új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon 4774 fő lépett be április 23-án. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3856 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 42 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes – közölte az MTI.

    Az április 23-án Ukrajnából érkezett emberek száma az egy nappal korábbi számokat is meghaladta.

  • Az Egyesült Államok szenátusa 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot hagyott jóvá, amely Ukrajna, Izrael és Tajvan katonai támogatását is tartalmazza – írja a BBC.

    Joe Biden amerikai elnök várhatóan szerdán írja alá a törvényt. A szenátus kedd este támogatta az amerikai képviselőház által szombaton elfogadott intézkedést. A csomag 61 milliárd dolláros katonai segélyt tartalmaz Ukrajnának, amelyet a Pentagon szerint napokon belül elkezdhetnek eljuttatni a háború sújtotta országba.

    Több mint hat hónapnyi kemény munka és számos fordulat után Amerika üzenetet küld az egész világnak: nem fordítunk hátat

    – mondta Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségű vezetője.

    A szenátus februárban már elfogadott egy hasonló segélycsomagot, de az Ukrajnának nyújtott újabb támogatást ellenző konzervatívok egy csoportja megakadályozta, hogy a képviselőházban szavazásra kerüljön.

    A segélycsomag várhatóan jelentős lökést ad az ukrán haderőnek.

  • Őrizetbe vettek egy férfit Brjanszkban, akit azzal vádolnak, hogy az ukrán nacionalistákat támogatva terrortámadást készített elő – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Az esetről az Általános Joghatósági Bíróságok regionális sajtószolgálata számolt be.

    Bírósági határozattal a vádlottat megelőző intézkedésként 2024. június 21-ig fogva tartjuk. A határozat még nem lépett hatályba

    – áll a közleményben.

    A nyomozók szerint a brjanszki régió lakosa, aki az orosz hatóságok által terrorszervezetként nyilvántartott Oroszország Szabadsága Légió tagja, utasítást kapott az eddig ismeretlen vezetőjétől, hogy vegyen ki a gyorsítótárból egy házi készítésű robbanószerkezetet és terrorcselekmény elkövetése céljából adja át más személyeknek.

    Miután eltávolítottak egy robbanószerkezetet a gyorsítótárból, az ügyben érintett személyt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat Brjanszki Régió Igazgatóságának tisztjei őrizetbe vették.

    Terrorista tevékenység előmozdítása és terrorszervezet tevékenységében való részvétel miatt indítottak ellene büntetőeljárást. Amennyiben bűnössége bebizonyosodik, akár 20 év börtönt is kaphat.

  • Az Oroszországi Nyomozóbizottság tájékoztatása szerint vesztegetés gyanújával őrizetbe vették Timur Ivanovot, Oroszország védelmiminiszter-helyettesét. Az esetről a minisztérium is beszámolt a Telegramon, ugyanakkor nem közöltek részleteket az ügyről. A nyomozók kezdeményezni fogják a férfi letartóztatását – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin sajtótitkára elmondta, hogy Timur Ivanov őrizetbe vételéről tájékoztatták az Orosz Föderáció elnökét, Szergej Sojgu védelmi minisztert pedig előre figyelmeztették.

    Timur Ivanov Szergej Sojgu védelmi miniszter csapatának egyik fontos tagja volt. 2016 óta töltötte be a védelmiminiszter-helyettesi posztot. Ezt megelőzően három évig a Honvédelmi Minisztériumnak alárendelt „Obronosztroj” Részvénytársaságot vezette. Korábban a moszkvai régió kormányának elnökhelyetteseként, valamint az orosz üzemanyag- és energiakomplexum vállalatainál dolgozott.

    Timur Ivanov felügyelte a védelmi minisztériumban az építkezéssel kapcsolatos kérdéseket, beleértve a fegyveres erők szentélyének tartott Patriot parknak és a Vosztocsnij kozmodrómnak a létrehozását, valamint ő felelt Ukrajna teljes körű invázióját követően a megszállt Mariupol helyreállítását célzó projektért.

  • Johnny Ernst iowai republikánus szenátor szerint az Egyesült Államok lassúsága miatt Ukrajna elveszítette az Oroszországgal vívott háborút – írja a The Washington Post.

    Ukrajna már vesztett, mert nem reagáltunk gyorsan

    – fogalmazott a republikánus politikus.

    Szerinte ezzel az Egyesült Államok ezzel elvesztette tekintélyét a világ színterén, az ukránok pedig rengeteg életet áldoztak fel.

    A lap emlékeztetett, hogy a szenátus kedden tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely csaknem 61 milliárd dollárt biztosítana Kijevnek. A Képviselőház szombaton már elfogadta a javaslatot, de ezzel még nincs vége a történetnek, ugyanis azt a Szenátusnak is meg kell szavaznia, majd Joe Biden aláírása sem maradhat le róla. Joe Biden támogatása miatt viszont nem kell aggódnia Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, ugyanis  Biden már biztosította ukrán kollégáját, hogy a szenátorok jóváhagyása után azonnal aláírja a dokumentumot.  

    Az orosz elnök sajtótitkára, Dmitrij Peszkov szerint az amerikai döntés csak tönkreteszi Ukrajnát, miközben az Egyesült Államok tovább gazdagodik.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!