Amerikai külügyminiszter Izraelben: Ez megdöbbentő és sokkoló

Háború Izrael és a Hamász között – az Index hírösszefoglalója

Index
2023.11.03. 21:32
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index pénteki élő hírfolyama a Gázában és Izraelben zajló eseményekről. A nap főbb történései az alábbiak voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Izrael azt állítja, hogy az ország fegyveres erői pénteken újabb célpontokra mértek csapást Libanonban – írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    Az izraeli–libanoni határon folyó harcok október 8-án kezdődtek, és a mindkét fél által elkövetett támadások további eszkalálódást idézhetnek elő.

    A libanoni síita Hezbollah radikális mozgalom vezetője, Haszan Naszrallah pénteken először szólalt meg az izraeli–palesztin konfliktus kirobbanása óta. Azt mondta, hogy reális esélyt lát a gázai fegyveres konfliktus kiszélesedésére a libanoni–izraeli határövezetben, és „bármilyen forgatókönyv elképzelhető”, hozzátéve, hogy „az ott folytatódó tüzérségi összecsapások eddig is fontosak, ám mérsékeltek voltak, de szükség esetén felerősödhetnek”.

  • Rakéta csapódott be egy iskola udvarába a Gáza fölött fekvő izraeli városban – írja a CNN.

    Legalább két rakétát láttak péntek este közvetlen csapást mérni az izraeli Sderot városában. A repeszek eltalálták az épület ablakait, valamint több közeli autót is.  

    A jelentések szerint áldozatok nem voltak.

  • Izrael felszólította állampolgárait, hogy gondolják át külföldi utazásaikat, és kerüljék az izraeli vagy zsidó identitásuk külső jeleinek kimutatását – írja a Sky News.

    Az izraeli miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium arra hivatkozott, hogy a Hamásszal való konfliktus miatt megnőtt a zsidókkal és az izraeliekkel szembeni ellenségesség.

    Az életveszélyes támadások, az antiszemitizmus és az uszítás jelentősen megnőtt számos országban, amióta Izrael megkezdte gázai hadjáratát

    – áll a közleményben.

    A Sky News úgy tudja, hogy az Irán és a Hezbollah által jelentett globális fenyegetés is hozzájárult az utazási tanácsok megváltoztatásához.

  • A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője elmondta, hogy a Hezbollahnak nem kellene kihasználni az Izrael és a Hamász közötti konfliktust – írja a Sky News.

    Az Egyesült Államok nem akarja, hogy a konfliktus Libanonra is kiterjedjen – tették hozzá.

    A megjegyzések azután hangzottak el, hogy Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője beszédet tartott, amelyben azt mondta, hogy a militáns csoport műveletei „félelmet keltenek az ellenséges erőkben” a libanoni határ mentén.

  • Harmincnégy francia állampolgárt evakuáltak pénteken a Gázai övezetből – közölte a francia külügyminisztérium november harmadikán.

    Mint arról korábban beszámoltunk, a tizenöt, Gázai övezetben rekedt magyar állampolgár közül nyolcan biztonságban átkeltek a rafahi határátkelőn, és már biztonságban megérkeztek Egyiptomba.

  • A Hezbollah nem fél az amerikai hadiflottától, az Egyesült Államoknak le kell állítania a Gáza elleni izraeli agressziót, ha el akarja kerülni a szélesebb körű regionális háborút – jelentette ki pénteki beszédében Haszan Naszrallah, a libanoni síita Hezbollah radikális mozgalom vezetője.

    Naszrallah egy, a libanoni fővárosban tartott rendezvényen összegyűlt tömeg előtt mondott beszédet, amelyet óriáskivetítőn láthattak a résztvevők, akik az október 7-én kirobbant gázai fegyveres konfliktus libanoni halálos áldozatai előtt tisztelegtek.

    A síita vezető kiemelte: reális esélyt lát a gázai fegyveres konfliktus kiszélesedésére a libanoni–izraeli határövezetben, és „bármilyen forgatókönyv elképzelhető”, hozzátéve, hogy „az ott folytatódó tüzérségi összecsapások eddig is fontosak, ám mérsékeltek voltak, de szükség esetén felerősödhetnek”.

    Azt is elmondta, hogy a Hezbollah bekapcsolódását a konfliktusba nem kell bejelentenie, mert az október 8-án már megtörtént, hogy mozgalma a libanoni határövezetben is lekösse az izraeli fegyveres erőket.

