új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A dél-ukrajnai Odessza városát egy nagy dróntámadás érte hétfő hajnalban – számolt be a The Kyiv Independent a déli ukrán hadparancsnokság közleménye alapján.

    Mint írták, a légvédelmi egységek másfél órán keresztül működésben voltak, mivel több hullámban kellett visszaverniük az oroszok által indított Sahíd drónokat. A közlemény szerint 10-et sikerült lelőniük ezekből (azt nem tudni, hogy hány drón érkezett összesen).

    Az előzetes jelentések szerint senki sem sérült meg, egy infrastrukturális létesítményt azonban találat ért. Ott tűz ütött ki, de ezt már el is oltották. Ezen kívül több lakóépületben és közintézmény károk keletkeztek a lezuhanó drónok miatt. A déli hadparancsnokság közleményében azt írták, hogy e károkat nem lehetett elkerülni.

    Szintén támadás érte hajnalban a északkelet-ukrajnai Harkiv városát is: ott szintén károk keletkeztek egy civil infrastrukturális létesítményben és több lakóépületben, de sérültek nincsenek. 

    Erről a támadásról egy videót is közzétett a helyi ügyészség, amelyen látható egy lelőtt drón is.

  • Magyarország területére vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 4925 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4954 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az MTI. 

  • Emmanuel Macron francia elnök a közeljövőben Ukrajnába látogat – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Az elnök a Telegram-csatornáján közölte, hogy hosszú és tartalmas telefonbeszélgetést folytatott Macronnal. Megvitatták az ukrajnai harctéri helyzetet, valamint az országot támogató nemzetközi konferencia eredményeit, amelyet nemrég tartottak Párizsban.

    Megköszöntem a február 16-i erős védelmi csomagot, valamint a francia elnök személyes vezetését a nagy hatótávolságú fegyverek koalíciójának elindításában, az új kezdeményezéseket és az Ukrajna támogatására tett valamennyi nyilatkozatot. Ezenkívül véleményt cseréltünk a közeljövőben Ukrajnában tartandó találkozónk várható eredményeiről

    – tette hozzá Zelenszkij.

  • Március eleje óta az oroszok 175 Sahíd drónt indítottak Ukrajna területére, amelyek közül 151-et a védelmi erők lelőttek – monda Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este. 

    Szeretnék köszönetet mondani minden ukrán katonának, akik mindennap és minden éjjel védik az égboltunkat. Csak egyetlen éjszaka, ezen a vasárnapon 35 Sahídet sikerült lelőniük

    – fogalmazott.

    Hozzátette, hogy „összesen március eleje óta az orosz terroristák már 175 ilyen gyilkos drónnal támadták meg Ukrajnát. Szerencsére 151-et közülük a mi katonáink lőttek le. Ez nagyon fontos eredmény” – mondta az ukrán elnök.

  • Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!