint az érintett személyek közül 30 fő a Hamászhoz köthető. A hadsereg szerint a háború kezdete óta összesen 1180 körözött személy fogtak el, akik közül 740-nek volt köze a Hamászhoz.

    A ciszjordániai palesztin hatóság szerint október 7. óta legalább 122 ciszjordániai palesztint megöltek az izraeli katonák vagy az izraeli telepesek. Az al-Dzsazíra szerint szerdán négy halálos áldozatról adtak hírt ezzel összefüggésben.

  • Szerda hajnalban gyújtogatás történt, és horogkeresztet festettek a falakra a bécsi  temető zsidó parcellájában – közölte a bécsi zsidó közösség elnöke, Oskar Deutsch a The Times of Israel szerint. 

    Deutsch közölte, hogy a zsidó parcella bejárata megégett, de személyi sérülés nem történt. A helyi tűzoltóság szerint csak kisebb tűzről volt szó, és mire a tűzoltók kiérkeztek, szinte teljesen le is égett, így csak korlátozott mértékben kellett beavatkozniuk.

    A tűzoltóság mellett a rendőrség is vizsgálatot indított. Karl Nehammer osztrák kancellár „a lehető leghatározottabban” elítélte a zsidó közösség elleni támadást, hozzátéve: reméli, hogy mielőbb megtalálják az elkövetőket.

  • Az izraeli hadsereg közölte, hogy megölték a Hamász tankelhárító rakétás egységeinek parancsnokát, Muhammad Aszart.

    Állításuk szerint a Hamász parancsnokával egy légicsapás végzett szerdán a Gázai övezetben. A támadásról egy videót is közzétettek. 

    Az izraeliek szerint Aszar az egész Gázai övezetben felügyelte a tankelhárító egységek működését, és felelős volt „számos”, az izraeli civilek és katonák ellen végrehajtott támadásért.

  • Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy egy sajtótájékoztatón közölte: áttörték a Hamász frontvonalát.

    „A szárazföldi művelet a terv szerint halad. A megfelelő tervezésnek, a pontos hírszerzési adatoknak és az összehangolt támadásoknak köszönhetően az erőink áttörték a Hamász védelmi frontvonalát a Gázai övezet északi részén” – mondta a szóvivő a The Times of Israel szerint.

    A lap arról is beszámolt: nem sokkal korábban Joáv Gallant védelmi miniszter beszélt arról, hogy a hadsereg komoly eredményeket ért el annak érdekében, hogy megsemmisítsék a Hamászt.

    Több mint 10 ezer muníciót dobtunk le Gázavárosra, több ezer célpontot találtunk el, több ezer létesítmény semmisítettünk meg, és több ezer terroristát öltünk meg

    – sorolta.

    Hozzátette azt is, hogy a Hamász fegyvereseivel jelenleg is harcolnak, többek között az alagutakban, kórházban és iskolákban is. Leszögezte: Izrael nem áll le addig, ameddig az összes terroristát el nem kapja, függetlenül a beosztásuktól. 

    Az ellenségnek két választása van: vagy meghalnak, vagy feltétel nélkül megadják magukat

    – mondta Gallant. 

  • Egy kelet-jeruzsálemi férfi is meghalt a Hamász október 7-i támadásában. Testvére arra panaszkodott, hogy az izraeli rendőrök kigúnyolták őket.

    A The Times of Israel szerint egy 22 éves palesztin férfi, Sohaib tűnt el a Hamász támadásának kezdetekor, majd később kiderült róla, hogy életét vesztette. Testvére, Abed Razem most a Kan televíziós csatornának beszélt arról, hogy az izraeli rendőrök mit válaszoltak neki, amikor még csak azt jelentette náluk, hogy eltűnt a rokona. 

    Menj a Hamászhoz, és kérd meg őket, hogy adják vissza a bátyádat!

    – ezt mondták neki a rendőrök az állítása szerint.

    Abed Razem hozzátette: később szintén a rendőrség tájékoztatta arról, hogy megtalálták testvére holttestét a gázai határ közelében. Úgy tudni, hogy a meggyilkolt palesztin férfi sofőrként dolgozott azon a zenei fesztiválon, amelyen legalább 260 civilt ölhettek meg október 7-én a Hamász terroristái.