    Naszrallah a beszéd további részében dicsérte a Hamász Izrael ellen végrehajtott támadását, amelyet a palesztinok titkos előkészítésének köszönhetően sikeresnek minősített; egyúttal kijelentette, „nincsenek bizonyítékok az amerikai elnök állítására, mely szerint a Hamász a támadás során gyerekeket fejezett volna le”, hozzátéve, hogy „Biden néma maradt akkor, amikor az izraeliek több ezer gázai gyereket nyomorítottak meg”.

    A síita pártvezér szerint Izrael „az egy hónapja tartó konfliktusban eddig nem tudott érdemi katonai eredményt felmutatni”.

    Majd köszönetét fejezte ki a régió más országaiban tevékenykedő fegyveres csoportoknak; így a Jemenben harcoló és Izrael ellen dróntámadást végrehajtó, szintén síita húsziknak, valamint a Szíriában tartózkodó amerikai csapatokra tüzet nyitó iraki síita muszlim milíciáknak, amelyeket „az ellenállási tengely erőinek” nevezett.

  • A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy az IDF megtámadott egy mentőautókból álló konvojt, amely a Shifa kórházból indult a rafahi határátkelő felé – írja a Haaretz.

    A palesztin jelentés szerint több tucat halottja és sebesültje van a támadásnak, amely a gázai kórház bejáratának közelében érte a várost.

    A Hamász által ellenőrzött egészségügyi minisztérium azt is közölte, hogy egy másik támadás az al-Kudsz kórház közelében érte Gázát.

  • Tim Marshall újságíró szerint a Hezbollah péntek este vagy szombaton „eszkalálni fogja” az Izraellel folytatott konfliktusát – írja a Sky News.

    Marshall azt mondta, a csoport azon fog dolgozni, hogy „kalibrálja” válaszlépéseit.

    Rendkívül kockázatos, amikor az erőszakot kalibráljuk, mert nem tudhatjuk, hogy a másik fél hogyan fog reagálni

    – tette hozzá.

    Elmondta azt is, hogy a csoport akciói nem állnak távol attól, hogy újabb izraeli–libanoni háborút provokáljanak.

    Az utolsó fokozat számukra az, hogy 150 ezer rakétájuk van, ezek közül legalább néhány száz irányított lövedék, ami azt jelenti, hogy bárhová eljuthatnak Izraelben. Tehát irányított lőszerekkel a nagyobb városokat és településeket vehetik célba

    – hangsúlyozta.

    Ez a legfelsőbb fokú eszkaláció, ami kétségkívül egy Izrael–Libanon-háborúhoz vezetne

    –  emelte ki az író.

  • A francia külügyminisztérium közölte, hogy izraeli légicsapás érte a gázai Francia Intézetet és Franciaország Sajtóügynökségét (AFP) – írja a Sky News.

    A francia minisztérium hozzátette, arra kérte az izraeli hatóságokat, hogy haladéktalanul adják meg az intézet elleni csapást motiváló kézzelfogható okokat.

    Külön nyilatkozatban a minisztérium erős aggodalmát fejezte ki a gázai civil áldozatok száma miatt.

    Az ügynökség nyolc, általában Gázában tartózkodó alkalmazottja közül egy sem tartózkodott a helyszínen, október 13-án mindannyiukat evakuálták Gáza déli részére.

     Az AFP a leghatározottabban elítéli az irodáját ért csapást

    – közölte a szervezet.

  • Humza Yousaf skót miniszterelnök pénteken közölte, hogy feleségének szülei csaknem egy hónap után elhagyhatták a Gázai övezetet. Yousaf felesége, Nadia El-Nakla palesztin szülők gyermekeként született a skóciai Dundeeben.

    Szülei, akik ugyancsak Dundeeben élnek, nem sokkal a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett támadás előtt utaztak az övezetbe, hogy meglátogassák ott élő családtagjaikat, köztük Yousaf apósának 92 éves, beteg édesanyját.

    A házaspár a támadás után a Gázai övezetben rekedt, és sokáig arról sem érkezett hír, hogy élnek-e.

    Humza Yousaf, aki március óta a Skóciában kormányzó, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője és Skócia miniszterelnöke, pénteki hivatalos közleményében azonban tudatta, hogy feleségének szülei a Gázából Egyiptomba vezető rafahi határátkelőnél elhagyták az övezetet.

    Pénteki közleményében a skót miniszterelnök ismét azonnali tűzszünetre szólította fel a harcoló feleket, és úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezet lakói „túl hosszú ideje szenvednek a rájuk mért kollektív büntetéstől”.

