Judit
2 °C
7 °C

Szociáldemokrata győzelmet várnak Csehországban

2002.06.10. 15:55
Szociáldemokrata győzelmet jósolnak a péntek-szombati cseh választásokon a közvélemény-kutatók. Felméréseik alapján koalíciós kormány jöhet létre. Biztosra azért nem lehet menni. Az 1998-as választások előtt tizennyolc százalékot tévedtek a két legerősebb párt eredményének becslésekor.
A szociáldemokraták győzelmét jósolják a közvélemény-kutatások a június 14-15-i alsóházi választásokon Csehországban. A jelenleg kisebbségben kormányzó Szociáldemokrata Párt a Lidové Noviny napilap 12 000-es mintán készült felmérése szerint a szavazatok 29,9 százalékát szerezheti meg.

Erős kommunisták

A jelenlegi második legnagyobb párt, Václáv Klaus jobbközép Polgári Demokrata Pártja 27,8 százalékot szerezhet, a harmadik helyre a liberális Kolaíció esélyes a szavazatok 18 százalékával, míg a Cseh-Morva Kommunista Párt 14 százalékos eredményre számíthat - írja a napilap. Hasonló felmérésében - a cseh törvények szerint hétfőn lehet utoljára nyilvánosságra hozni a közvélemény-kutatási eredményeket a választás előtt - a Hospodarské Noviny gazdasági napilap nagyobb arányú szociáldemokrata győzelemre számít.

Legutóbb nagyot tévedtek

A Hospodarské Noviny adatai szerint a Szociáldemokrata Párt 28, Klaus pártja 24, a liberálisok 16, míg a kommunisták 12 százalékra számíthatnak. A legutóbbi választások előtt a közvélemény-kutatók alaposan mellélőttek becsléseikkel. Akkor a szociáldemokraták a jósolt 25 helyett 32,3, a Polgári Demokraták 16 helyett 27,7 százalékot értek el. A kommunisták viszont hozták a mért 11 százalékos eredményt.

Koalíciós kormány jöhet létre

Elemzők szerint a két legnagyobb párt alakít majd koalíciót, a visszavonuló jelenlegi miniszterelnököt, Milos Zemant kormányának munkaügyi minisztere, Vladimir Spidla, a szociáldemokraták elnöke válthatja - írja a dpa. Jelenleg a szociáldemokraták kisebbségben kormányoznak a Polgári Demokrata Párttal kötött egyezmény alapján. A kormány támogatásáért cserébe az alsóház elnöki tisztét eddig Václáv Klaus, volt kormányfő tölthette be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?