Putyin gratulált az orosz katonáknak és harcosoknak a fontos győzelem után

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2024.02.17. 07:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére 2024. február 16-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5272 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5836 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett − közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Aishat Kadirovot, Ramzan Kadyrov csecsen elnök legidősebb lányát, a kormány szociális ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesét a Donyecki Népköztársasági Érdemrenddel (DNR) tüntették ki.

    Ezt Ahmed Dudajev, a Csecsen Köztársaság nemzetpolitikáért, külkapcsolatokért, sajtóért és tájékoztatásért felelős minisztere jelentette be – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    „Őszintén gratulálok Aishat Ramzanovna Kadirovának, a Csecsen Köztársaság kormányának szociális blokkért felelős miniszterelnök-helyettesének a DNR-rend kitüntetéséhez. Személyesen látogatott el humanitárius misszió keretében a Donyecki Népköztársaságba, meglátogatta a csecsen köztársaság harcosait a frontvonalon, és küldöttségeket delegált, hogy segélyeket juttasson el a DNR rászoruló lakosainak” – írta Dudajev a Telegram-csatornáján.

    A Csecsen Köztársaság nyolc kulturális személyisége, köztük a Vainakh együttes művészei és az Állami Filharmónia szólistái is megkapták a „Donyecki Népköztársaságnak tett szolgálataiért” 3. fokozatú jelvényt.

  • Simon Schuster, az ukrán elnök életrajzírója a tagesspiegel.de-nek adott interjúban elmondta, hogy Volodimir Zelenszkij a fizikai kimerültség jeleit mutatja. Schuster Zelenszkijhez közel álló emberekre hivatkozott – írta meg az MK.ru.

    Az ukrán elnök nem viseli jól a kritikát, és kizárja azokat, akik kritizálják a döntéseit

    – mondta az életrajzíró. Elmondta, hogy Volodimir Zelenszkij közvetlen környezetében „szinte nincs olyan ember, aki szembeszállna vele”.

  • Az Európai Unió tervbe vette, hogy olyan nagy hatótávolságú fegyvereket szállítson Kijevnek, amelyek elérnék „Oroszország szívét” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Euromajdan: Ukrajna elveszett évtizede című pénteki moszkvai konferencián.

    Értesüléseink szerint az európai külügyi szolgálat ajánlásokat fogalmazott meg Ukrajnának, amelyek abból indulnak ki, hogy azokkal a módszerekkel, amelyekkel Ukrajna jelenleg harcol, nem lehet győzni, és Ukrajna veszíteni fog. Ezért a tétet arra kell helyezni, hogy Ukrajnának még több nagy hatótávolságú fegyvert kell átadni, hogy – az EU megfogalmazása szerint – elérje Oroszország szívét, és ezáltal zavart és pánikot kelteni, és aláásni a nép bizalmát. Ez vajon nem közvetlen részvétel háborúban? Természetesen (az)

    – mondta Szergej Lavrov.

    „Ahhoz, hogy a Nyugat hadat üzent nekünk, nem férhet kétség, ezt ők nem is titkolják. És bár mindig arról beszélnek, hogy mi csak fegyvereket adunk Ukrajnának, ő meg a saját erejéből harcol, mindenki tudja, hogy ez hazugság. Nyugati kiképzők figyelik, hogyan tervez az ukrán vezérkar, és segítenek a célravezetésben, ebben már 100 százalékig biztosak vagyunk” – jelentette ki a miniszter az MTI szerint.

       

        

        

  • Emmanuel Macron francia elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij aláírt péntek este Párizsban egy kétoldalú biztonsági megállapodást, amelynek célja hosszú távon szavatolni a polgári és katonai támogatást Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban – írta meg az MTI.

    A megállapodásban Franciaország vállalja, hogy 2024-ben 3 milliárd euróig további katonai segélyt nyújt Kijevnek, miután 2022-ben 1,7 milliárd, 2023-ban pedig 2,1 milliárd eurós támogatást adott – mondta a francia államfő az ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

  • A Visegrad24 X-posztban tett közzé egy videót, amelyen oroszok gyülekeznek a Gulag áldozatainak emlékműve előtt az FSZB székháza előtt, hogy virágot helyezzenek el a a pénteken elhunyt Alekszej Navalnijért.

    Tudják, ki ölte meg

    – áll a posztban.

    Aztán az látszik a videón, hogy a rendőrség bevonul, hogy szétoszlassa gyülekező, gyászoló embereket.

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!