új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hét falut evakuáltak Tullnerfeldben az alsó-ausztriai árvíz miatt hétfőn és kedd éjjel. A Vöröskereszt ideiglenes szállást hozott létre a Tulln-i városközpontban, amely akár 1000 fő befogadására is alkalmas. Kedd reggel a Vöröskereszt munkatársa, Sonja Kellner beszámolója alapján 450-en voltak a helyszínen. 

    Ausztriában a folyók és a víztározók szintje az éjszaka folyamán csökkent, ahogy az eső enyhült, de a hatóságok azt mondják, készülnek a második hullámra, mivel további heves esőzések és földcsuszamlások is előfordulhatnak.

    Amint arról az osztrák média ma reggel beszámolt, Ausztriában 26 helyre egyáltalán nem lehet eljutni az árvíz miatt.

  • Árad az Elba Csehországban és összefolynak az árvizek: Prágától mintegy 41 kilométerre a Moldva épp az Elbába ömlik, és egy nagy tóvá változtatja a térséget – írja a Bild helyszíni riportjában. 

    Négyzetméterenként több mint 100 liter eső érte a földet, és közel 24 órán át esett az eső Csehországban. A térségben a katasztrófavédelem folyamatosan dolgozik – a csatornarendszerből kilépő vizet az árvízvédelmi falon keresztül igyekeznek visszaszivattyúzni az Elbába – a víz szintje hétfő délutánra elérte az 5,85 méter magasságot, és percről percre emelkedik.

    A legmagasabb riasztási fokozat van érvényben, mintegy 6,20 méteres vízszinttel számolnak.

  • A Cseh Köztársaság Tűzoltó- és Mentőszolgálatának mentőegysége az X-en tett közzé egy bejegyzést, amelyből kiderül, hogy PTSZ  lánctalpas kétéltű járművek is részt vesznek az árvízi mentési munkálatokban.

    A posztban azt írták, hogy a járműveket a nehezen megközelíthető helyeken vetik be és adott esetben emberek szállítására is alkalmazzák. 

  • Az Európában példátlan árvizek miatt Horvátországban is emelkedik a folyók vízszintje. A következő napokban újabb vízhullám érkezik: a Mura, a Dráva és a Duna vízszintjének emelkedésére is készülnek, ezeken a szakaszokon koncentrálódik az árvízi védekezés Horvátországban – írja a horvát Index

    A helyi vízügyi hatóság jelentése szerint a Duna okozhatja a legnagyobb gondot az országban, a vízhullám tetőzése a következő 7-10 napban várható és elérheti a 700 centiméteres szintet is. 

  • Most először alkalmazzák az árvízi védekezésben a nagymarosi mobilgátat, izgulnak a helyi lakosok – írja a 0627.hu Facebook-oldala. A gát 2 és fél kilométer hosszan védi a Dunakanyar települését.

  • Az Osztrák Szövetségi Hadsereg a viharvidékeken mindenhol ott van, ahol segítségre van szükség – közölte Karl Nehammer osztrák kancellár.

    2400 katona készen áll a homokzsákok feltöltésére, az emberek evakuálására vagy a takarítási munkákra

    – tájékoztatott a politikus az X-en.

  • „Legyőzzük az árhullámot, Magyarország megcsinálja” – üzente Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalán hétfőn este. Bejegyzésében arra kérte az ellenzéki politikusokat, hogy „ne sértegessék a védekezésben közreműködőket.”

    Mint mondta, mindenki kiveszi a részét az árvíz elleni védekezésből, és megköszönte a vízügyesek, katasztrófavédők, rendőrök, katonák, hivatásosak és önkéntesek munkáját. Hozzátette, hogy mindenki teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy megfékezzék az áradást. A rendvédelmi dolgozók és a katonák oda mennek segíteni, ahová hívják őket. Szükség esetén 3, illetve 24 órán belül lehet őket mozgósítani - fejtette ki a politikus.

