Rakétaesőt zúdított Izraelre a Hamász

Háború Izrael és a Hamász között – az Index hírösszefoglalója.

Index
2023.11.06. 08:06
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Izrael a háború után is jelentős ellenőrzést kíván fenntartani a Gázai övezet felett – állítja egy izraeli tisztviselő a The Times of Israel beszámolója szerint.

    Nem látok olyan helyzetet, amelyben Izraelnek ne lenne végső soron biztonsági felelőssége a Gázai övezetben

    – mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy a Hamász megbuktatása után „nem lesz elég csak rehabilitálni Gázát”.

    Szerinte az övezetnek „át kell esnie egy »de-nazifikációs« folyamaton. Ez a kultúra (a zsidók megölésére való törekvés) még mindig létezik a Palesztin Hatóságban” – fogalmazott a tisztviselő.

  • Franciaországban 1040-re emelkedett az antiszemita cselekmények száma és 486 embert előállítottak október 7-e, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadása óta – közölte a kormány vasárnap.

    „Az antiszemita cselekmények száma robbanásszerűen megnőtt” – jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter a France 2 közszolgálati televízió híradójában. A 486 letartóztatott személy közül 102 külföldi.

    Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok.

    Laurent Nunez párizsi prefektus vasárnap jelezte, hogy a fővárosi régióban október 7. óta 257 antiszemita cselekmény történt, és 90 embert letartóztattak. A prefektus szerint „nincs tipikus profilja” az elkövetőknek, vannak köztük fiatal gyerekek, akik nagyon súlyos dolgokat állítanak, de olyanok is, akik inkább a palesztin ügy védelmét képviselik, és elszaladt velük a ló.

  • Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője szerint az izraeli erők teljesen bekerítették Gáza városát, és kettészakították a tengerparti enklávét. Szerinte a Golani-dandár felderítőegységének vezetésével a csapatok „elérték a partvonalat és tartják azt” – írja a The Times of Israel.

    Ma már van Észak-Gáza és Dél-Gáza

    – mondja Hagari.

    Azt is elmondta, hogy az IDF továbbra is engedélyezi a civileknek, hogy elhagyják Gáza északi részét és dél felé evakuáljanak.

  • Az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatása szerint a 36. hadosztály a héten mintegy 1600 Hamász-célpontra mért csapást, köztük a terrorcsoport által használt infrastruktúrára, fegyverraktárakra, páncéltörő rakétaállásokra és megfigyelőállásokra – írja a The Times of Israel.

    Az IDF szerint a hadosztály a harcok közben több mint 300 Hamász-terroristával is végzett. Hozzáteszik, hogy csak az elmúlt órákban mintegy 50 Hamász-objektumot találtak el, és több fegyverest öltek meg a közelharcokban.

    „A hadosztály lassú ütemben haladt, hogy megfelelően megtisztítsa a területeket a potenciális veszélyforrásoktól, beleértve az alagutakat is, amelyeket később megsemmisítenek” – tették hozzá.

    A 36. hadosztály megállapította, hogy a Hamász az utóbbi időben nehezen tudott nagyszabású szervezett támadásokat végrehajtani a csapatok ellen, miután az izraeli légicsapások megölték a Hamász magas rangú parancsnokait.

  • Antony Blinken vasárnap meglepetésszerű látogatást tett Irakban, miután korábban Ciszjordániában járt, és rövid időre megállt Cipruson is. Az AFP szerint az amerikai külügyminiszter Mohamed Sia al-Szudáni iraki miniszterelnökkel találkozott.

    Az izraeli–palesztin háború október 7-i kitörése óta több rakéta- és dróntámadás célpontjai voltak az amerikai erőknek otthont adó katonai támaszpontok Irakban, ahol jelenleg mintegy 2500 amerikai katona állomásozik.

    A legtöbb támadást az „Iszlám Ellenállás Irakban” nevű csoport vállalta magára a Teheránhoz közel álló iraki frakciókhoz kötődő Telegram-csatornák szerint.

    Világossá tettem, hogy az Iránnal szövetséges milíciák által elkövetett támadások vagy fenyegetések teljesen elfogadhatatlanok

    – mondta Blinken vasárnap.

    „Minden szükséges lépést megteszünk, hogy megvédjük népünket” – tette hozzá. Szudáni elítélte a támadásokat, és közölte, hogy nyomozás folyik az elkövetők meghatározására.

  • Herzi Halevi izraeli vezérkari főnök szerint a hadsereg „bármikor készen áll arra, hogy támadásba lendüljön északon”, mivel az elmúlt hetekben a Hezbollah napi szintű rakétatámadásai ellen védekezett.

    Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy helyreállítsuk a jelentősen jobb biztonsági helyzetet a határokon, nem csak a Gázai övezetben

    – mondta Halevi.

    „Bármikor készen állunk arra, hogy támadásba lendüljünk északon. Tudjuk, hogy ez megtörténhet, és bízunk abban, hogy a védelmünk itt erős” – tette hozzá a The Times of Israel szerint.

  • Ezzel a poszttal indul az Index mai élő hírfolyama az izraeli eseményekről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!