új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oleh Szencov ukrán rendező, aki jelenleg katonaként szolgál a hadseregben, egy több mint félórás videót posztolt arról, hogy milyen csaták zajlanak a fronton, Avdijivka település közelében – írta meg az Ukrajinszka Pravda.

    A felvételen az látszódik, hogy az ukrán katonák miként védekeznek egy lövészárokban egy őszi nap hajnalban az orosz támadás ellen. A videó megtekintését saját felelősségre ajánljuk, mert egyes részei felkavaróak lehetnek.

    A védők azt mondják a videóban, hogy az orosz katonák már nagyon közel vannak, minden oldalról támadnak, és már 15 méterre megközelítették őket. Az orosz támadást harckocsikkal, illetve gránátvetőkkel, kézigránátokkal is támogatták. 

    Úgy tudni, hogy a 13 ukrán katona közül hárman megsérültek, közülük egy súlyosan. Őt nagy nehézségek árán, de sikerült evakuálniuk. A videó azzal végződött, hogy az ukrán katonák sikeresen visszavonultak a páncélozott járműveikhez, elhagyták a csatateret, és átadták a súlyos sérültet az orvosoknak, akik már vártak rájuk. 

    Úgy tudni, hogy végül az összes ukrán katona túlélte az összecsapást. A frontról többször is érkeztek már videók a háború kezdete óta, de olyat, ami ilyen terjedelemben és alapossággal mutat be egy összecsapást, eddig még nemigen lehetett látni. 

  • Oroszországnak sikerül szinte az összes kőolaját jóval a nyugatiak által bevezetett, hordónkénti 60 dolláros árplafon felett értékesítenie – állította egy orosz kormánytisztviselő.

    A felső határt tavaly decemberben vezette be az Európai Unió, a G7-országok és Ausztrália azzal a céllal, hogy Moszkva ne tudja finanszírozni az ukrajnai invázióját – írja a Sky News.

    Vlagyimir Furgalszkij, az orosz energiaügyi minisztérium tisztviselője azonban azt mondta, hogy „még a barátságtalan országok is megjegyzik, hogy az úgynevezett árplafon nem vált be”.

    Hozzátette a parlament felsőházában tartott kerekasztal-beszélgetésen, hogy „az olaj több mint 99 százalékával jóval a 60 dolláros hordónkénti plafon felett kereskedtek”.

  • „Az orosz megszálló erők minden oldalról támadják a donyecki Avgyijivkát. Az ellenség aktívan dolgozik az ipari zóna irányában” – mondta Makszim Morozov őrnagy. 

    Az ukrán tiszt szerint Avgyijivkánál továbbra is kritikus a helyzet – írja az Unian Ukrán Hírügynökség.

    Morozov szerint a heves támadások ellenére az ukrán erők jelentős veszteségeket okoznak az orosz hadseregnek. 

    Hozzátette, hogy az orosz hadsereg a légierejét használja, irányított bombák segítségével semmisíti meg az ukrán védelmi erők védelmi állásait. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ)  ülésén beszélt a„ Zsoldos” műveletről, amelynek célja, hogy visszaszorítsák a KBSZSZ-tagállamok állampolgárainak részvételét a különböző terrorista csoportokban. A műveletben a terroristák toborzási tevékenységét is vissza akarják szorítani – írja a TASZSZ.

    Putyin egyúttal felhívta a figyelmet: a KBSZSZ kollektív gyors bevetési és műveleti reagáló erőinek, légierejének és békefenntartó erőinek fejlesztésére irányuló közös erőfeszítéseire.

    Az orosz elnök szerint intézkedéseket hoztak a harckészültség fenntartása, az irányítási rendszerek javítása és a katonai személyzet képzésének fokozása érdekében.

    Putyin arról is beszélt, hogy a különleges szolgálatok és a bűnüldöző szervek közötti együttműködés folyamatosan erősödött, különösen a „Zsoldos” művelet során. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!