József, Bánk
-7 °C
0 °C

Malina Hedviget igazoló tanú bukkant fel

2007.06.19. 14:17
Újabb fordulat következhet a Malina Hedviget megverő állítólagos bőrfejűek ügyében. Miközben a magyar diáklányt már a szlovák igazságszolgáltatás fenyegeti az esetleges hamis vád miatt, most a TA3 szlovák televízió úgy tudja, hogy felbukkant egy szemtanú, aki ismeri az egyik valódi támadót is.

A TA3 hírtelevízió azt állítja, hogy Malina Hedviget tavaly augusztus 25-én Nyitrán valóban megverték.

A TA3 honlapján egy rövid közlemény olvasható, miszerint a vallomás hitelességét most ellenőrzik a szlovák rendőrségnél, és a felvételt a rendőrség állásfoglalásával együtt kedden délután hozzák nyilvánosságra.

Később, este hat óra után a TA3 közzétette a videófelvételt, amely egy parkban készült a tanúval. A szőke férfi háttal a kamerának nyilatkozott, és azt állította, ismeri az egyik elkövetőt, egy szkinhedet, aki megverte Malina Hedviget.

R. B. az állítólagos támadó?

A tanú elmondja, hogy biztos abban, valóban megverték Malina Hedviget, és és megnevezte rokonságából a Nyitrán lakó R. B.-t, mint az egyik támadót. Állítólag R. B.-t a szlovák rendőrség korábban már letartóztatta, ekkor az édesanyja is meglátogatta őt a fogdában, de aztán kiengedték.

A szlovák SME napilapnak szintén nyilatkozott a férfi: elmondta, hogy a 22 éves R. B.-t, aki elmondása szerint nacionalista, nem szereti a magyarokat. R. B. állítólag annak a helynek a közelében lakott, ahol megverték Malina Hedviget, de azóta elköltözött.

Az SME munkatársai el is mentek a házhoz, ahol R. B. anyját találták. Ő azt mondta, hogy fia Malina Hedvig megverésekor otthon aludt. Malinát 8-kor verték meg, fia tízig aludt. A nő azt mondta, hogy fiát ismerősei közül többen is felismerték a rendőrségi rajzok alapján, és a rendőrség ki is hallgatta.

A rendőrfőnök cáfol

"Az a lány rossz helyen volt, rossz időben" - mondta Malina Hedvigről a SME-nek az újonnan felbukkant tanú, aki eddig nem fordult a szlovák rendőrséghez, sem az ügyészséghez.

A szlovák főügyész Dobroslav Trnka a most felbukkant tanúval kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy hipotetikus kérdésekkel nem foglalkoznak.

A tanúról a SME azt írja, hogy korábban már ismertté vált a sajtóban, amikor egy tűzeset után magas összegért kínált fel fotókat, amelyeket a tűz helyszínén készített. A tanú most azt állítja, hogy nem kért pénzt a most általa közreadott információkért.

A két miniszterelnök is tárgyalt az ügyről

Malina Hedviget állítólag két kopaszra nyírt, bőrfejűnek tűnő fiatal verte meg a szlovákiai egyetemi városban. A szlovák rendőrség röviddel az eset után azzal zárta le a nyomozást, hogy nem is történt bűncselekmény, az egészet csak Hedvig találta ki. Nemrégiben a lány ellen hamis eskü- és vallomástétel vádjával eljárást indítottak.

Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfői tárgyalásán a magyar kormányfő is felvetette Malina ügyét. Gyurcsány szerint "mindkét ország érdeke az, hogy még csak a gyanú se fogalmazódjon meg. Hasonlóképpen közös érdek, hogy mindenki pártatlan igazságszolgáltatást lásson a folyamatban, mert ez tudja lecsillapítani a kedélyeket és ez tudja leszerelni a kétkedőket."

Áldozatból gyanúsított

"Ha bárkinek is az lesz az érzése, hogy valaki könnyen lehet áldozatból gyanúsított, akkor az emberek félni fognak az igazságszolgáltatáshoz fordulni" - fogalmazta meg az ilyen jellegű ügyek általános tanulságát a magyar miniszterelnök.

Korábban az Index is beszámolt azokról a zavaros körülményekről, amelyek a Malina Hedvig elleni feljelentéseket szövik át. Így például a hamis vád miatti feljelentők egyike meghalt, a másik feljelentőről pedig kiderült, hogy a hírhedt szlovák titkosszolgálati főnök, Ivan Lexa idején dolgozott a szlovák hírszerzésnél.