  • Már Szentendrén és Visegrádon is áll a mobilgát – közölte a kormány a Facebook-oldalán. 

    A Magyarország Kormánya nevű közösségi oldal azt írta, hogy egész éjszaka dolgoztak a mobilgátak felállításán. 

  • Kisoroszi polgármestere ahirado.hu-nak beszélt arról, beszélt arról, hogy rekordközeli árvízi szintre készülnek, amely akár elérheti a 2013-as 890 centiméteres magasságot is.

    Ennek megfelelően elrendelték a harmadfokú védekezési fokozatot, és felkészítették a lakosságot arra, hogy a település várhatóan 6-8 napig el lesz zárva a külvilágtól – foglalta össze a helyzetet a Magyarfórum Facebook-oldala. 

    Mint írták, a Tahi és Kisoroszi közti bekötőutat várhatóan elárasztja a víz.

    Ez a legnagyobb probléma jelenleg, hogy Kisoroszi teljesen elszigetelődhet, és ennek megfelelően kell megoldanunk az ellátási kérdéseket

    – nyilatkozta a polgármester.

    A település vezetője elmondta, hogy az elzárásra való felkészülés érdekében az önkormányzat biztosítja, hogy az alapvető élelmiszer-ellátás zavartalan legyen, emellett orvosi és tűzoltói ügyeleteket is fenntartanak. A legrosszabb esetben nagy teljesítményű motorcsónakokkal kell éjszakai vészhelyzetben átszállítani a folyón az embereket.

  • „Folyik a megfeszített védekezés Budapesten. Az érintett cégek vezetőinek tájékoztatása után ma a Fővárosi Vízműveknél kezdődik a nap” – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán. 

    Karácsony Gergely újfent hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtized legnagyobb árvize közeledik Budapesthez, ezért lezárták a budapesti rakpartokat és keddtől a Margitszigetet is. Mint arról tájékoztatott, a lezárás miatt változott a 34-es busz útvonala, a 2, a 2B és a 23-as villamos pedig keddtől nem jár a Széchenyi tér és a Március 15. tér között.

    Azt is elmondta a főpolgármester, hogy jelenleg a Margitszigeten homokzsákokat telepítenek, míg a Római-parton agyaggátat építenek, a csatornazsilipek zárásánál ipari búvárok végzik a feladatukat, továbbá megtették a szükséges lépéseket a biztonságos ivóvízellátás fenntartásáért.

  • A Boris ciklon rendkívüli viharos időjárást és nagy mennyiségű csapadékot hozott magával a Balaton térségébe, a tó északi és déli partján mért legszélsőségesebb vízszintértékek között 33 centiméter volt az eltérés. Siófoknál vasárnap hajnalban 109 centimétert, Badacsonynál pedig 76 centimétert mértek a szakemberek.

    Cikkünket részletesen az alábbi linken olvashatja el.

  • Pócs János fideszes országgyűlési képviselő rövid Jászsági terepszemle után elindult a Dunántúlra „egy erős jászsági csapattal”, hogy a kritikus pontokon segítse az árvízvédelmi védekezést.

    A kormánypárti politikus egy rövid videós bejegyzésben közölte, hogy ő is gumicsizmát húz. Előbb körülnézett a Jászság folyópartjain, ahol felmérték az ottani települések polgármestereivel, hogy fennáll-e az árvíz vagy belvíz veszélye. 

    Szerencsére itt nálunk minden rendben. Irány a Dunántúl, ahol nagyobb a szükség!

    – összegezte a politikus. 

  • Éjfél körül megkezdték a lengyelországi Nysa településen az azonos nevű folyó által átszakított töltés megfoltozását. Többek között úgy, hogy Mi–17-es helikopterekből dobtak le hatalmas – egy tonna anyaggal megtöltött –  homokzsákokat a megrongálódott részekre – tájékoztatott a lengyel pap.pl.