  • A Dél-Libanonban szolgáló magyar katonákat eddig nem érte támadás az izraeli–libanoni határon történt összecsapások miatt – közölte a honvédelmi tárca az atv.hu kérdésére válaszolva.

    Az izraeli konfliktus miatt a dél-libanoni ENSZ-misszióban szolgáló magyar katonákat nem érte közvetlen támadás. Amennyiben szükséges, haladéktalanul intézkedünk hazahozatalukról

    – írták.

    Az ATV azt követően kérdezte meg a honvédséget, hogy az Irish Mirror arról számolt be: október 22-én izraeli légicsapások miatt menedékhelyre kellett vonulnia annak az ír–lengyel zászlóalj néhány katonájának is, amelyben a magyarok is szolgálnak.

  • Egy dashcamfelvétel került fel nemrég az internetre, amelyen az látható, hogy kedden miként csapódott be egy rakéta Izrael egyik forgalmas autópályáján Asdod közelében.

    A The Times of Israel szerint ez lehetett az a csapás, amelyben három ember könnyebben megsérült üvegszilánkok miatt (erről már korábbanírtunk).

    Azt nem tudni, hogy a szirénák jeleztek-e a támadás idején, mert általában csak akkor aktiválják ezeket, ha lakott terület felé tart egy rakéta. 

  • Az izraeli hadsereg (IDF) egy szerdai jelentésében közölte: becslésük szerint a Hamász legalább 3000 terroristája támadt Izraelre október 7-én.

    Ezelőtt még az valószínűsítették, hogy 2500 terrorista vehetett részt az akcióban. A hadsereg szerint a 3000-es szám csak a felfegyverzett terroristákat foglalja magába, de rajtuk kívül rengeteg gázai civil is kihasználta a helyzetet, és az átszakított határkerítésen behatolt Izraelbe.

    A támadó terroristák közül 1000-et két napon belül megöltek, 200-at pedig elfogtak, de a határkerítés térségében még mindig rengeteg holttest van. Ezeket később gyűjtheti be az izraeli hadsereg, amikor már biztonságos lesz – számolt be a The Times of Israel. 

  • Az al-Dzsazíra szerint kaotikus jelenetek játszódtak le az utóbbi órákban a Egyiptom és Gáza közti rafahi határátkelőn, amelyről korábban írtuk, hogy szerdán megnyitják.

    Azt írták, hogy szerdán rengeteg olyan ember próbált átjutni a határon, akinek a neve nincs rajta azoknak a kettős állampolgároknak a listáján, akiket ki fognak engedni ezen a napon. A határon várakozó tömeg egyre dühösebb, mivel már három hete várnak arra, hogy elhagyhassák Gázát, de még mindig nem történt semmi (és eddig csak arról született döntés, hogy a sebesült palesztinokat, valamint a kettős állampolgárokat kiengedik az övezetből).

    Az al-Dzsazíra közölte, hogy 76 sebesült palesztint (valamint bizonyos esetekben a kísérőjüket) szerdán már átengedtek Egyiptomba. Mindezt a BBC is megerősítette. 

    A pánarab hírportál úgy tudja, hogy rajtuk kívül eddig további 335, külföldi útlevéllel rendelkező gázai civil hagyhatta el eddig az övezetet, de még folytatódik azok átengedése Egyiptomba, akik erre jogosultak.

    Korábbi sajtóhírek szerint Gázában körülbelül 7000 ember van kettős állampolgárként regisztrálva. Közülük naponta ötszáz embert engednek át a határ egyiptomi oldalára jelen állás szerint. 

  • Itzik Kohen dandártábornok, az izraeli hadsereg 162. hadosztályának parancsnoka közölte: az izraeli haderő még mélyebbre hatolt a Gázai övezetben, és már „Gázaváros kapujánál” járnak.

