Eleonóra
-1 °C
2 °C

Brit atom-tengeralattjáró miatt aggódnak a spanyolok

2005.02.04. 12:41
Madrid tiltakozik egy javítás alatt álló brit atom-tengeralattjáró gibraltári tartózkodása miatt. A spanyol partok déli csücskénél fekvő Gibraltár vizein időről időre lehorgonyzó brit tengeralattjárók állandó konfliktusforrást jelentenek Madrid és London között.

A HMS Spectre Gibraltárnál
Fotó: EPA

Határozott tiltakozását fejezte ki a spanyol kormány Londonnak, miután egy brit atom-tengeralattjáró futott be Gibraltárba; a HMS Spectre egy hétig marad a brit koronagyarmat kikötőjében javítás céljából. Miguel Ángel Moratinos külügyminiszter csütörtök este közölte: arra kérte Jack Straw brit külügyminisztert, ez legyen az utolsó tengeralattjáró, amit Gibraltárban javítanak meg, "akármilyen jellegű legyen is a hajókár".

A brit fél biztosította a spanyol külügyminisztert, hogy a meghibásodás nem a hajó nukleáris berendezéseiben, hanem a dízelmotor hűtőberendezésében történt, és arról is, hogy Spanyolországot tájékoztatják a fejleményekről. A HMS Spectre nevű tengeralattjáró csütörtök délután futott be a gibraltári kikötőbe.

A spanyol partok déli csücskénél fekvő Gibraltár vizein időről időre lehorgonyzó brit tengeralattjárók állandó konfliktusforrást jelentenek Madrid és London között. 2004 júliusában a Tireless brit atom-tengeralattjáró gibraltári tartózkodását Madrid "barátságtalan lépésnek" minősítette. A Tireless még 2000-ben reaktora megjavítása miatt csaknem egy évig horgonyzott a brit koronagyarmat vizein, a sugárveszélytől tartó helyi spanyol lakosság körében óriási tiltakozást váltva ki.

Madrid és London között a félsziget fölötti fennhatóság megosztásáról folytatott tárgyalások 2002-ben szakadtak félbe, miután Gibraltár 33 ezer lakosának 99 százaléka egy nem kötelező érvényű népszavazáson kinyilvánította: még részleges spanyol fennhatóságot sem tart elfogadhatónak. A mindössze hat négyzetkilométeres brit beékelődést Spanyolország 1713-ban engedte át Nagy-Britanniának az utrechti békeszerződések keretében.

A HMS Spectre

Fotó: EPA

A brit királyi haditengerészet tengeralattjáróját a Vickers Ltd. építette Barrow-in-Furness-ben, ezen a néven az ötödiket. A flotta tizedik atommeghajtású tengeralattjárója jóval nagyobb elődeinél, szolgálatba 1978. február 14-én állt, az új generációs atomtengeralattjárók első darabjaként.

A tengeralattjáró 4512 tonnás, hosszúsága 83 méter. 25 csomós (46 km/h) sebességre képes, a meghajtásról egy Rolls Royce nyomottvizes nukleáris reaktor gondoskodik. Öt torpedóvető cső, Spearfish torpedók, illetve Sub-Harpoon, hajók elleni rakéták vannak a fegyverzetében.