Orbán: Megbélyegzik Magyarországot

Az Európai Parlament előtt a Sargentini-jelentés

Vége
2018-09-11T135411Z 1828306375 RC17828F8C20 RTRMADP 3 EU-HUNGARY
Nyilas Gergely
Rovó Attila
Iván András
2018.09.11. 15:21

Összefoglaló

Az Európai Parlament elé került a zöldpárti Judith Sargentini vezetésével készült jelentés a magyar jogállamiság helyzetéről.
A keddi vitában Orbán Viktor is részt vett, azt mondta, megbélyegzik Magyarországot. Szerinte a jelentést megszavazó magyar képviselők jobban gyűlölik őt, mint amennyire szeretik a hazájukat.
Sargentini szerint az uniónk állapotáról szól a jelentése.
Frans Timmermans bizottsági alelnök szerint nem lehet a demokráciára hivatkozva semmibe venni a szabályokat.
A parlament várhatóan szerdán szavaz a jelentésről.
A jelentés elfogadásához azonban az EP kétharmadának támogatása kell, ez csak a Fideszt is magában fogalaló Néppárttal együtt lehetséges.
A hosszú folyamat vége akár Magyarország szavazati jogának felfüggesztése is lehet az EU alapszerződésének hetes cikkelye alapján, amelynek alkalmazására még nem volt példa az EU történetében.
Orbán szerint már előre döntés született Magyarország megbélyegzéséről.
Az EP szerint azonban ez nem így van, nem Magyarországot bélyegzik meg, itt arról van szó, hogy egy kormány követi-e az európai értékeket.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az uniós pénzek kezelése romlott Magyarországon a választások óta. Kijátsszák a szabályokat a kiírásoknál, az esetek egyharmadában egyetlen cég indul a tendereken – mondta a jelentés elkészítésében részt vevő szakbizottsági tag, Ingeborg Grassle, aki szintén az EPP frakciójában ül, ahogyan a Fidesz képviselői is.

  • Judith Sargentini, a Magyarországról szóló jelentés összeállítója kezdte a vitát. Elkezdett beszélni még azelőtt, hogy Orbán Viktor megérkezett volna, és amikor észrevette, hogy a miniszterelnök még nincs a teremben, megszakította a felszólalását. Aztán üdvözölte Orbánt, és azt mondta: „Kicsit elkésett, ezért nem tudok kezet rázni vele, ahogy terveztem.”

    Minden kormány kötelezettséget vállal arra, hogy az európai értékeket képviseli függetlenül a politikai nézeteltérésektől, azóta, hogy aláírták a tagállamok az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló szerződést, szögezte le Sargentini.

    Ehhez képest Orbán Viktor a független médiát elnémította, rövid pórázon tartja a tudományt, a független bírák mozgásterét megkötötte,  meghatározza, hogy mely egyházak működhetnek és melyek nem.

    A szegényeknek, migránsoknak, romáknak, nehéz helyzetű csoportoknak segítő szervezetek munkáját megnehezíti, sorolta.

    „Semmi sem javult a júniusi szavazás óta” – tette hozzá, és emlékeztetett rá, hogy azóta  az egyik utolsó független médium is tulajdonost váltott,  a civil szervezetek úgynevezett propagandaadóját is elfogadták a parlamentben.

    Sargentini szerint  k ülönösen csalódást keltő , hogy a tagállamok szemet hunynak a jogállamiság strukturált leépítése felett. „Pedig mindannyian a szerződés őrei vagyunk” – mondta.

    Toleráns, nem diszkrimanatív, pluralista és az igazságon alapuló társadalmat kell építeni az Európai Unióban. És hogyha ez a ház nem tudja behúzni a vészféket, ha szükség van rá, akkor nem teljesítjük az európai polgárokkal szemben, amit vállaltunk a szerződésben – fejezte be a felszólalását Judith Sargentini.

  • A cseh európai parlamenti képviselők többsége nem kívánja megszavazni a Magyarországról szóló Sargentini-jelentést – állapította meg az iDnes című cseh liberális hírportál, amely telefonon kérdezte a képviselőket, és néhány véleményt nyilvánosságra is hozott, tudatta az MTI.

