2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fokozott készenléti szolgálatot vezetett be a rendőrség a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében lévő Koszmacs faluban, mert garázdaságba torkollott egy álhír terjedése, miszerint a hadkiegészítő központ munkatársai begyűjtik a falu hadköteles korú férfijait – írja az MTI.

    Andrij Jackiv, a megyei rendőrség kommunikációs osztályának vezetője az ukrán Szabadság Rádiónak elmondta, hogy garázdaság címén büntetőeljárást indítottak ismeretlen tettes ellen, miután

    a tiltakozók közül többen megvertek két nőt és egy hatéves kislányt, és mindhármukat kórházba kellett szállítani.

    Szerda délután mintegy száz felháborodott nő vonult az utcára, és lezárt egy helyi utat annak hatására, hogy az egyik közösségi oldalon megjelent egy olyan információ, miszerint a hadkiegészítő központ munkatársai több autóval a faluba tartanak, hogy begyűjtsék a férfiakat. Az egyik megvert nő, Ivanna Vandzsurak kiírta a Facebook-oldalára, hogy a szomszéd faluból a postára tartott a kislányával, és a visszaúton támadták meg őket. Leírása szerint a rájuk támadó nőknél botok, ütők és különböző fémtárgyak voltak, néhányuk ittas volt. Szerinte azért bántották őket, mert azt gondolták, hogy kapcsolatban áll a feltételezett hadkiegészítőkkel, és információkat gyűjt a falubeli férfiakról.

    A kiérkező rendőrök elmagyarázták a tiltakozó nőknek, hogy félretájékoztatták őket. Ezután a tömeg feloszlott.

    Jackiv elmondta, hogy a rendőrség megerősített szolgálatban lesz a környékbeli településeken, és tájékoztatni fogja a lakosokat annak érdekében, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

  • Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó csütörtök este közölte a Facebook-oldalán, hogy csapatával Budapestre, a Belügyminisztérium Központi Kórházának rehabilitációs központjába látogatott, ahol a fronton súlyosan megsérült ukrán katonákat ápolják. 

    Beszélgettünk a fiúkkal, átadtuk családjuk és barátaik üdvözletét, és megköszöntük hősiességüket és odaadásukat. Most további műtétekre és protézisekre várnak a honvédjeink, hogy minél hamarabb visszatérhessenek bajtársaikhoz

    – fogalmazott Mikita.

    A kormányzó arról is tájékoztatott, hogy Bucsánszky Attila orvos ezredessel, a rehabilitációs központ vezetőjével is beszélgettek. Mikita szerint „Magyarország a rehabilitációt illetően nagy tapasztalattal rendelkezik, így az együttműködés ezen a területen kiemelt fontosságú”.

    Megállapodtunk abban, hogy a Kárpátaljai Regionális Rehabilitációs Központ projektje keretében együttműködünk és partnerek leszünk, amely tapasztalatcserét, szakembercserét és a fiatal rehabilitációs orvosok esetleges szakmai gyakorlatát foglalja magában.

    Hozzátette: őszintén hálás a magyar orvosoknak és a nővéreknek a szakmai és emberséges hozzáállásukért. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hadsereget érintő fontos változtatásokat jelentett be csütörtök este azt követően, hogy felmentette tisztségéből Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, és a helyére Olekszandr Szirszkij vezérezredest nevezte ki – írja az MTI.

    Az Ukrajinszka Pravda online portál összefoglalója szerint Zelenszkij a terveket ismertetve ismét sürgette, hogy minden első vonalbeli alakulathoz jussanak el a hatékony nyugati fegyverek.

    Bejelentette, hogy új fegyvernemet is létrehoznak, a pilóta nélküli harcrendszereket.

    Az irányítást illetően célként fogalmazta meg, hogy az egész hadseregben kiépítsenek egy működő rotációs rendszert, amely egyes alakulatoknál, illetve a határőrségnél már működik.

    Kiemelte az ukrán elnök azt is, hogy a katonák kiképzésében minőségi javulásra van szükség. Leszögezte, hogy csak megfelelően kiképzett katonák mehetnek a front első vonalába.

  • A határőrök őrizetbe vettek egy 38 fős csoportot, amely megpróbált illegálisan Magyarországra jutni – írja az RBC Ukraine.

    Mint az Állami Határszolgálat hivatala közölte, a határőrök két kisbuszt állítottak meg a magyar határátkelő közelében. A két sofőr összesen 38 férfit szállított – ami rekordszámú határsértőnek számít, a háború kitörése óta nem volt ilyen.

    Ukrajna 11 régiójából származó férfiakból állt a csoport. Azért, hogy illegálisan elhagyhassák Ukrajnát, 4500–8500 dollár (1,6–3,1 millió forint) körüli összegeket fizettek a sofőröknek.

    A határőrök tájékoztatták a rendőrséget arról, hogy a fuvarozók tevékenységében bűncselekményre utaló jeleket észleltek. A fogvatartottak ellen közigazgatási feljelentést tettek. A törvénytelenség ellenőrzése és részleteinek megállapítása folyamatban van – áll a közleményben.

    Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az országban statáriumot vezettek be, vagyis a katonai korú férfiaknak tilos külföldre utazniuk. Létezik néhány kivétel, ugyanakkor vannak olyanok, akik pénzzel próbálják kijátszani a törvényt, vagy segítenek másoknak elmenekülni az országból.

  • Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései  a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!