    Yousaf követelte ugyanakkor a Hamász által foglyul ejtett túszok elengedését is, valamint humanitárius folyosó megnyitását, annak érdekében, hogy nagyobb mennyiségű segélyt lehessen eljuttatni a gázaiakhoz, írja az MTI.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatóján megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte, hogy a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásának brutalitása „olyan gyorsan eltűnt sokak emlékezetéből” – írja a CNN.

    A vezető amerikai diplomata együttérzését fejezte ki a palesztin civilek helyzete miatt is, mondván, hogy a saját gyermekeit látja, amikor képeket lát palesztin gyerekekről, fiatal fiúkról és lányokról, akiket a romok közül húztak ki. 

    Blinken elmondta, az Egyesült Államok továbbra is nyomást gyakorol Izraelre, hogy minimalizálja a civil áldozatok számát, mivel szerinte többet kell tenni értük.

    Miközben Izrael folytatja a Hamász legyőzésére irányuló hadjáratát, nem mindegy, hogyan teszi ezt

    – mondta.

    Antony Blinken arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok úgy véli, a humanitárius segítségnyújtás bejuttatására és a túszok kiszállítására irányuló erőfeszítéseket megkönnyítenék a „humanitárius szünetek”.

    Ezeket a kérdéseket sürgősen meg kell oldanunk, és úgy gondoljuk, hogy megoldhatók

    – tette hozzá.

    Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter a Blinkennel folytatott megbeszélésén arra figyelmeztetett, hogy Izrael nem fog beleegyezni a harcok szüneteltetésébe, ha az nem foglalja magában a túszok szabadon bocsátását.

  • Az izraeli hadsereg közölte, hogy az előző éjjel egy légicsapásban megölték a Hamász egyik zászlóaljparancsnokát, Musztafa Dallult – írja a The Times of Israel. 

    A hadsereg szerint a parancsnoknak kulcsfontosságú szerepe volt az izraeli katonák szárazföldi támadása elleni védekezésben. Mint írták, a parancsnok likvidálása mellett több másik helyen is csapásokat hajtottak végre, és terroristákat öltek meg. 

      

  • Az izraeli hadsereg közölte: két katonájuk megsérült egy, a libanoni Hezbollah által indított dróntámadásban. A válaszcsapásban a Hezbollah több tagját is megölték.

    A hadsereg szerint a katonák egyike közepesen súlyos, a másik pedig könnyű sérülést szenvedett a Dov-hegynél még csütörtök éjjel történt támadásban. Mindketten kórházba kerültek. 

    Az izraeliek válaszul csapást hajtottak végre a Hezbollah egyik létesítménye ellen, és több tagjukat megölték – közölte a hadsereg.

  • Az izraeli hadsereg pénteki jelentésében közölte, hogy becsléseik szerint 241 túsz lehet a Hamász fogságában. 

    A legutóbbi alkalommal 242-re becsülték a túszok számát. Daniel Hagari ellentengernagy, a hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a 241-es szám még mindig nem végleges, a hadsereg állandóan vizsgál újabb és újabb információkat ezzel kapcsolatban. Azt nem konkretizálta, hogy miért csökkent eggyel a túszok becsült száma. 

  • Több izraeli lap is úgy értesült, hogy az izraeli miniszterelnökség annak ellenére sem enged be üzemanyag-szállítmányokat Gázába, hogy az amerikai fél és Antony Blinken külügyminiszter a humanitárius célú szállítmányok átengedését kérték – írja a The Times of Israel.

    Egy korábbi sajtóértesülés szerint Blinken 50 ezer liter üzemanyag átengedését kérhette. Most viszont az izraeli lapok egy része azt írja, hogy Netanjahu nem engedett e kérésnek (sőt egyesek szerint ez a kérdés végül fel sem vetődött a találkozón). 

    Arról, hogy a többi kéréssel mi lett, egyelőre nincs hír. A sajtójelentések szerint Blinken a találkozón leszögezte, hogy Izrael jogos önvédelmet folytat, hogy mindent megtesznek a Hamász túszainak kiszabadításáért, és azt is hangsúlyozta, hogy a gázai civilek védelmében minden lehetséges lépést meg kell tenni. 

  • Izrael északi részén készültséget rendeltek el amiatt, hogy pénteken beszédet mond Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője.

    Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg szóvivője szerint üzenni akarnak ezzel a Hezbollahnak.