    Csehországnak 21 képviselője van az Európai Parlamentben.

    Ebből négyen az EPP-ben, a Fidesz mellett:

    • "Magyarország bármiféle megbüntetése ellen fogok szavazni. Sargentini kolléganőm jelentését lényegében A-tól Z-ig értelmetlenségnek tartom" – mondta Tomás Zdechovky kereszténydemokrata (KDU-CSL) képviselő, az Európai Néppárt (EPP) frakciójának tagja. Zdechovky, aki a KDU-CSL három EP-képviselőjének egyike, úgy vélte: a jelentés célja Magyarország minden áron való lejáratása. 
    • A Polgári Demokratikus Párt (ODS) négy európai képviselője, akik az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció tagjai, kiállnak Orbán Viktor magyar kormányfő mellett  jegyezte meg a hírportál. "Nem fogunk támogatni semmiféle Magyarország és Lengyelország elleni szankciót. A visegrádi országoknak össze kell tartaniuk, nem engedhetik meg, hogy ilyen támadások megosszák őket. Közép-Európát nem szabad azért büntetni, mert eltérő nézeteket vall, például a migráció kérdésében"  nyilatkozta az iDnes-nek Jan Zahradil, az ODS európai képviselője.
    • Jaromír Kohlícek, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselője szintén kiáll Magyarország mellett. A három cseh kommunista képviselő az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal frakció tagjai. "A magyar kormány elleni eljárást az ország belügyeibe történő durva beavatkozásnak tartom. Ez természetesen semmiképpen sem jelenti azt, hogy a magyar kormány minden bírált lépésével egyetértenék. Hasonlóan, mint Lengyelország esetében, azonban az Európai Bizottság javaslatát nem fogom támogatni"  jelentette ki Kohlícek.
    • Jaromír Stetina, a jobboldali TOP 09 párt európai képviselője, az EPP frakció tagja, más véleményen van és támogatja a Budapest elleni tervezett intézkedéseket. A cseh TOP 09-STAN koalíciónak négy képviselője van a testületben.
  • Megszavazza a Sargentini-féle magyar különjelentést a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) EP-frakciója,  amely a Fideszhez hasonlóan az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, az Európai Néppártnak (EPP) a tagja – írta az MTI a Rzeczpospolita lengyel napilap nyomán.

    Janusz Lewandowski volt lengyel uniós biztos, a PO európai parlamenti képviselője, elmondta: "A 7. cikk elindítása mellett szavazunk, bár ez ügyben nem lesz pártfegyelem."

    Lewandowski azzal érvelt: a jogállamiság tekintetében Magyarországon és Lengyelországban "hasonlóak a fejlemények". "Képmutatás lenne - mondta -, ha Magyarországhoz másképp viszonyulnánk, mint Lengyelországhoz, csak azért, mert a Fidesz az EPP tagja."

    Az EPP-ben Orbán nem számíthat legszorosabb lengyel szövetségeseire, a Jog és Igazságosságra (PiS). A lengyel kormánypárt ugyanis korábban már kilépett a frakcióból.

  • A szerdai vita egyik főszereplője a holland zöldpárti Judith Sargentini, aki a Magyarországról szóló jelentést összeállította. Múlt héten azt mondta, hogy nem azért vállalta el ezt a feladatot, mert bármilyen kapcsolat fűzné Magyarországhoz. A Zöldek frakciója azért vállalta el a témát, mert úgy gondolták, hogy függetlenebbül tudnak hozzáállni, mint más politikus a szociáldemokrata vagy a néppárti frakcióból, amelyek szorosabb szálakkal kötődnek Magyarországhoz.

    Sargentini az európai színtéren biztosan nem szeretné kamatoztatni a jelentéssel szerzett politikai pontjait, mert tegnap bejelentette, hogy nem indul újra az EP-választáson.

  • Bár az MSZP alelnöke, Szakács László tart attól, hogy hazaárulást vet majd a párt szemére a Fidesz, a szocialisták megszavazzák a Sargentini-jelentést.

    Az MSZP a magyar kormányról kiállított bizonyítványként értékeli a Sargentini-jelentést, ezért a párt európai parlamenti képviselői támogatni fogják annak elfogadását - közölte Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője hétfőn az MTI-vel. Közölte, hogy az MSZP az egészségügy problémáira kívánja felhívni a figyelmet az őszi politikai évadban.

