új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Anthony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozatában elmondta, hogy a szankciókat olyan személyek és szervezetek ellen vetik ki, akik állítólag

    részt vesznek Oroszországnak az Észak-Koreából származó ballisztikus rakéták átadásában és tesztelésében.

    Az amerikai külügyminiszter szerint a katonai-technikai együttműködés Észak-Koreával, amely állítólag ballisztikus rakétákat küldött Oroszországnak, „aláássa a nonproliferációs rendszert”. Blinken kijelentette, hogy Amerika kész további intézkedéseket hozni „az állítólagos rakétatovábbításban érintett személyekkel és szervezetekkel” szemben.

    Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője többször hangsúlyozta, hogy az Oroszország és Észak-Korea közötti illegális katonai-technikai együttműködéssel kapcsolatos nyugati vádak alaptalanok és megalapozatlanok. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban pletykának nevezte Washington állításait, miszerint Phenjan katonai segélyt nyújt Moszkvának.

  • Az Egyesült Államok először importált orosz olajat Oroszországból azóta, hogy 2022 márciusában az országra kivetett szankciók keretében tilalmat rendelt el az onnan származó kőolaj, földgáz és más energiahordozók behozatalára. Az októberben összesen 36 800, novemberben pedig 9900 hordónyi importot 2,7 millió dollárért, illetve 749 500 dollárért bonyolították le – írta meg a Sputnik.

    Az import annak köszönhetően valósulhatott meg, hogy az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Eszközök Ellenőrzéséért Felelős Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) által kiadott külön engedélyek lehetővé tették azt.

    Az adatok szerint az Egyesült Államok októberben és novemberben is vásárolt orosz olajat fogyasztásra. Ugyanakkor egy hordó orosz olaj októberben 74 dollárba, a következő hónapban pedig 76 dollárba került az USA-nak, ami jelentősen magasabb, mint az ország által meghatározott 60 dolláros hordónkénti árplafon.

  • Magyarország területére csütörtökön az ukránmagyar határszakaszon 4902 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 6825 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 120 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön szemrehányást tett az Ukrajnát támogató nyugati országoknak, hogy ha erősebb (Patriot) légvédelmi rendszereket adtak volna Ukrajnának, kevesebb ember halt volna meg Oroszország masszív ballisztikus rakétacsapásai miatt – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Hogyan tudnak aludni azzal a tudattal, hogy több tucat ilyen légvédelmi rendszer áll rendelkezésükre, és ha Ukrajnának csak hetet adnának, akkor nem halnának meg az emberek Harkivban, Herszonban, Odesszában? Együtt tudtok ezzel élni?

    – fakadt ki Zelenszkij a rigai sajtótájékoztatón.

    Az ukrán elnök felhívta a figyelmet a nyugati fegyverek szállításának késedelmére is. Elmondása szerint ugyanis sok ukrán hal meg, miközben az ukrán csapatok erre a segítségre várnak.

    A kritikák és számonkérések mellett Zelenszkij megköszönte a nyugati partnereknek a támogatást.

  • Itt az ideje, hogy a partnerországok megváltoztassák Ukrajna támogatásával kapcsolatban az „ameddig szükséges” sablonnyilatkozataikat, és inkább a teljes győzelemig való támogatásról beszéljenek az Oroszország indította háború kapcsán – jelentette ki Edgars Rinkevics lett államfő csütörtökön Rigában azon a sajtótájékoztatón, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott.

    Véleményem szerint eljött az idő a hangsúly megváltoztatására. Gyakran mondtuk, hogy addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig szükséges. De a fő politikai jelzésnek most már annak kell lennie, hogy támogatjuk Ukrajnát az orosz imperializmus feletti teljes győzelméig

    – hangoztatta Rinkevics. Biztosított afelől, hogy Lettország továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának állami és társadalmi szinten. Kiemelte, hogy a már nyújtott támogatás értéke meghaladta Lettország GDP-jének egy százalékát.

    A lett államfő elmondta, hogy tájékoztatta Zelenszkijt a következő lett katonai segítségnyújtási csomagról, amely tarackokat, tüzérségi lövedékeket és páncéltörő fegyvereket tartalmaz majd.

    Közölte azt is, hogy Ukrajna és Lettország együttműködési megállapodást ír alá drónok gyártásáról, továbbá egy megállapodást az ukrajnai újjáépítéshez nyújtott segítségről.

    Zelenszkij Lettország előtt a két másik balti államban, Litvániában és Észtországban járt – számolt be az MTI.

  • Jurij Kaszjanov, a drónok gyártásának és fejlesztésének szakértője, az Ukrán Fegyveres Erők tisztje arról beszélt az egyik interjújában, hogy az ukrán hadsereg drónok beszerzését negatívan befolyásolja az ukrán tisztviselők technikai analfabetizmusa.

    Úgy vélem, hogy a probléma az adminisztrációban rejlik. Különösen a drónszférát Ukrajnában olyan emberek irányítják, akik abszolút nem értenek hozzá

    – mondta Kaszjanov, aki szerint az ukrán tisztviselők többsége soha nem foglalkozott a drónok fejlesztésével és gyártásával.

    Kaszjanov szerint a kijevi rezsimnek nincsenek igazi gyártói. „Nálunk a dilettantizmus a skálán kívül van. Idióták irányítanak minket” – hangsúlyozta az mk.ru szerint.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!