    A parancsnok a Gázai övezet határánál tartott sajtótájékoztatót, és a The Times of Israel szerint hangsúlyozta: ezt a háborút a Hamász választotta, nem ők. Mint mondta, öt nappal ezelőtt kapta meg a hadosztályuk a parancsot arra, hogy hatoljanak be az övezetbe, és végezzenek a terrorszervezettel.

    Elmondása szerint az utóbbi öt napban a Hamász jelentős harci erejét meg tudták semmisíteni: számos stratégiai létesítményt, lőszerraktárat, alagutat elpusztítottak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy egy „hosszú feladat” áll előttük, tehát egy ideig még eltarthatnak a műveletek.

    Ez a háború az izraeli állam létezésért folyik, és győzni fogunk

    – szögezte le. 

    Ezzel közel egy időben Joáv Gallant védelmi miniszter is arról beszélt, hogy a hadsereg jelentős sikereket ért el Gázában. Mint mondta, „lenyűgözte” a katonák teljesítménye, és a hadsereg „határozottan” hajtja végre a műveletet, amelyben a légierő és a szárazföldi haderő megfelelően együttműködik. 

    Nagyon fontos eredményeket érünk el a csatatéren, minden szinten támadjuk a terroristákat, az egyszerű harcosoktól a magas rangú tisztviselőkig

    – mondta Gallant, hozzátéve, hogy ezért az izraeli fél is súlyos árat fizet: a legutóbbi adatok szerint már legalább 15 katonájuk halt meg a gázai műveletben, vagyis kettővel nőtt az áldozatok száma az előző közléshez képest. 

  • Az izraeli légierő közölte, hogy csapást hajtottak végre egy olyan egység ellen, amely rakétákat lőtt ki Izraelre Libanonból.

    Ezenkívül azt is közölték, hogy az izraeli hadsereg egyik harckocsija is lecsapott egy olyan egységre, amely tankelhárító rakétákat lőtt ki Izrael ellen. Végül arról is beszámoltak, hogy Libanonból tüzérségi lövedékek is érkeztek izraeli területre szerda délután, de ezek következtében senki sem sérült meg, és a hadsereg viszonozta a tüzet.

    A térségben folyamatosak a kisebb összecsapások az izraeli haderő és a libanoni Hezbollah között a Hamász október 7-i támadása óta. 

  • Két, az Egyesült Királyságban található McDonald'sban a palesztin zászló színeire festett egereket engedtek szabadon – írja a Daily Mail. Minderről videók is készültek.

    Az első, birminghami esetben az egereket szabadon engedő férfi „B*ssza meg Izrael!” felkiáltással engedte be a rágcsálókat a gyorsétterembe.  A videó végén azt is közölték, hogy a McDonald's az izraeli kormányzatot támogatja, és az étteremlánc bojkottjára szólítottak fel. 

    A másik esetről szintén videó készült. Ott az látszik, hogy a dolgozók egy dobozba próbálták beterelni az elengedett egereket. 

    Az első esettel kapcsolatban a McDonald’s egyik szóvivője azt mondta, a történtek után rágcsálóirtókat kellett kihívniuk, akik alaposan átvizsgálták és teljesen fertőtlenítették az éttermet. Az ügyben a rendőrség is vizsgálatot indított.

  • Craig Mokhiber, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) New York-i irodájának igazgatója benyújtotta lemondását, arra hivatkozva, hogy nem tudja tovább nézni Izraelnek a Gázai övezetben zajló „népirtását”

    Mokhiber a lemondólevelében azt írta, hogy amit Izrael művel, az szerinte egyértelműen „népirtásnak” nevezhető, és „az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, és Európa nagy része teljes mértékben bűnrészes ebben a szörnyű támadásban”.

    Nem elég, hogy ezek a kormányzatok nem tesznek eleget a genfi egyezményekben vállalt szerződéses kötelezettségeiknek, még fegyvert is adnak a támadásokhoz, [...] és politikai, diplomáciai fedezetet nyújtanak Izrael atrocitásaihoz. Fájdalmasan egyértelművé vált, hogy nem tettünk eleget a tömeges népirtások megakadályozásához kapcsolódó kötelezettségünknek

    – fogalmazott Mokhiber, aki a közösségi médiában már az utóbbi napokban is hangot adott véleményének.