  • Az Európai Néppárt számára érzékeny időszakban zajlik a magyar kormány politikájáról szóló vita. A néppárt parlamenti frakcióján belül évek óta kritizálják Orbán Viktort. Észak- és nyugat-európai néppárti politikusok szerint a Fidesz megsérti nemcsak az Európai Uniónak, de a saját politikai családjának is a közös értékeit. Ezért ki kellene zárni őket a pártcsaládból.

    A szerdai szavazás arra fogja kényszeríteni a fideszes politikusok frakciótársait, hogy valljanak színt: elfogadják-e a Fidesz politikai stílusát, vagy elítélik. Akárhogy döntenek, annak hatása lesz a szavazás végeredményére: az igen, a nem, a tartózkodás és a nem szavazás is valamelyik irányba elmozdítja a döntést.

  • Orbán Viktor miniszterelnök meg fogja védeni Magyarország becsületét az igaztalan vádakkal szemben, ki fog állni a magyarokért a Sargentini-jelentés kedd délutáni európai parlamenti (EP) vitájában – mondta az MTI szerint a Fidesz kommunikációs igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján.

    Hidvéghi Balázs közölte: arra kérik a kormányfőt, vigye el a magyarok hangját az EP-be, mondja el, hogy a magyarok továbbra is biztonságban, keresztény kultúrában akarnak élni.

    Szavai szerint az EP bevándorláspárti többsége bosszúra készül Magyarország ellen, mert a magyarok világossá tették, nem fogadnak be bevándorlókat. A Sargentini-jelentés nem más, mint ennek a politikai bosszúnak egy leplezetlen eszköze - fogalmazott.

    A kommunikációs igazgató azt mondta: Európában ahol hangot mernek adni a bevándorlásellenes véleményeknek, ott azonnal megbélyegzik, hazug vádakkal illetik az embereket, hogy elhallgattassák őket.

    Magyarországra is azért irányul ilyen össztűz, mert "egyenesen megmondtuk, hogy nem akarunk Magyarországból bevándorlóországot csinálni" - jelentette ki a politikus. Hozzátette, azért támadják Magyarországot, mert megmutatta: a bevándorlás megállítható.

  • Egyértelműen a magyar hetes cikkes eljárást és a Sargentini-jelentést övezi a legnagyobb figyelem ezen a héten az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker egyáltalán nem örül ennek. Az évadnyitó plenáris ülésen ugyanis a fő téma az ő beszéde szokott lenni, amelyben elmondja meglátásait az unió állapotáról, és bejelenti, hogy milyen kezdeményezésekkel készül előállni a következő évben. Juncker meg is próbált odahatni, hogy halasszák el a magyar vitát és a szavazást a következő ülésre. Ráadásul ez lesz az utolsó alkalom, hogy Juncker évindító beszédet tart, mert jövőre lejár a mandátuma az Európai Bizottság élén. Mindenesetre nem sikerült halasztani, a vitát és a szavazást is megtartják a magyarországi helyzetről ezen a héten.

  • Megkezdődött az EP ülés, kezdődik a vita Sargentini jelentéséről, az első felszólaló a holland zöld párti képviselő maga, aki szerint meglepően kevesen jelentek meg az ülésen.

  • Orbán Viktor hét percben szólalhat fel az EP Sargentini-jelentésről szóló vitájában. A kormányfő szerint mindez büntetés Magyarországgal szemben, amely nem akar bevándorló ország lenni.

    „Az igazság az, hogy az ítéletet már megírták” – mondta Orbán egy videóbejegyzésében a Facebook-oldalán.  

  • Gyülekeznek a szereplők a vitához. Az Európai Bizottságnak fenntartott padban feltűnt Frans Timmermans, az európai alapjogok védelmével megbízott holland szociáldemokrata biztos. A Bizottság részéről ő vezeti a tárgyalásokat Lengyelországgal is a lengyel hetes cikkes eljárásban. Korábban sokat panaszkodott arra, hogy a lengyel kormány nem hajlandó tárgyalni a felvetett problémákról. A magyar kormánnyal kapcsolatban soha nem beszélt ilyen nehézségről, sőt, mindig elismerte, hogy a magyar kormány készséges, ha tárgyalásról van szó.

