új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Avgyijivka mintegy 700 lakosa nem volt hajlandó elhagyni a várost, és így az Orosz Föderáció megszállása alá került – írja az RBC Ukraine

    Ezt Pavlo Djacsenko, a donyecki nemzeti rendőrség kommunikációs osztályának vezetője, a Fehér Angyal evakuáló osztag tagja mondta el az RBC-Ukrainának

    Djacsenko szerint ez az információ nem megbízható, mert az emberek pontos számát nem lehet meghatározni, de az előzetes becslések szerint körülbelül 700-an vannak. Megjegyezte azt is, hogy amikor a „Fehér Angyalok” legénysége kommunikált Avgyijivka lakóival, senki sem támogatta nyíltan Oroszországot és a megszállókat.

    Az ukrajnai háború előtt mintegy 30 ezer ukrán élt Avgyijivkában. 

  • Az orosz fegyveres erők egyre közelebb vannak a donyecki területen lévő Csaszov Jarhoz. Az ukránok szerint azonban nem lesz könnyű dolguk az oroszoknak.

    Ilja Jevlas, a horticjai hadműveleti és stratégiai csoport sajtószolgálatának vezetője  szerint az ukrán hadsereg „minden irányból, minden rendelkezésre álló fegyverrel és lőszerrel harcol az ellenség ellen”.

    Jevlas szerint az oroszok valószínűleg megpróbálják körbevenni őket, leginkább Ivanivszke és Bohdanyivka irányából számítanak támadó egységekre. Valószínűnek tartják, hogy az oroszok buggykat használnak a támadásban, ugyanis jelenleg a talaj eléggé puha, így nehéz lenne gyalogosan, lőszerrel felszerelkezve eljutni oda.

    „Manőverezhető terepjárókat használnak, amelyekben több ember is elfér, és ezekkel a járművekkel jutnak el a frontvonalhoz” – magyarázta Jevlas.

  • Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is.