Olivér
4 °C
8 °C

'Fegyveres harcra' készítik fel a kínai hadsereget

2002.03.13. 13:59
A katonai küzdelemre való fokozottabb felkészülésre szólította az ország néphadseregét a kínai elnök. Csiang Cö-min szerint Kína legfontosabb feladatainak egyike az ország újraegyesítése. Ez alatt a fogalom alatt Tajvan elfoglalását érti a kínai vezető.
Alaposan készüljenek fel a nemzeti egyesítés érdekében zajló katonai küzdelemre - szólította fel országa fegyveres erőit Csiang Cö-min kínai elnök. A Népi Gyűlés katonai delegáltjaihoz intézett beszédében a kormányfő jelezte: Tajvan és az anyaország egyesítése egyike annak a három nagyszabású feladatnak, melyet az országnak meg kell oldania ebben az évszázadban.

Még nincs kész a menetrend

Tajvan elfoglalásának menetrendjéről és a követendő taktikáról azonban nem számolt be az államfő, aki egyben a Központi Katonai Bizottság elnöke is. Csiang a megszokottnál élesebb hangnemben beszélt Tajvanról, részben a szigetország és az Egyesült Államok közti közelmúltbeli események kapcsán - nyilatkozták a CNN-nek a kínai Népi Felszabadító Hadsereghez közeli források, utalva ezzel a tajvani védelmi miniszter, Tang Jao-ming folyamatban lévő amerikai látogatására, valamint a szigetországba irányuló amerikai fegyvereladásokra.

Fokozódó nyomás

Az államfőre egyre nagyobb nyomás nehezedik a hadsereg középszintű vezetői részéről a Tajvannal és az Egyesült Államokkal szembeni szigorúbb fellépés érdekében - nyilatkozta egy hadsereg-közeli forrás a CNN-nek. Csiang válasza, hogy elsősorban az ország gazdasági fejlődésére kell koncentrálni, azonban nyilvánvaló, hogy ki akarja elégíteni a hadsereg nagyobb költségvetést célzó igényeit is - tette hozzá.

A hadsereg képviselőihez intézett beszédében az államfő a fejlett hadsereg mellett érvelt, hangsúlyozva, hogy az országnak ki kell használnia a Kereskedelmi Világszervezetben elnyert tagságát a nyugati országok hadseregeinek megismerésére. A hadseregnek azonban a párt felügyelete alatt kell maradni - emelte ki Csiang.

A felügyeletért aggódik

Elemzők szerint ugyanis a jelenlegi államfő egyik fő aggodalma, hogy lehetséges örököse, Hu Csin-tao államfő-helyettes képes lesz-e teljesen ellenőrzése alatt tartani a hadsereget. Beszédében Csiang kitért még a terroristák elleni harc fontosságára, melyben a hadseregnek "minden segítséget meg kell adni a helyi kormányzatoknak" - idézte a hadsereg napilapja az elnököt.

Pillanatnyilag az antiterrorista elhárítás egy másik fegyveres testület, a Népi Rendőrség feladatkörébe tartozik. A néphadsereg bevonásával Kína valószínűleg minél hamarabb eredményeket kíván elérni Tibetben és a helyi szakadár muzulmán ujgurokkal folytatott harcban Csincsiang tartományban - véli a CNN elemzőkre hivatkozva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?