új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A közösségi médiában is terjed egy felvétel Izrael szerda hajnali, Bejrút elleni csapásainak egyikéről.

    Mint írtuk, Izrael legalább öt támadást intézett a város déli, külvárosi részére. A támadás következtében több helyen tűz ütött ki, de áldozatokról egyelőre nem tudni.

    A The Guardian arról számolt be, hogy a Reuters korábbi felvétele szerint sűrű füst terjengett a libanoni főváros fölött.

  • Az Egyesült Államok és az arab világ diplomatái attól tartanak, hogy Izrael csapást mérhet Iránon belül az ország nukleáris létesítményei ellen. Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és az Európai Unió vezető tisztviselői mind elítélték Irán Izrael elleni támadásait és a tágabb régióra nézve lehetségesen katasztrofális következményekre figyelmeztettek – írja a CNN

    Keir Starmer brit miniszterelnök elítélte, hogy az iráni rezsim „kísérletet tesz arra, hogy ártatlan izraelieknek ártson” és eszkalálja a helyzetet a Közel-Keleten.

  • Izrael csapást mért Bejrútra szerda hajnalban, a Reuters élő felvétele szerint még mindig sűrű füst terjeng a libanoni főváros fölött – számolt be a The Guardian.

    A lap azt írja, Izrael legalább öt támadást intézett a város déli, külvárosi részére. A támadás következtében több helyen tűz ütött ki, de áldozatokról egyelőre nem tudni.

    A libanoni egészségügyi minisztérium adatai szerint a keddi támadásnak eddig ötvenöt halottja van. 

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Irán „nagy hibát követett el ma este, és meg fog fizetni érte” – írja a BBC

    A kabinet ülésének megnyitóján az izraeli miniszterelnök azt mondta, Irán „nem érti”, hogy országa eltökélt szándéka, hogy megtorolja a támadást. 

    Meg fogják érteni. Ki fogunk tartani az általunk felállított szabály mellett: aki megtámad minket – azt mi is megtámadjuk

    – mondta.

  • A brit fegyveres erők részt vettek a közel-keleti helyzet eszkalációjának megakadályozását célzó erőfeszítésekben kedd este – mondta az Izrael elleni iráni rakétatámadás után néhány órával a brit védelmi miniszter.

    John Healey a védelmi tárca által szerda hajnalban ismertetett közleményében azonban nem részletezte, hogy Nagy-Britannia pontosan milyen módon vett részt az iráni támadás elhárításában, de köszönetet mondott a műveletben részes összes brit katonának az általuk tanúsított bátor helytállásért és professzionalizmusért (korábban a brit légierő játszott szerepet a tavaszi iráni támadás kivédésében). 

    Healey kihangsúlyozta: London maradéktalanul támogatja Izrael jogát arra, hogy megvédje az országot és lakosságát a fenyegetésektől.

    Sir Keir Starmer brit miniszterelnök nem sokkal korábban, a Downing Street-i kormányfői hivatalban tartott kedd esti sajtótájékoztatóján még nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy London hajlandó-e katonai erővel Izrael védelmére kelni, és ha igen, ez megtörtént-e a keddi iráni rakétatámadás idején. Starmer csak annyit mondott, ha lesz bármilyen érdemi közölnivaló ezzel kapcsolatban, azt a kormány „megfelelő időben közzéteszi”.

    Kijelentette ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia támogatja Izrael jogát az önvédelemhez.

    London a múlt héten 700 fős brit katonai kontingenst vezényelt az RAF ciprusi támaszpontjára. A brit külügyi tárca akkori tájékoztatása szerint a kontingens parancsnoksága készenléti terveket állít össze „lehetséges forgatókönyvek egész sorának megvalósulása esetére” – emlékeztetett az MTI.

  • Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán az Izrael területe ellen intézett átfogó iráni rakétatámadás nyomán. A tanácskozás Franciaország és Izrael kezdeményezésére jött létre.

    Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a BT-hez intézett levelében úgy fogalmazott, az iráni rakétatámadás bizonyítja, hogy Irán új elnökének „mosolyoffenzívája” mögött nincs valós szándék, az országban pedig az igazi döntéseket a Forradalmi Gárda és a legfőbb vezető, Ali Hámenei ajatollah hozza.

    Amír Iraváni, Irán ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ főtitkárának írt levelében önvédelmi akciónak minősítette a rakétacsapást, amit Izrael „agresszív lépéseivel” magyarázott. Ezzel együtt arra figyelmeztette Izraelt, hogy amennyiben válaszcsapást indít, akkor a teheráni viszontválasz erőteljesebb lesz, mint a kedden végrehajtott akció.

    Mint arról korábban az Index is beszámolt, Joe Biden elnök a támadást követően megismételte, hogy az Egyesült Államok minden támogatást megad Izrael számára, és közölte, hogy saját stábjával egyeztet a megfelelő válaszlépésről amerikai részről.

    Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon egyeztetett Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel – közölte Pat Ryder, a Pentagon szóvivője, hozzátéve, hogy a két fél között megbeszélések zajlanak a következő lépésekről. Megismételte: az amerikai törekvések arra irányulnak, hogy elkerüljék a további eszkalációt, és diplomáciai rendezést sürgetett – írta az MTI.

    • Az izraeli hadsereg (IDF) szerint Irán mintegy 200 rakétát lőtt ki Izraelre. Az irániak szerint a csapás válasz volt a gázai és libanoni lakosság, valamint a Hamász, a Hezbollah és az IRGC vezetőinek és parancsnokainak meggyilkolására.
    • A CNN helyszínen tartózkodó tudósítói rakéták tucatjait láttak Tel-Aviv, Jeruzsálem és Haifa városa felett. Szinte az egész országban megszólaltak a szirénák, a lakosság az óvóhelyekre vonult.
    • A támadás előrejelzésében és elhárításában Joe Biden utasítására amerikai erők is részt vettek.
    • Iráni közlés szerint a csapást Ali Hamenei legfelsőbb vezető rendelte el.
    • Egyetlen áldozatról adott hírt az izraeli sajtó.
    • Az izraeliek nagyjából egy órával a támadás után elhagyhatták az óvóhelyeket.
    • A Külgazdasági és Külügyminisztérium az Index kérdésére megerősítette: a nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik jól vannak. Jelenleg 426, konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgár tartózkodik Izraelben.
  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kedden este a z Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy rakéták érkeztek Iránból Izraelbe. Az Index szerdán folyamatosan frissülő, percről percre tudósításában követi végig a Közel-Keleten zajló történéseket.

    Tartsanak velünk!