    Bármelyik fronton válaszolni fogunk, ha szükség van rá 

    mondta, hozzátéve, hogy Irán igyekszik felbújtani ellenük a Hezbollahot és más szövetségeseit, de minden támadásra arányos választ fognak adni.

  • Az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy egy elit harcászati mérnökegysége, a Jahalom folyamatosan dolgozik a Hamász alagútjainak beomlasztásán Gázában.

    Közlésük szerint az egység (a gyalogsággal és harckocsikkal együttműködésben) több alagút bejáratát is felfedezte, és ezeket robbanószer segítségével beomlasztotta.

  • A Gázában fogva tartott túszok rokonai útzárat alkottak egy tel-avivi katonai bázis bejáratánál – írja a The Times of Israel.

    A lap szerint a családok közölték: addig nem távoznak, amíg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyilvánosan ki nem jelenti azt, hogy addig nem lesz fegyverszünet, amíg a Hamász az összes túszt el nem engedi.

  • Benjamin Netanjahu kormányfő ezúttal egy táviratot intézet az izraeli fegyveres erőkhöz, amit többek közt a közösségi oldalán is megosztott.

    A miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy Izrael hosszú ideje, számos generáció óta küzd a létjogáért. Hozzátette, hogy most azok nevében viselnek hadat a Hamász ellen, akiket a terroristák október 7-én megöltek, megsebesítettek vagy elraboltak.

    A katonákhoz szólva azt üzente, hogy bárhol is vannak most, „az izraeli történelem új lapjait ők írják”. Hozzátette azt is, hogy az utóbbi hetekben többször is meglátogatta őket, és minden alkalommal lenyűgözték őt.

    Amikor a küldetésre küldelek titeket, drága hőseink, biztos vagyok abban, hogy teljes győzelmet fogunk aratni az ellenségeink felett

    – írta.

  • Az olasz il Giornale számolt be arról, hogy a Hamász egyik vezető prédikátora Olaszország fővárosának elfoglalásával fenyegetőzött.

    Meg fogjuk hódítani Rómát

    – mondta Junisz al-Asztal, aki a Palesztin Törvényhozó Tanácsban is jelen van a Hamász küldötteként.

    A lap szerint Junisz al-Asztal egy múlt hét pénteki istentiszteleten beszélt erről, ahol azt is kijelentette: Allah „kiválasztottainak” feladata többek közt az, hogy a vallás békés vagy katonai úton történő terjesztésével meghódítsák „az egész világ fővárosait”. Kitért arra, hogy Róma a katolikusok fővárosa, és hisz abban, hogy hamarosan meghódítják, ahogy azt Konstantinápollyal is megtették korábban, Rómából kiindulva pedig egész Európában, majd Észak- és Dél-Amerikában is továbbterjeszkedhetnek.

    A lap azt is megjegyezte, hogy ezt a prédikátort az Egyesült Királyságból már korábban kitiltották gyűlöletbeszéd és terrorcselekményekre való felszólítás miatt. Rómában, illetve Olaszország egyes városaiban pedig a Hamász október 7-i támadása után már szigorítottak a biztonsági intézkedéseken a lehetséges terrorveszély miatt.

  • Joe Biden elnök és az Egyesült Államok több tisztviselője is arra figyelmeztette Izraelt, hogy a gázai humanitárius katasztrófa miatt fokozódni fog rajtuk a nemzetközi nyomás, ezért mielőbb véget kell vetni a konfliktusnak – értesült a CNN.  

    Közlésük szerint az amerikaiak jelezték: ha Izrael elveszti a nemzetközi közösség támogatását, annak súlyos stratégiai következményei lehetnek a konfliktusban. A zárt ajtók mögötti tárgyalásokon úgy vélekedtek, hogy Izraelnek csak korlátozott ideje van arra, hogy elérje célját (a Hamász megsemmisítését) azelőtt, hogy a humanitárius katasztrófa és a civilek szenvedése miatt betelik a pohár külföldön.

    Az amerikai tisztviselők közt sincs egyetértés abban, hogy ez utóbbi mikor következhet be. Egyesek szerint hónapok múlva, azonban Joe Biden közeli tanácsadói közt vannak olyanok is, akik úgy vélik: 

    az Egyesült Államokra helyezett nemzetközi nyomás akár már néhány hét alatt is olyan mértéket érhet el, hogy kénytelenek lesznek beállni a tűzszüneti követelések mögé.

