Moszkva figyelmeztetett, elszabadulhat a pokol a háború eszkalációja után

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2024.03.13. 10:16
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország készen áll atomfegyverek bevetésére, ha az orosz államiságot, szuverenitást vagy függetlenséget fenyegetés éri.

    Az orosz állami televíziónak, a Rosszija 1-nek adott, szerdán kora reggel közzétett interjújában Putyin azt mondta: reméli, hogy az Egyesült Államok elkerül minden olyan eszkalációt, amely nukleáris háborút válthatna ki.

    Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszország nukleáris erői készen állnak a bevetésre arra az esetre, ha közvetlen fenyegetés érné függetlenségét – írja az AP hírügynökség.

    Az orosz elnök megszólalásáról ebben a cikkben számoltunk be bővebben.

  • Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden kijelentette, hogy el kell kerülni minden olyan lépést, amely súlyosbíthatja az ukrajnai háborút és átterjesztheti a konfliktust a NATO-ra, és hozzátette, hogy a hónap végi választások után vendégül látja Vlagyimir Putyin orosz elnököt – írja a Reuters hírügynökség.

    A NATO-tag Törökország támogatja Ukrajna területi integritását. Ugyanakkor szívélyes kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és rendszeresen tárgyal mindkét féllel. Katonai és politikai támogatást nyújtott Ukrajnának, de ellenzi a Moszkvával szembeni szankciókat is.

    A külföldi nagykövetekkel Ankarában tartott ramadáni böjtöt megtörő vacsorán Erdogan azt mondta, hogy Ankara továbbra is azon fog dolgozni, hogy felélessze a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodást.

    „Miközben támogatásunkat fejezzük ki Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, már korábban is kijelentettük, hogy az Oroszországot kizáró béketervek nem vezetnek eredményre” – mondta Erdogan, utalva az idén Svájcba tervezett ukrajnai békecsúcsra, amelyen Oroszország nem vesz részt.

    „Azon dolgozunk, hogy helyreállítsuk a hajózás biztonságát a Fekete-tengeren, és biztosítsuk a gabonakereskedelem biztonságos lebonyolítását. Úgy gondoljuk, hogy el kell kerülni az olyan lépéseket, amelyek kiéleznék a konfliktusokat a térségben, amelyek átterjednének a NATO-ra is” – tette hozzá.

  • Leonyid Volkov, a néhai orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij régi szövetségese megesküdött, hogy folytatja a harcot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, miután Litvániában az otthona előtt kalapáccsal megtámadták – írja a The Guardian.

    Dolgozni fogunk, és nem adjuk fel

    – mondta egy szerdán kora reggel a Telegramra feltöltött videóban.

    A 43 éves Volkovot rövid időre kórházba szállították a kedden késő este történt támadás után, amely a litván kormány felháborodását váltotta ki.

    A támadás előtti napon Volkov a közösségi médiában azt írta, hogy Putyin ölte meg Navalnijt. Néhány órával a támadás előtt Volkov a Meduza független orosz hírportálnak azt is elmondta, hogy Navalnij halála után aggódik a biztonságáért.

    Ramunas Matonis litván rendőrségi szóvivő az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy kedden este 10 óra körül a fővárosban, Vilniusban megtámadtak egy orosz állampolgárt. A gyanúsítottakat még nem azonosították.

    Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter sokkolónak nevezte a bejelentett támadást.

    Volkov nemrég arra buzdította az oroszokat, hogy a közelgő elnökválasztás előtt nagy számban vegyenek részt egy tüntetésen.

    Az incidens az első támadás Navalnij szövetségesei ellen azóta, hogy több mint három évvel ezelőtt elhagyták Oroszországot. Navalnij legközelebbi szövetségesei közül a legtöbben szerepelnek Moszkva körözési listáján, és börtönbüntetésre számíthatnának, ha belépnének Oroszországba.

    A berlini rendőrség tavaly nyomozást indított két független orosz újságíró feltételezett megmérgezése ügyében is, akik a városba látogattak egy konferenciára, amelyet Mihail Hodorkovszkij orosz Kreml-kritikus szervezett.

