Már Gázaváros kapujánál jár az izraeli hadsereg

Háború Izrael és a Hamász között – az Index hírösszefoglalója

Index
2023.11.01. 08:26
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője kedd este közölte, hogy Gázában komplikáltabb műveleteket hajt végre és egyre mélyebben hatol be az izraeli hadsereg.

    Ez már komplex, közelharcban folyó küzdelem. A mai intenzív csatában katonákat veszítettünk

    mondta, visszautalva ezzel Izrael első megerősített veszteségeire.

    Megjegyezte azt is, hogy Jemenből is rakétákat és drónokat indítottak Izrael felé, aminek a célja szerinte az lehet, hogy eltereljék a figyelmüket, de ezt nem hagyják.

  • Újabb túszok szabadon engedésére készül a Hamász – közölte Abu Ubaida, a szélsőséges palesztin szervezet fegyveres szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője kedd este a Telegram közösségi oldalon közzétett videóüzenetben.

    Bejelentette, hogy az elkövetkezendő napokban újabb külföldi túszokat engednek szabadon, de nem árult el további részleteket a foglyok számával vagy nemzetiségével kapcsolatban.

    A Hamász október 7-én Izrael ellen intézett támadásának keretében rabolt el több száz embert izraeli területről.

    Abu Ubaida keddi nyilatkozatában tagadta, hogy az izraeli katona, akinek kiszabadítását Jeruzsálemben hétfőn jelentették be, a Hamász foglya volt. Kijelentette, hogy a Gázai övezetben számos szervezet és személy tart fogva túszokat.

  • A Hamász kedden közölte, hogy első alkalommal vetettek be egy távvezérelt torpedót, az Al-Aszefet. Állításuk szerint ez egy új, saját fejlesztésű fegyverük, amelyről két videót is közzétettek.

    A fegyver pontos paramétereit nem árulták el, és azt sem, hol és mikor vetették be őket Izrael ellen. Egyelőre más források sem erősítették meg azt, hogy a Hamász tényleg használta ezt az eszközt. 

  • Gáza legnagyobb távközlési szolgáltatója, a Paltel bejelentette, hogy az enklávéban „az összes kommunikációs és internetes szolgáltatást teljesen megszakítják” – jelenti a BBC.

    Ilyen legutóbb múlt hétvégén történt, amikor több mint egy napig nem volt internet- és telefon-hozzáférés az övezetben.

  • Az amerikaiak elleni terrortámadás veszélye teljesen más szintre került a Közel-Keleten kirobban konfliktus miatt – jelentette ki a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója kedden a kongresszus előtti meghallgatásán.

    Christopher Wray a szenátus belbiztonsági bizottságának ülésén úgy fogalmazott, hogy a „terrorizmus fenyegetése a 2023-as év egészében magas volt, de a Közel-Keleten zajló háború egy amerikaiak ellen az Egyesült Államokban elkövetett támadás veszélyét teljesen más szintre emelte”.

    Az igazgató a legközvetlenebb veszélynek azt nevezte, hogy egyes személyek vagy kisebb csoportok „ihletet” kapnak az események nyomán amerikaiak ellen végrehajtott támadáshoz,

    ideértve belföldi erőszakos szélsőségeseket, akik külföldi terrorszervezetektől merítve a példát muszlimokat és zsidókat egyaránt célba vehetnek

    – fogalmazott.

    Szintén kedden a Fehér Ház kommunikációs koordinátora sajtótájékoztatón vitatta, hogy az izraeli hadsereg népirtásért lenne felelős.

    John Kirby elismerte, az izraeli támadásoknak vannak civil áldozatai, de hozzátette, hogy „ártatlanok meggyilkolása nem célja az izraeli katonaságnak”. Egyben „teljes tragédiának” nevezte a Gázai övezetben fekvő menekülttábort ért támadást, és azt ígérte, az Egyesült Államok mindent elkövet annak érdekében, hogy az izraeli hatóságok figyelmét felhívja az emberi élet tiszteletének fontosságára és a civil áldozatok számának korlátozására. Megjegyezte azt is, hogy az izraeliek azt a Hamászt és annak vezetőit veszik célba, amely barbári módon támadta meg országukat október 7-én.

    A menekülttábort ért találattal kapcsolatban Pat Rycer, a Pentagon szóvivője úgy fogalmazott,

    a Hamásszal ellentétben az izraeli hadsereg akarattal nem vesz célba civileket

    – írja az MTI.

  • Egyiptom harckocsikat és egyéb páncélozott járműveket vont össze a Gázával közös rafahi határátkelő közelében – írja a The Times of Israel.

    A harckocsikról a francia AFP is közölt fotókat. 

    A lap szerint alsó hangon is több tucat harcjármű lehet a határ közelében. Egyiptom vélhetően attól tart, hogy a Gázából elmenekülni próbáló emberek megpróbálhatnak áttörni az átkelőnél.

    Az országot az Izraellel 1979-ben kötött békeszerződés korlátozza abban, hogy legfeljebb mekkora katonai erőt vonhat össze a Sinai-félszigeten (bár ettől egy alkalommal eltértek már, amikor iszlám radikálisokkal kellett küzdeniük a térségében, és ezt akkor Izrael is jóváhagyta).

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Ezzel a poszttal indul az Index szerdai élő hírfolyama az izraeli eseményekről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!