    A CNN-nek két tisztviselő azt is elmondta, hogy Joe Biden és tisztviselői nem nézték jó szemmel a dzsabalíjai menekülttábor elleni, sok civil halálos áldozattal is járó csapásokat ezen a héten. Egyikük azt mondta, hogy az amerikai elnök „egyáltalán nem nézte jó szemmel” ezeket az akciókat. Azt pedig, hogy az izraeli csapások aránytalanul sok civil áldozattal is járnak, négyszemközt szóvá is tették az izraeli félnek. 

    A baj az, hogy a kritika egyre hangosabb lesz, és nemcsak az ellenzők, hanem a legjobb barátaik körében is

    – mondta a Biden-kormány egyik tisztviselője a CNN-nek. A civil áldozatok mellett az amerikai tisztviselőket az is zavarja, hogy Izrael még a humanitárius célból Gázába küldött üzemanyagot sem engedi be az övezetbe, és erről Antony Blinken külügyminiszter is személyesen egyeztet pénteken az izraeli féllel. 

  • Az izraeli hadsereg közölte, hogy a gázai szárazföldi műveletben meghalt Itaj Szaadon őrmester.

    A katona Izrael 24. halálos áldozata a gázai műveletben. A The Times of Israel szerint a hadsereg közölte, hogy Szaadon a 401. páncélosdandár 52. zászlóaljában volt harckocsiparancsnok.

  • A Sky News Arabia közölte, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter pontosan milyen javaslatokat tett Izraelnek a gázai konfliktussal kapcsolatban.

    Korábban írtunk arról, hogy Blinken többek közt egy tűzszünetet is javasolhat. A Sky News Arabia azt állítja, hogy palesztin forrásokból értesült arról, hogy mit fog javasolni Izraelnek a külügyminiszter.

    Állításuk szerint a külügyminiszter egy javaslatcsomagot terjeszt elő pénteken, amely ezekből a pontokból áll:

    • 12 órás fegyverszünet – amiért cserébe a Hamász elengedné a külföldi állampolgársággal bíró túszok többségét;
    • 50 000 ezer liter üzemanyagot beengednének Gázába;
    • engedélyeznék az ENSZ palesztin segélyügynöksége (UNRWA), a Nemzetközi Vöröskereszt és az Orvosok Határok Nélkül szervezetek számára azt, hogy bemenjenek a Gázai övezetbe;
    • napi 200, segélyszállítmányt szállító járművet átengednének a rafahi határátkelőn;
    • minden külföldi állampolgársággal bíró civilt kiengednének Gázából;
    • és minden olyan sérültet is, akinek sürgősségi kórházi ellátásra van szüksége.

    A fentieket más forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni, az viszont biztos,  hogy Blinken már találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. A The Times of Israel szerint először négyszemközt beszéltek, és ezt a megbeszélést követi egy szélesebb körű találkozó.

  • Izrael visszaküldi a Gázai övezetbe az onnan érkezett és a Hamász október 7-i támadása után Izraelben rekedt munkásokat – derült ki az izraeli biztonsági kabinet péntekre virradóra kiadott közleményéből az MTI szerint. 

    Izrael minden kapcsolatot megszakít Gázával, nem lesz több palesztin munkás Gázából

    – közölték. 

    A háború kitörésekor mintegy 18 500 gázai lakosnak volt munkavállalási engedélye Izraelben a palesztin területeken folytatott polgári tevékenységeket felügyelő izraeli védelmi minisztériumi szerv (Cogat) szerint. Az al-Dzsazíra szerint ez részben olyan embereket jelent, akik nap mint nap ingáztak Gáza és Izrael közt. 

    Az AFP francia hírügynökség megkeresésére a Cogat azt nem közölte, hogy hány gázai munkavállaló tartózkodott Izraelben a konfliktus kezdetekor. Az izraeli média 4 ezerre becsüli ezt a számot.

  • Az Egyesült Államok drónjai már legalább egy hete köröznek a Gázai övezet felett – írta a The New York Times, amely azt is megtudta, hogy milyen küldetést hajtanak végre a pilóta nélküli eszközök.

    A lap szerint legalább múlt hét szombat óta látható a Flightradar24 repüléskövető oldalon, hogy az amerikai légierő MQ–9 Reaper megfigyelődrónjai gáza fölött köröznek.

    Október 28. és november 2. közt legalább hat repülést hajtottak végre a térségben, útvonalukat a The New York Times egy térképen is szemléltette. A drónok átlagosan nagyjából 3 óra hosszan és körülbelül 7-8000 méteres magasságban köröztek Gáza felett.