  • Az orosz erők március 12-én késő este rakétacsapást mértek a donyecki területen lévő Mirnohradra, két ember meghalt, öt másik megsebesült – írja az Ukrinform.

    Ezt a régió katonai közigazgatásának vezetője jelentette be a Facebookon.

    Két ember meghalt és öt megsebesült Mirnohrad éjszakai ágyúzása következtében. Emellett a mentőknek sikerült kiemelniük a romok alól egy 13 éves lányt, ő nem sérült meg fizikailag

    – közölte.

    Március 12-én, kedden 23 óra körül az oroszok egy Grom–E1 típusú irányított rakétát lőttek ki a városra, amely egy ötemeletes épületet talált el. Négy ház megrongálódott.

    A sérültek orvosi ellátásban részesülnek. Egy személy állapota súlyos, további három személyé pedig közepesen súlyos.

  • Az orosz külügyminisztérium kedden bejelentette, hogy megtiltja a balti országok 367 állampolgárának, köztük Kaja Kallas észt és Evika Silina lett miniszterelnöknek az Oroszországba való belépést – írja a The Kyiv Independent.

    Kallasról korábban azt jelentették, hogy szerepel az orosz belügyminisztérium körözött személyek listáján.

    Az Oroszországba való beutazási tilalom alatt álló 367 személy között a balti országok jelenlegi és korábbi politikai és katonai vezetői is szerepelnek.

    Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy a szóban forgó személyeket „a balti államok Oroszországgal szembeni ellenséges politikája” miatt tiltották ki.

    Hozzátette, hogy a balti államok beavatkoznak Oroszország belügyeibe, üldözik az anyanyelvükön beszélő oroszokat, „barbár kampányt folytatnak a felszabadító szovjet katonák emlékműveinek tömeges lerombolása érdekében”, és átírják a történelmet, hogy „dicsőítsék a nácizmust”.

  • Az Egyesült Államok 300 millió dolláros biztonsági segélycsomagot ad Ukrajnának – közölte Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egy tájékoztatón az Ukrajinszka Pravda szerint.

    „Ma (Joe) Biden elnök úr nevében bejelentek egy 300 millió dolláros sürgősségi biztonsági segélycsomagot, amely fegyvereket és felszereléseket tartalmaz Ukrajna néhány legkritikusabb szükségletének kielégítésére” – fogalmazott a tanácsadó.

    Hozzátette, hogy a biztonsági segítségnyújtásra szánt összegek a Pentagon Ukrajnának átadott fegyverek pótlására kötött meglévő szerződéseinek megtakarításaiból származnak. Az Egyesült Államok a juttatás ezen formájával az amerikai kongresszust megkerülve – mely továbbra ellenzi és tiltja is a Kijevnek szánt további pénzeszközök kiutalását – is tud katonai segítséget adni Ukrajnának, mivel ez az összeg nem számít az amerikai biztonsági költségvetés részének.

    Az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segítség bejelentése az első ilyen lépés 2023 decembere óta.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 4379-en léptek be Magyarországra kedden, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 4377-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – adta hírül az MTI.

    A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 26 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

  • Az ukrán erők megsemmisítették az orosz zászló alatt közlekedő Mechanic Pogodin tankhajót, amelyet az oroszok megfigyelőállásként használtak a Kinburn Spit közelében, valamint kamikaze drónokat indítottak róla Herszonba – írja a Kyiv Post.

    Az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk által közzétett videón látható a hajó elleni csapás, amelyet hatalmas füstfelhő követ.

    Köszönet a pilótáknak az ellenséges irányítópont elleni sikeres harci munkájukért!

    – írta a videó alá az ukrán légierő parancsnoka.

    „Tekintettel a találat pontosságára és az erős robbanás okozta nagymértékű pusztításra, feltételezhető, hogy a csapást amerikai JDAM vagy francia AASM hajtotta végre” – olvasható a tájékoztatásban.