    Geoffrey Robertson, az ENSZ korábbi háborús ügyekben eljáró bírája Craig Mokhiber levelére az al-Dzsazírának nyilatkozva válaszolt. Megjegyezte, hogy szerinte a „népirtás” ebben az esetben nem helytálló kifejezés, mert a fogalom nem „politikai csoportok”, hanem „népcsoportok” esetében alkalmazható. 

    Azt azonban Robertson is megjegyezte, hogy Izrael „minden bizonnyal” háborús bűnöket követ el azzal, hogy válogatás nélkül bombáz célpontokat Gázában – köztük menekülttáborokat és kórházakat is –, és nem enged be élelmiszert és üzemanyagot a területre. 

  • Sürgős intézkedésekre van szükség a palesztin lakosságú Ciszjordániában, az ottani zsidó telepesek támadásai miatt ugyanis a helyzet kikerülhet az irányítás alól – jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője az MTI szerint.

    Közleményében az uniós illetékes hangsúlyozta, a ciszjordániai zsidó telepesek „terrorizmusának fellángolása” nagyon sok polgári áldozathoz vezetett, palesztin közösségek kényszerültek elhagyni otthonaikat.

    A telepesek támadásai kimondhatatlan szenvedést okoznak a helyi közösségeknek

    – fogalmazott.

    Kijelentette, Izraelnek kötelessége megvédeni a ciszjordániai civileket a „szélsőséges telepesek” által alkalmazott erőszaktól. Kötelessége továbbá felelősségre vonni az elkövetőket, és biztosítani az izraeli hadsereg (IDF) beavatkozását. Ez jogi kötelezettség, teljesíteni kell – húzta alá.

  • Az elmúlt 24 órában a gázai szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma 11-ről 13-ra emelkedett.

    A frissített adatot az izraeli hadsereg közölte, amelyről az al-Dzsazíra pánarab híroldal számolt be.

  • Az izraeli–palesztin konfliktusban érintett mindkét félnek be kell szüntetnie a hadviselést, és lehetővé kell tennie a civil lakosság biztonságos kimenekítését a Gázai övezetből – szorgalmazta szerdán Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

    A lengyel diplomácia vezetője az X közösségi felületen a gázai konfliktus azonnali beszüntetését követelte.

    Megerősítette, a lengyel diplomáciai és konzuli szolgálat mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsenek a Gázában rekedt lengyelek kimenekítésében.

    Múlt pénteken a varsói külügyi tárca közölte: több mint 20 lengyel vár kimenekítésre az övezetből, és evakuálásuk érdekében a lengyel diplomácia kapcsolatban van az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal.

  • Chile és Kolumbia kedden visszahívta nagyköveteit Izraelből, hogy így tiltakozzon Izrael Gázai övezetben zajló katonai offenzívája ellen, Santiago a humanitárius jog megsértését, Bogota pedig a mészárlást ítélte el.

    A bejelentések akkor történtek, amikor az iszlamista Hamász szervezet október 7-i véres támadása miatt kirobbantott háború már 26. napja tart, amiben mind izraeli, mind palesztin oldalon több ezer ember halt meg.

    A chilei külügyminisztérium sajtóközleményében azzal indokolta képviselője, Jorge Carvajal hazahívását, hogy „Izrael elfogadhatatlanul megsértette a humanitárius jogot a Gázai övezetben”.

    Gustavo Petro kolumbiai elnök az X közösségi oldalon azt írta, úgy döntött, visszahívja az ország izraeli nagykövetét, Margarita Manjarrezt. Hozzátette:

    Ha Izrael nem hagyja abba a palesztin nép elleni mészárlást, nem maradhatunk.

    A két bejelentés alig néhány órával azután érkezett, hogy Bolívia megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel „a Gázai övezetben zajló agresszív és aránytalan izraeli katonai offenzíva elutasításának és elítélésének jeleként”.

  • Ausztria legfőbb zsidó vezetője szerdán közölte, hogy éjszaka gyújtogatás volt a bécsi központi temető zsidó részlegén, és horogkereszteket festettek a külső falakra.

