új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az év elejétől december 1-ig több mint 452 ezer főt vettünk fel katonai szolgálatra az ország teljes területéről – közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. 

    Mint mondta, céljuk feltölteni a harccsoportokat szerződéses katonákkal. Medvegyev különösen Moszkvát, Szevasztopolt és a Csecsen Köztársaságot emelte ki – írja az aif.ru

    Korábban beszámoltunk arról, hogy az Állami Duma képviselői elfogadták azt a törvényjavaslatot, amely kiterjesztené a büntetőjogi felelősséget az önkéntesekre is mozgósítás, hadiállapot vagy fegyveres konfliktus idején.

  • Nem akar új elnöki ciklust a férjének az ukrán first lady, Elena Zelenszkij – írja a Focus egy interjút idézve. 

    Volodomir Zelenszkij felesége arról beszélt a The Economistnak adott interjújában, hogy a háború vége után a Zelenszkij család egy hónapra nyaralni megy, azután pedig belefognak egy kreatív projektbe, de semmiképpen sem az elnöki élet lesz az. 

    Elena bízik Ukrajna végső győzelmében, és kijelentette, hogy ha kell, kész évekig együtt élni a jelenlegi nehéz helyzettel.

     De a háború vége után mégsem akarja, hogy férje újra induljon az elnöki székért. 

    És bár a háború sok mindent megváltoztatott, „mi, párként továbbra is érdeklődünk egymás iránt” – jegyezte meg Zelenszkij felesége.

    Azt is elárulta, hogy nem mindennap találkozik a férjével, de amikor látják egymást, akkor is titkos helyet kell keresniük. Arról is mesélt, hogy 19 éves lányának, Alexandrának udvarlója van, az első szerelme, nekik, mint szülőknek pedig hozzá kell szokniuk, hogy a gyerekeik felnőnek és azzal bizony stressz jár. 

    Elena Zelenszkij a The Financial Times szerint bekerült a világ 25 legbefolyásosabb nője közé. A first lady a múlt hónapban részt vett egy ENSZ-csúcstalálkozón, ahol felszólította a nyugati országokat, hogy biztosítsanak vállalkozói lehetőséget az ukrán nők számára külföldön.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely az orosz fegyveres erők létszámát 2 209 130 főre emeli. Ugyanakkor ebből a számból 1 320 000 fő a katonai állomány – írja az Unian.

    Oroszország védelmi minisztériuma megjegyezte, hogy Putyin november 29-i rendelete értelmében az orosz fegyveres erők maximális létszámát 170 ezer katonával növelte.

    Az orosz védelmi minisztérium „az Oroszországot fenyegető veszélyek növekedésével” indokolta a lépést. A csapatok számának növelését „a NATO agresszív tevékenységére adott megfelelő válasznak" nevezték. 

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!