    Lukasz Nowak százados, az Állami Tűzoltóság opolei regionális parancsnokságának sajtóreferense arról tájékoztatta a lapot, hogy két MI–17-es helikopter érkezett a helyszínre éjfél körül. 

    Úgy tervezzük, hogy ezek a műveletek több órán át tartanak, lehetőleg reggelig, vagy amíg a lyukat fizikailag be nem foltozzák

    – mondta Nowak éjjel három óra előtt.

    Hétfőn késő este még tűzoltók és Nysa lakói próbálták homokzsákokkal megerősíteni a töltést, a helikopteres művelet idejére azonban kivonultak a gát területéről. 

    A település gátjának egy szakaszát hétfőn mosta el a folyó vize, Kordian Kolbiarz, Nysa polgármestere azonnali evakuálást hirdetett a 44 ezres város lakóinak. A város vezetője szerint nagy eséllyel az egész várost is elmoshatja a víz, ezért kellett evakuálni a községet. 

    A lengyel vízügyi hatóság döntése értelmében a Nysa víztározóból az esti órákban másodpercenként 1000 köbméterről 800 köbméterre csökkentették a víz lefolyását, hogy lehetővé tegyék a gátak javítását, és elősegítsék az emberek evakuálását az árvízzel veszélyeztetett területekről.

    A töltés javítási kísérlete jelenleg is zajlik. 

  • Nyirati Klára bajai polgármester nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy a Nagy-Pandúr sziget, a Dunafürdő és a Méhész-fok területe víz alá kerül majd, ahol ilyen vízállás mellett érdemi védekezésre nincs lehetőség, így ezeket a területeket a lakosságnak még a tetőzés előtt el kell hagynia.

    Az érintett területek lakóinak értékeik védelméről, esetlegesen mentéséről saját hatáskörben kell rendelkeznük. A városvezető posztjában hozzátette, hogy akik nem tudnak saját elhelyezésükről gondoskodni, azoknak a bajai önkormányzat átmeneti szállást biztosít.

  • Dézsi Csaba András, Győr leköszönő polgármestere a Facebook-oldalán közölt képeket arról, hogy hogyan védekeznek az árvíz ellen. Mint írja, a védekezés összehangoltan történik.

    Ebben már több évszázados rutinnal rendelkező város vagyunk

    – emelte ki a városvezető, aki posztjában köszönetet mondott azoknak, akik részt vesznek az árvíz elleni védekezésben.

  • Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter bejelentette, hogy a katonai rendőrség fog járőrözni az árvíz sújtotta területekről evakuált emberek otthonaiból történő esetleges lopások megakadályozása érdekében, miután egyesek a fosztogatóktól való félelem miatt nem voltak hajlandók eleget tenni az evakuálási parancsnak − írta meg a TVP.

    Az árvízi válságkezelő csoport hétfői ülésén Kosiniak-Kamysz, aki egyben miniszterelnök-helyettes is, felszólította a katasztrófa sújtotta területek lakóit, hogy tartsák be az evakuálási parancsokat.

    Hozzátette, hogy élelmiszert és vizet fognak szállítani azoknak, akik nem hajlandók kiköltözni otthonukból. Megnyugtatásul elmondta: „A katonai rendőrség járőrözni fog a kiürített területeken, és minden lopást szigorúan megbüntetünk”.

    A válságkezelő csoport a délnyugati Opole régió kormányzójától tudta meg, hogy az „árvízi turizmus” problémává vált, mert az emberek a gátakhoz utaznak, hogy fényképeket készítsenek. Elmondása szerint ez akadályozza a mentőszolgálatok munkáját.

  • A HungaroMet előrejelzése szerint sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban.