    A The Guardian szerint Oskar Deutsch, a bécsi zsidó hitközség elnöke a közösségi médiában azt írta, hogy a tűz felgyújtotta a díszterem bejárati előterét, de nem okozott sérüléseket. A tűzoltóság és a rendőrség vizsgálja a történteket.

  • Kedd este letartóztattak egy palesztin lakost a kelet-jeruzsálemi Beit Hanina negyedben, akit azzal gyanúsítanak, hogy traktorral járta a környéket, és azt skandálta, hogy „Allah akbar”, azaz „Isten a legnagyobb” – írja a Haaretz.

    A rendőrség közleménye szerint a 20 éves gyanúsított egy hangszórót használt, amelyet a traktorra erősített, hogy „a lakosokat és az arra járókat hergelje”.

    A rendőrség azután érkezett a helyszínre, hogy a környék lakói elkezdtek a gyanúsított köré gyűlni és tapsolni. A férfit kihallgatják, és még szerdán bíróság elé állítják, hogy megvitassák előzetes letartóztatásának meghosszabbítását.

  • A BBC helyszíni tudósítója a rafahi határátkelőnél van, ahol körülbelül 500 ember vár arra, hogy átjusson Egyiptomba.

    A palesztin oldalon öt útlevél-ellenőrzővel beszélt, akik azt mondták, hogy először 88 súlyos sérültet vizsgálnak meg, és azután a kettős állampolgárokkal folytatják.

    Az itteni hatóságoktól úgy tudja a lap, hogy Gázában körülbelül 7000 ember van kettős állampolgárként regisztrálva.

    Naponta ötszáz embert engednek át a határ egyiptomi oldalára.

  • Korábban több tucat külföldi állampolgár tolongott a rafahi határátkelőnél, mielőtt a konfliktus kezdete óta először elhagyhatták volna az ostromlott területet.

    Az elmúlt három hétben az emberek többször is összegyűltek a határnál, de szerdáig zárva maradtak a kapui.

  • A CNN helyszíni stábja a dél-izraeli Askelonban legalább tíz nagy dörrenést hallott, ami valószínűleg azt jelzi, hogy a rakétákat az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola elfogta és megsemmisítette. Nem világos, hogy az összes rakétát sikerült-e hatástalanítani.

    Az enklávétól északra több helyen is légiriadót rendeltek el, ami arra késztette az embereket, hogy menedéket keressenek.

  • A számok még nem egyértelműek.

    A rafahi átkelőnél tartózkodik a BBC tudósítója, aki szerint 88 sérült palesztin távozhat. Más egyiptomi jelentések szerint ez a szám valamivel alacsonyabb, 81 fő.

    Ami a külföldi állampolgárokat illeti, egy egyiptomi forrás a Reutersnek azt mondta, hogy akár 500-an is távozhatnak ma.

    Eközben az AFP hírügynökség szerint 545 külföldit – köztük kettős állampolgárokat – engednek be Egyiptomba.

  • Katar közvetítő szerepet játszott egy olyan alkuban Izrael, a Hamász és Egyiptom között, az Egyesült Államokkal egyeztetve, amely lehetővé tenné az összes külföldi állampolgár és súlyosan sérült civil szabadon engedését a Gázai övezetből – állítják a tárgyalásokat ismerő források.

    Ez a megállapodás független a túsztárgyalásoktól – tette hozzá egy forrás.

    A szabadon bocsátandó személyek számáról nem határoztak meg határidőt, és nem hoztak nyilvánosságra részleteket – írja a CNN.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közösségi oldalán osztott meg egy videót, miután Izrael megerősítette, hogy 11 katona halt meg a keddi gázai harcokban.

    Nehéz háborúban állunk. Ez egy hosszú háború lesz. Fontos eredményeket értünk el, de vannak fájdalmas veszteségeink is. Izrael egész nemzete szívből átölel benneteket, a családokat. Mindannyian veletek vagyunk a nagy gyász idején. Katonáink egy igaz háborúban estek el, a hazánkért vívott háborúban. Ígérem nektek, Izrael polgárai: folytatjuk, amíg nem teljesítjük a küldetést – folytatjuk a győzelemig

    – jelentette ki Netanjahu.

