új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán katonák már az orosz Lancet drónokhoz hasonló, hazai gyártású harci drónokat használnak a fronton – írja a The Kyiv Independent. A drónt április 13-án mutatták be Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek.

    Kijev fokozta erőfeszítéseit a harctéren kulcsfontosságú eszköznek számító drónok hazai gyártásának felfuttatására, és 2024-ben 1 millió drón gyártását tűzte ki célul. Február elején Ukrajna az orosz Lancet drónok megfelelőjének tömeggyártását készítette elő.

    A Lancet egy 40 kilométeres hatótávolságú kamikaze drón, amelyet a ZALA Aero Group, az orosz fegyveróriás Kalasnyikov Konszern leányvállalata gyárt. Amióta Oroszország 2022 végén nagy számban elkezdte használni a Lancetet a harctéren, az egyik leghatékonyabb orosz fegyvernek bizonyult a frontvonal mögött több tucat kilométerre lévő célpontok ellen.

    Az ukrán gyártmányú drón a hírek szerint több mint 100 kilométeres távolságból képes célpontokat támadni, és legfeljebb három kilogrammos robbanófejjel van felszerelve. A 180 kilométer per óra maximális sebességgel rendelkező drón álló és mozgó célpontokat egyaránt képes támadni.

    Volodimir Zelenszkij szombaton megtekintette a haditechnikai eszközök és fegyverek legújabb modelljeit, valamint tájékoztatást kapott a gyártásukról és a fronton való felhasználásukról is.

    Az ukrán elnök szerint Ukrajnában összesen 500 védelmi ipari vállalat működik, amelyek lövedékeket, aknavetőket, páncélozott járműveket, páncéltörő rendszereket, elektronikus hadviselési rendszereket gyártanak.

  • Magyarország területére 2024. április 15-én az ukrán–magyar határszakaszon 5359 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3851 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 20 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – írták.

  • Ukrajna megkezdte az együttműködést a TikTok közösségi hálózat adminisztrációjával, amire az orosz propaganda terjedése elleni küzdelem érdekében van szükség – írja az RBK-Ukrajna a dezinformáció elleni központra hivatkozva.

    A központ mellett felhívást intézett a TikTokot használó ukránokhoz, hogy jelentsék az Ukrajna ellen „felforgató tevékenységet” folytató csatornákról.

    Ha tud olyan TikTok-csatornákról, amelyek Ukrajna ellen felforgató tevékenységet folytatnak, és szeretne csatlakozni az ukrán információs tér megtisztításához az orosz szeméttől, küldje el az ellenséges forrásokra mutató linket a cpd@rnbo.gov.ua e-mail-címre

    – hangsúlyozták.

  • Az orosz elit mintegy száz tagja szerkesztette életrajzát a Wikipédia orosz és angol változatában annak érdekében, hogy elhatárolódjanak Vlagyimir Putyin elnöktől és az úgynevezett „különleges katonai művelettől” azáltal, hogy eltávolítják orosz állampolgárságukra, tulajdonukra, szankcióikra és a rendszerhez fűződő kapcsolatukra való hivatkozásokat – írja a Kyiv Post.

    2024 márciusában az EU feloldotta az Arkagyij Volozs, a Yandex társalapítója elleni szankciókat, cserébe lemondott vezérigazgatói posztjáról, eladta az üzletrészét és nyilvánosan elítélte a háborút. Jelenleg Izraelben él, ahol honlapján azt írja, hogy kazah születésű izraeli technológiai vállalkozó.

    A Wikiganda azt állítja, hogy egy tel-avivi IP-cím többször is megpróbálta eltávolítani a múltjára vonatkozó hivatkozásokat a Wikipédiáról.

    Egy másik példa Dmitrij Pumpjanszkij milliárdos, aki esetében megpróbálták eltávolítani az ellene irányuló uniós és amerikai szankciókkal kapcsolatos információkat, valamint 72 méteres szuperjachtjának lefoglalását.

    Kísérleteket tettek a Wikipédia azon bejegyzéseinek tisztázására is, amelyek Putyin lányai, Marija Putyina és Jekatyerina Putyina személyes életének kellemetlen aspektusairól szóltak.

    Putyinhoz még közelebb kerültek azok a kísérletek, amelyek eltávolították az utalást Alekszej Navalnij Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványának (FBK) vizsgálatára, amely Nyikolaj Choles –  Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkárának fia – fényűző életmódját mutatja.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!