    A lap két pentagoni tisztviselőtől azt is megtudta, hogy a drónokat az amerikai különleges műveleti erők üzemeltetik. Ők azt is megjegyezték, hogy információik szerint ez az első alkalom, hogy amerikai drónok röpködnek Gáza fölött.

    A tisztviselők azt is elmondták, hogy a drónok nem az egy hete indított izraeli szárazföldi katonai műveleteket támogatják, hanem a túszokat próbálják meg felkutatni, életjeleket keresnek, és az ezzel kapcsolatos információkat adják át az izraeli hadseregnek.

    Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a Pentagon amerikai szakértőket küldött Izraelbe azért, hogy segítsenek a túszok kiszabadításának folyamatában. Ezekből a drónmissziókból azonban az látszik, hogy az Egyesült Államok még nagyobb szerepet vállal ebben, mint amire következtetni lehetett.

  • Péntek reggel az izraeli hadsereg közölte, hogy további négy katonájuk meghalt a Gázai övezetben – írja a CNN.

    A hadsereg szerint ezzel 23-ra nőtt a Gázában elvesztett katonáik száma. Október 7. óta összesen 338, szolgálat közben meghalt katonájuk nevét hozták nyilvánosságra.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteki izraeli látogatásának is témája lesz az, hogy mi történhet Gázával akkor, ha Izrael megnyeri a háborút, és a Hamász megsemmisül.

    Ezzel kapcsolatban a Reuters osztott meg egy értesülést. A hírügynökség szerint Washingtonban, az ENSZ-ben és a Közel-Keleten is egyre inkább azt mérlegelik már a diplomaták, hogy milyen végjátéka lehet a konfliktusnak.

    A hírügynökség egyik diplomáciai forrása szerint több lehetséges forgatókönyv is felvetődött már. Ezek közt van az,

    • hogy békefenntartókat küldenének Gázába,
    • hogy egy olyan palesztin kormányzat jönne létre, amelyből a Hamász politikusait kizárnák,
    • hogy a környező arab államok vezetnének be valamilyen ideiglenes kormányzatot,
    • vagy pedig Gáza ideiglenesen az ENSZ felügyelete alá kerülne.

    „Ha Izraelnek sikerül is összezúznia a Hamászt, szerintem akkor is rendkívül nehéz lesz egy működő, legitim kormányzati struktúrát felépíteni. Ezek a »másnapi« forgatókönyvek nekem most nagyon elrugaszkodottnak tűnnek – mondta Aaron David Miller, az Egyesült Államok korábbi közel-keleti diplomatája.

       

  • A terrorszervezet már többször is felajánlotta, hogy minden túszukat elengedik akkor, ha Izrael is elengedi az összes, börtönben lévő palesztint (ez a gyakorlatban több ezer főt, óvatos becslések szerint is nagyjából ötezret jelentene).

    Az NBC Newsnak nyilatkozva a szervezet egyik magas rangú tisztviselője, Gázi Hamád azt mondta: készek egy „teljes körű kompromisszumra”, amelynek keretében mindkét fél elengedi minden foglyát. Nem valószínű azonban, hogy Izrael ezt az ajánlatot elfogadná.

  • Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken Tel-Avivba érkezett. A tárcavezető várhatóan egy korlátozott tűzszünetet fog javasolni az izraeli félnek – írja a The Guardian.

    A hírportál szerint John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő még csütörtökön beszélt arról, hogy az Egyesült Államok tűzszünetet szeretne, de nem általános tűzszünetet, hanem egy „ideiglenes és lokalizált” fegyvernyugvást.

    Blinken a gépére való felszállás előtt azt mondta, hogy konkrét lépésekről fog beszélni izraeli partnereivel annak érdekében, hogy megvédhessék a gázai civileket, amennyire ez lehetséges.

    A részletekbe nem fogok most belemenni, de ez nagyon is fontos ügy számunkra. Amikor azt látom, hogy egy palesztin gyermeket – fiút vagy lányt – egy összeomlott épület romjai alól húznak ki, attól ugyanúgy görcsbe szorul a gyomrom, mint ha Izraelben vagy máshol látnék egy ilyen gyermeket

    mondta Blinken.

    Elmondása szerint ezen túl szóba kerülnek a humanitárius segélyek, valamint az is, hogy mit tehetnének a Hamász több mint 200 túszának kiszabadításáért. Továbbá, mint mondta, Gáza háború utáni lehetséges jövőjéről is fognak beszélni. A külügyminiszter nemrég, péntek reggel landolt is Izraelben.