  • A „mozgósítás és a szolidaritás” estéjét tartották kedd este a párizsi zsidó közösség emblematikus helyszínén, a nagy zsinagógában, ahol több mint ötszázan gyűltek össze, hogy meghallgassák azoknak az embereknek a vallomását, akiknek hozzátartozóit a Hamász iszlamista szervezet túszul ejtette.

    „Tragédia az, ami ma este összehoz minket” – jelentette ki az ünnepség kezdetén Rafael Morav, Izrael párizsi nagykövete, aki „a Hamász összes túszának feltétel nélküli szabadon bocsátását” sürgette. Hozzátette, „a legsürgősebb, hogy a Vöröskereszt (Nemzetközi Bizottsága) kapcsolatba kerüljön a 240 tússzal”.

    A nagy zsinagóga annyira zsúfolt volt, hogy megnyitották az épület emeleti szintjét. Az épület oszlopaira plakátokat ragasztottak, amelyeken idézték a túszok hozzátartozóinak szavait. Őket előzőleg a Nemzetgyűlésben fogadták.

    A bátyám mindössze 27 éves, és csak egy buliba ment, a sivatagba, ahol október 7-én elrabolták. Az, hogy ennyi ideig nem tudunk semmit, talán rosszabb, mint az, hogy tudjuk, meghalt. Azért jöttünk, hogy megváltoztassuk, amit a francia közvéleménytől hallunk. Maradjanak tehát mellettünk, és segítsenek kiszabadítani az összes túszt

    – mondta a közönségnek Daniel Toledano, amely állva tapsolta meg.

    „Nem maradtak könnyeink, a szemünk kiszáradt, ki vagyunk merülve három hét után. Csak annyit kérek, hogy jöjjenek vissza” – könyörgött Ajelet Szella, akinek hét unokatestvérét rabolták a Beeri kibucból.

    A nyilatkozók felolvasták a kibucban október 7-én elkövetett véres támadás során a Hamász tetteinek sorát, elítélve a támadók abszolút gonoszságát és terrorista kegyetlenségeit.

  • A Hamász tisztviselői szerint legalább hat légicsapás érte a helyi lakónegyedeket a Gázaváros külvárosában lévő Dzsabalia menekülttáborban kedden, ahol több mint 50 ember meghalt és mintegy 150 ember megsebesült.

    Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint a tábort azért vette célba, hogy megölje Ibrahim Biarit, a Hamász egyik kulcsfontosságú parancsnokát, aki kapcsolatban állt a csoport október 7-i, Izrael elleni támadásával, és aki harcosaival civil épületeket szállt meg Gáza városában.

    További részleteket ebben a cikkben írtunk.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerdán újabb kilenc izraeli katonát nevezett meg, akiket a Gázai övezet északi részén zajló szárazföldi hadművelet során megöltek.

    A katonák közül heten a terrorizmus elleni harcra összpontosító Givati dandár tagjai voltak, a másik kettő pedig a páncélos alakulathoz tartozott – közölte az IDF. A CNN szerint arról nincs információ, hogyan haltak meg.

  • Szaúd-Arábia szerdán „a lehető leghatározottabban” elítélte egy gázai menekülttábor elleni izraeli bombázását, amely több tucat halálos áldozatot követelt, és Izrael szerint a Hamász palesztin iszlamista mozgalom egyik parancsnokát vette célba.

    A Szaúd-Arábiai Királyság a leghatározottabban elítéli az izraeli megszálló erők embertelen célba vételét az ostromlott Gázai övezetben lévő Dzsabalíja menekülttábor ellen, amelynek során számos ártatlan civil meghalt és megsebesült

    – közölte a szaúdi külügyminisztérium az X közösségi oldalon.

    A Gázai övezet északi részén fekvő tábor keddi bombázása a Hamász egészségügyi minisztériumának közlése szerint legalább 50 ember halálát okozta. Izrael a terület kiürítését kérte.