    Kedd hajnalra a legtöbb helyen eláll az eső, és keddtől kezdődően a Kárpát-medence az északi anticiklon déli peremére kerül, így a folytatásban alapvetően száraz légtömeg érkezik az ország fölé. Zivatarra csak az ország északkeleti részén lehet számítani, a maximumok 15 és 23 fok között alakulnak. A folyók hamarosan tetőznek, több településen is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

  • Az elmúlt nap történései közül ezek voltak a legfontosabbak:

  • Az Útinform kedd hajnali tájékoztatása szerint a Duna áradása miatt több utat is lezártak Komárom-Esztergom vármegyében:

    • az Esztergom-országhatár (11326-os jelű) összekötő utat az 1-es km közelében, az esztergomi Mária Valéria híd közelében,
    • a Dunaalmás hajóállomáshoz vezető (11342-es jelű) bekötőutat, illetve valamint Dunaalmás vasútállomáshoz vezető (11343-as jelű) utat is lezárták Dunaalmás belterületén.

    Ezen felül a 11-es főúton, Pilismarót térségében árvízvédelmi munkákat végeznek. Az 53-as és az 54-es km között csak a fél útpálya járható.

    Pest vármegyében pedig két kerékpárutat is lezártak szintén a Duna áradása miatt:

    • a Vác-Sződliget (97793-as jelű) kerékpárutat az 1-es és az 5-ös km között,
    • valamint Szentendre közelében a Budapest-Szentendre EV6 (97812-es jelű) kerékpárutat a 2-es és a 3-as km között.
  • A Nánási út elején, a Duna part felé vezető, hosszú telek alján áll Gergőék háza. Az épület nagyjából 20 méterre van a Dunától, a hivatalos szakzsargon szerint a Római-part 70 hektáros hullámterében, ami egyben azt is jelenti, hogy árvízvédelmi szempontból mentetlen területen.

    Érkezésünkkor a ház mellé  már az evezős csónakot is kikészítették, itt találkozunk Gergővel. Problémájának illusztrálásához nem kell annál beszédesebb kép, mint amin megmutatja azt a házfalra húzott vonalat, amely jelzi, hogy szombaton az előrejelzések szerint meddig ér az épületnél a víz.

    Riportunkat részletesen itt olvashatja el.

  • A Paks-Géderlak között üzemelő komp 2024. szeptember 17-től a Duna magas vízállása miatt átmenetileg nem közlekedik. A járatok újraindulásáról tájékoztatást ad majd ki az üzemeltető. A menetrenddel és díjszabással kapcsolatos további információ a Kiszl Hajózási Kft. www.hajozas.net honlapján olvasható vagy a (20) 539-2617-es kikötői telefonszámon kérhető − olvasható a Telepaks oldalán.

  • Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
    Küldje el nekünk!
  • Az árvizek miatt a lengyel Nysa polgármestere, Kordian Kolbiarz arra kérte városának 44 ezer lakóját, hogy hagyják el otthonaikat, és keressenek menedéket a magasabban fekvő területeken. A vezető attól fél, hogy a közeli tó bármikor kiönthet, ami hamar elérheti a várost.

    A Közép-Európát sújtó Borisz névre keresztelt vihar halálos áldozatainak száma hétfőn 16-ra nőtt, miután újabb áldozatok kerültek elő Csehországban, Lengyelországban és Ausztriában. Budapesten lezárták az utakat és az alsó rakpartot, valamint homokzsákokkal védekeznek az ország egész területén.

    Lengyelországban 1 milliárd zlotyt tettek félre az áldozatoknak, valamint Donald Tusk bejelentette a természeti katasztrófa miatti vészhelyzetet – írja a BBC.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Az elmúlt napokban elérte Európát a Boris ciklon, ami hatalmas mennyiségű csapadékot hozott magával. Az Alpokban lezúduló csapadékmennyiség miatt több folyó vízszintje is megemelkedett, a készültség a Duna, a Lajta, a Rába és a Répce folyók vízgyűjtő területeire is érvényes. 

    Hétfőn egy percről percre közvetítésben követtük nyomon az eseményeket. Alábbi hírfolyamunkban ma is figyelemmel kísérjük az áradásokkal kapcsolatos európai történéseket, minden fontos hírt megtalál egy helyen. Tartson velünk!