új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke szerdán várhatóan telefonbeszélgetést folytat Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel egy esetleges iráni csapás tervéről – írja az Axios három amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

    A hívás célja, hogy megpróbáljuk kialakítani az izraeli megtorlás korlátait

    – fogalmazott egy amerikai tisztviselő, hozzátéve, hogy a Biden-kormányzat azt szeretné elérni, hogy Izrael olyan iráni célpontokat támadjon, amelyek jelentősek, de nem aránytalanok.

    Az információk azután láttak napvilágot, hogy Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter elhalasztotta tervezett washingtoni útját Netanjahu állítólagos „utolsó pillanatban megfogalmazott” követelései miatt, beleértve egy Bidennel folytatott telefonbeszélgetést is.

    A két vezető közel 50 napja nem beszélt egymással, miközben az Egyesült Államokban egyre nagyobb a csalódottság a háború Netanjahu általi kezelése és a befejezésre vonatkozó stratégia vélt hiánya miatt.

  • Az iráni televízió közzétette azokat a felvételeket, amelyek a Hezbollah detonáló-csipogótámadásban megsebesült tagjait mutatják be. A sérült személyek az iráni Mashhad városában található Imam Reza szentélyt, a világ legnagyobb mecsetét látogatták meg – közölte a The Times of Israel.

    A felvételeken láthatók az Izraelnek széles körben tulajdonított támadás következményei, valamint az ügynökök által elszenvedett sérülések. Közeli felvételeken láthatók a kötések, amelyek a hiányzó ujjakat és egyéb sérüléseket takarják.

    A videó alább megtekinthető:

  • A The Times of Israel írása szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentésével ellentétben, miszerint megölték a Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah tervezett utódját, Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője jelezte, hogy a hadsereg még vizsgálja a csapás eredményeit.

    Egy sajtótájékoztatón, amikor Haszhem Szafieddine, a Hezbollah-vezető tisztségviselője állítólagos meggyilkolásáról kérdezték, Hagari elmondta: „Csapást mértünk a Hezbollah hírszerzési főhadiszállására Bejrútban, amely Abu Abdullah Mortada, a hírszerzési részleg vezetőjének központja. Tisztában vagyunk azzal, hogy Haszhem Szafieddine is ott tartózkodott.

    A csapás eredményeit jelenleg is vizsgáljuk, mivel a Hezbollah megpróbálja eltitkolni a részleteket. Amint további információink lesznek, tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot

    – tette hozzá Daniel Hagari

  • Kedves olvasóink!

    Az Index szerdán is folyamatosan frissülő, percről percre tudósításában követi végig a Közel-Keleten zajló történéseket. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!