Vilhelmina
12 °C
28 °C

Szociáldemokrata győzelmet várnak Csehországban

2002.06.10. 15:55
Szociáldemokrata győzelmet jósolnak a péntek-szombati cseh választásokon a közvélemény-kutatók. Felméréseik alapján koalíciós kormány jöhet létre. Biztosra azért nem lehet menni. Az 1998-as választások előtt tizennyolc százalékot tévedtek a két legerősebb párt eredményének becslésekor.
A szociáldemokraták győzelmét jósolják a közvélemény-kutatások a június 14-15-i alsóházi választásokon Csehországban. A jelenleg kisebbségben kormányzó Szociáldemokrata Párt a Lidové Noviny napilap 12 000-es mintán készült felmérése szerint a szavazatok 29,9 százalékát szerezheti meg.

Erős kommunisták

A jelenlegi második legnagyobb párt, Václáv Klaus jobbközép Polgári Demokrata Pártja 27,8 százalékot szerezhet, a harmadik helyre a liberális Kolaíció esélyes a szavazatok 18 százalékával, míg a Cseh-Morva Kommunista Párt 14 százalékos eredményre számíthat - írja a napilap. Hasonló felmérésében - a cseh törvények szerint hétfőn lehet utoljára nyilvánosságra hozni a közvélemény-kutatási eredményeket a választás előtt - a Hospodarské Noviny gazdasági napilap nagyobb arányú szociáldemokrata győzelemre számít.

Legutóbb nagyot tévedtek

A Hospodarské Noviny adatai szerint a Szociáldemokrata Párt 28, Klaus pártja 24, a liberálisok 16, míg a kommunisták 12 százalékra számíthatnak. A legutóbbi választások előtt a közvélemény-kutatók alaposan mellélőttek becsléseikkel. Akkor a szociáldemokraták a jósolt 25 helyett 32,3, a Polgári Demokraták 16 helyett 27,7 százalékot értek el. A kommunisták viszont hozták a mért 11 százalékos eredményt.

Koalíciós kormány jöhet létre

Elemzők szerint a két legnagyobb párt alakít majd koalíciót, a visszavonuló jelenlegi miniszterelnököt, Milos Zemant kormányának munkaügyi minisztere, Vladimir Spidla, a szociáldemokraták elnöke válthatja - írja a dpa. Jelenleg a szociáldemokraták kisebbségben kormányoznak a Polgári Demokrata Párttal kötött egyezmény alapján. A kormány támogatásáért cserébe az alsóház elnöki tisztét eddig Václáv Klaus, volt kormányfő tölthette be.