Gusztáv
3 °C
6 °C

Fejvesztett vetkőzés - magyarok a nagyvilágban

2004.07.09. 19:22
Bár Medgyessy Péter leginkább a lefejezett túsz tragédiájának köszönheti címlapos szerepléseit, a nemzetközi sajtó igenis tud Magyarországról. A szavazatokért vetkőző lány mellett jelentős sikert aratott az EP egyetlen roma képviselője, és arattak a német válogatottat felfaló magyar oroszlánok is. Nemzetközi sajtószemlénk megtalálta a hímnemű Gábor Zsa Zsát, és büszkén fedeztük fel a világsajtóban azt a magyar megfigyelést, hogy a mobiltelefon drasztikusan csökkenti a spermaszámot.
Külföldi lapszemlénk eredményeként megállapíthatjuk, hogy a magyarság a nyári újságírók fantáziáját is leamortizáló hírínséges időkben is képes az élet legkülönbözőbb területein beverekedni magát a hírekbe. A magyar szereplés alaphangját persze a nagypolitika eseményei - az európai parlamenti választás, az iraki háború és Medgyessy Péter amerikai látogatása - határozták meg, de hazánk a méltán elhíresült robbantásos disznóöléshez hasonló hungarikumokkal is képviselte magát a világsajtóban.

Szilikon-völgy, túszejtés

A kormányfő amerikai útja gyakorlatilag csak a mínuszos hírekben szerepelt, bár Kaliforniában a helyi lapok beszámoltak a "Szilikon-völgyben" tett látogatásról. Bush és Medgyessy - a Washington Times nevű amerikai lap szerint a hungarian president - találkozójának napján azonban pár szélsőséges iraki terrorista úgy gondolta, hogy ígéretével ellentétben mégis lefejezi napok óta fogva tartott dél-koreai túszát. Mivel Bush éppen Medgyessyvel közös sajtótájékoztatója előtt értesült az eseményekről, a hírre adott elnöki reakciók mellett a magyar kormányfő látogatása is a címlapokra került.

Ahogy Nagy Richárd szakaszvezető tragikus iraki halála is. A merényletekkel tűzdelt nap egyik áldozataként életét vesztőt szakaszvezetőt az első hírek épphogy csak megemlítették, később azonban olyan nagy hírszájtok, mint a BBC News is külön cikket szentelt Magyarország első iraki hősi halottjának.

Szíriusz népe, ébredj

A világsajtó halálozási rovataiban még két magyar neve bukkant fel. Ohióban a százegy éves korában elhunyt Stephen Szabó lelkészt, Kanadában a neve alapján a magyarok és a szíriusziak közötti hiányzó láncszemet, Charles Szeles-Borgot gyászolták. A Globe and Mail meleg hangvételű nekrológjának írója szerint Szeles-Borg volt a hímnemű Gábor Zsa Zsa.

Csak Medgyessy sajtótájékoztatójához mérhető az a hírkarrier, amit Járóka Lívia, a Fidesz színeiben EP-képviselői helyet nyert roma politikus futott be. Az Európai Parlament egyetlen roma tagjáról szinte minden amerikai napilap átvette az AP tudósítását. Ez már csak azért is meglepő, mert az Egyesült Államokban szerzett tapasztalataim szerint sem a cigány, sem a magyar nem számít ismert fogalomnak a két partvidék közötti - cinikus keleti-parti sznobok szerint csak az átrepülésre szolgáló - területen.

Hódító sztriptíz

"Srácok,...."
Váratlan népszerűséget hozott Magyarországnak az SZDSZ kampányfilmjének forgatásairól a webre került melléktermék, a fiúknak az SZDSZ-re adott szavazatokért cserébe vetkőzést ígérő lány. Az Indexben megjelent cikk a Reutersnek köszönhetően a nyugati ledérségre érzékenyen reagáló muzulmán országokban, így Pakisztánban is, nagy visszhangot váltott ki.

A világsajtó alapján megállapítható, hogy Kovács Kálmán buja kapcsolata az internettel valóban termékeny. A lépten-nyomon penetrációt emlegető államtitkár optimizmusát alátámaszthatja, hogy két magyar féregvírus is komoly helyen szerepelt a hírekben. A hazafias Zafi.B mellett többen élcelődtek a Maya Gold pornósztár képét ígérő Magold.A-t jegyző veszprémi balekon, aki képes volt saját emailcíméről elindítani a fertőzést.

Tort ültek a magyar oroszlánok

A mulandó értékek mellett említést kaptak a világsajtóban a maradandók is. Június elseje óta több cikk is megjelent a tokaji borokról, a tálakat pirosra festő magyar paprikáról és a Romániával folytatott névvitában hivatalosan is hungarikumként elismert pálinkáról. A BBC - sajátos kulináris vonulatként - beszámolt a román határon fellendülő cukorcsempészetről, érzékeltetve az uniós csatlakozás árnyoldalait is.

Szépen teljesítettünk a sportban is. Baumgartner Zsolt első forma-1-es pontja mellett meleg hangú beszámolók jelentek meg a németek berni csodájára adott csattanós magyar válaszról, a - korábban brusztolásukkal sikert sikerre halmozó - német robotembereket kettő-nullra alázó magyar válogatottról és a találkozó hőséről, az Angliába tartó Torghelle Sándorról. A kaiserslauterni csoda lényegét legmegkapóbban a mauritiusi Servihoo című napilap fogta meg: "A magyar oroszlánok tort ültek a német védelem törékenysége felett."

Hungarian sperm

A világméretű uborkaszezon jó táptalaja a tudományos szenzációknak. Hatalmas karriert futtott be az a magyar tudóscsoporttól származó állítás, miszerint a nemi szervhez közel hordott mobiltelefon harminc százalékkal csökkenti a férfiak spermaszámát.

A Szegedi Tudományegyetem kutatói kétszázhuszonegy férfit vizsgáltak több mint egy éven át, míg erre a megállapításra jutottak. A nottinghami egyetem professzora ugyanakkor kétségbe vonta a tudományos eredmény megbízhatóságát, és bejelentette, hogy világméretű vizsgálatot kezdenek a mobiltelefon élettani hatásairól. A spermaszám drámai csökkenéséről közzétett hírek mintha direkt a nemzetközi médiapiacot céloznák, az első MTI-jelentés maga is külföldi híradásokon alapul.

Végzetes műhiba

Kétes népszerűséget szerzett viszont a magyar egészségügynek az az egészen friss hír, amely szerint tévedésből nyitották fel egy nyolcvanéves férfi koponyáját egy szegedi klinikán, mivel elcserélték a leleteit egy vele egykorú, hozzá hasonló tüneteket produkáló betegével. Egyelőre kevés külföldi hírben szerepel, hogy a tévedésből megoperált férfi kedd este meghalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!