  • Nem vennék fel Magyarországot az Európai Unióba, ha most kérné a felvételét a közösségbe – mondta az RTL Híradónak adott interjújában Judith Sargentini. A zödpárti EP-képviselő szerint a magyar kormány nem tiszteli az unió alapértékeit, a demokrácia nem arról szól, amit a Fidesz képvisel, nevezetesen, hogy a győztes mindent visz. 

  • Sebastian Kurz támogatja, hogy a jogállami normák megsértése miatt indítsák el az uniós eljárást a magyar kormány ellen. A néppárti osztrák kancellár erről az osztrák közszolgálatnak adott interjújában beszélt hétfő este, ahol azt is leszögezte,

    HA AZ UNIÓS ALAPSZERZŐDÉS HETES CIKKELYE ALAPJÁN ELINDUL AZ ELJÁRÁS, AKKOR A FIDESZT KI KELL TENNI AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBÓL.

    Eközben Othmar Karas, az Oztrákk Néppárt (ÖVP) európai parlamenti delegációjának vezetője azt mondta, ha a többség az eljárás mellett szavaz, akkor a Fidesz néppárti frakciótagságát fel fogják függeszteni.

  • „Rémisztő hallgatni azokat a képtelenségeket”, amelyeket Judith Sargentini, az Európai Parlament (EP) holland zöldpárti képviselője beszél „immár csaknem másfél éve”, amióta elkezdte összeállítani Magyarországról szóló jelentését – idézte az MTI Kovács Zoltánt, aki a BBC rádiónak adott interjút.

    A kormányszóvivő a brit közszolgálati rádió közéleti és politikai műsorokat sugárzó 4-es csatornájának délelőtti hírmagazinjában kijelentette: teljesen részrehajló és politikailag motivált jelentésről van szó, amelyet egy szélsőbaloldali, "akár anarchistának, balosnak is nevezhető politikai aktivista" készített.

    Kovács Zoltán szerint a nagy probléma az, hogy az Európai Unión belül egyes politikai erők, köztük Judith Sargentini "az ő szélsőbaloldali politikai nézeteivel együtt", az európai értékek nevében gyakorlatilag politikai kampányt folytatnak egy olyan ország ellen, amelyet politikai okokból nem szeretnek, a tényekkel ugyanakkor nem törődnek.

    Arra a riporteri felvetésre, hogy Magyarországon dolgozó külföldi tudósítók munkavégzésük mind nehezebbé válásáról számolnak be, és Magyarország megítélése a sajtószabadság érvényesülése szempontjából romlott, a kormányszóvivő azt mondta, hogy ez hazugság, "hiszen most is egy külföldi rádióállomás külföldi újságírójával beszélek, és ezt rendszeresen tesszük".

  • A Sargentini-jelentés  összegyűjtött néhány konkrét kifogást a magyar jogrendszerrel és az államigazgatással szemben. Olyan példákat, amelyek afelé mutatnak, hogy az EU-s szerződésben szereplő alapértékek: az egyenlőség, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok sérülnek Magyarországon.

    Néhány pont a jelentésből: a törvényhozás korlátozta az Alkotmánybíróság jogköreit, a Fidesz állami hirdetésekkel leuralta a választási kampányt, bírókat küldtek kényszerűen nyugdíjba, a sajtó tulajdonosai politikai körökből kerülnek ki és megszüntették a szerkesztői szabadságot, személyre szabott törvénykezéssel lehetetlenné teszik egy külföldi egyetem, a CEU működését, a civil szervezeteket indokolatlan hátrányok érik, az állam nem lép fel elég hatékonyan a nők elleni erőszakkal szemben, a roma gyerekeket diszkriminálják az iskoláztatásnál, büntetik a hajléktalanságot. A szöveg ezen kívül kiemel néhány ügyet, például a Tiborcz-ügyet, amelyben uniós támogatásokkal éltek vissza.

    Az Átlátszó blog tömören és tárgyilagosan összefoglalta a jelentés tartalmát, érdemes mindenkinek elolvasni  ezen az oldalon .