    Az ukrán haditengerészet jelentése szerint az orosz zászló alatt közlekedő Mechanic Pogodin nevű hajó, amely az oroszországi Szentpétervárról származó VEB-Leasing OJSC tulajdonában van, 2023 nyaráig a herszoni tengeri kikötőben volt, majd innen a Kinburn Spit felé sodródott, itt talált rá az orosz katonaság.

    Ezt követően az ellenség a felderítéshez és az elektronikus hadviseléshez szükséges felszereléseket helyezett el a hajón. A hajót időszakosan FPV dróncsapások indítására is használták

    – közölte az ukrán haditengerészet sajtószolgálata.

  • Oroszország beidézte a svájci nagykövetet a parlament azon indítványa miatt, hogy a befagyasztott orosz vagyont Ukrajnába továbbítsák.

    Az orosz külügyminisztérium behívta Krystyna Marty Lang svájci moszkvai nagykövetet, hogy tiltakozzon a svájci parlament azon döntése ellen, hogy kezdeményezi a befagyasztott orosz vagyon elkobzására szolgáló mechanizmus kidolgozását – közölte a minisztérium március 12-én a The Kyiv Independent szerint.

    A svájci törvényhozás március 7-én megszavazott három olyan intézkedést, amelyek megnyitják a kaput a Svájcban befagyasztott orosz állami vagyon jövőbeni elkobzása előtt, és átirányítják azokat Ukrajnába az újjáépítés érdekében.

    Ha Bern ilyen terveit gyakorlati megvalósítása során végrehajtja, elkerülhetetlenek lesznek az orosz fél megtorló lépései

    – közölte az orosz külügyminisztérium hivatalos Telegram-csatornáján.

    A nyugati országok és más partnerek a 2022-es, teljes körű invázió kezdetén mintegy 300 milliárd dollárt fagyasztottak be az Orosz Központi Bank vagyonából.

    A svájci kormány 2023 decemberében úgy becsülte, hogy az Oroszország elleni szankciók részeként 8,8 milliárd dollárnyi orosz állami vagyont fagyasztott be. Ez jóval kevesebb, mint a svájci bankok által birtokolt orosz állampolgároktól és jogi személyektől származó teljes pénzösszeg, amelyet a svájci kormány 48,15 milliárd dollárra becsült.

  • Több mint 40 orosz támadást vertek vissza két fronton az elmúlt nap folyamán – áll az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának kedd esti jelentésében.

    Az elmúlt nap során 78 harci összecsapás történt. Összesen kilenc rakétatámadást és 73 légicsapást hajtottak végre az oroszok, és 72 támadást hajtottak végre többszörös kilövésű rakétarendszerekkel állásaink és lakott területeink ellen

    – áll a jelentésben.

    Az oroszok a legtöbb támadást az Avgyijivka (22 támadást) és a Novopavlivka (19 támadás) fronton indították. A kupjanszki fronton az ukrán erők négy orosz támadást, valamint a Liman, a Bahmut és az Orehov fronton hat-hat támadást vertek vissza. 

    Az Odessza Operatív Stratégiai Csoport illetékességi területén a herszoni fronton az oroszok három támadást hajtottak végre, de eredménytelenül.

  • Március 12-én, kedden az oroszok támadást indítottak a Dnyipropetrovszk régióbeli Krivij Rih ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este reagált a támadásra.

    Krivij Rihben mentési művelet folyik. Az orosz rakétatámadás következményei. Rombolás egy kilencemeletes lakóépületben. Sok a sebesült, néhányan közülük súlyosan. Van egy gyermek is. Jelenleg két ember haláláról tudunk. Részvétem a családoknak és a barátoknak

    – mondta az államfő, aki a becsapódás helyszínéről videóit is közzétett.

    Zelenszkij megjegyezte, hogy embereket keresnek a romok alatt.

    Embereket keresünk a romok alatt. A munkát addig folytatjuk, amíg szükséges. Hálás vagyok minden egyes embernek, aki ott dolgozik, ment és orvosi segítséget nyújt. Utasítottam őket, hogy a lehető leghamarabb nyújtsanak segítséget mindenkinek, akinek szüksége van rá

    – zárta szavait az elnök.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal  is!