A kurdok megnyitnák az északi frontot

2003.03.23. 02:27
Két napon belül megnyílhat az északi front - véli egy a Washington Postnak nyilatkozó magas rangú kurd vezető. Hosjar Zubari szerint fegyvereseik "égnek a harci vágytól", hogy lekössék az iraki csapatokat. Ez szerinte segíthetné az amerikaiak déli előretörését is. Az amerikaiak bombázásokkal készítik elő a deszantakciót.
Napokon belül megérkezhetnek az amerikai csapatok Észak-Irakba, hogy megnyissák a törökök elutasítása miatt hosszú ideje függőben lévő északi frontot is - értesült a Washington Post egy magas rangú kurd tisztviselőtől. Az amerikai légideszant alakulatok a kurd ellenőrzésű területek repterein landolhatnának.

Kiemelt fontosságú hadszíntér

A kurd tisztviselő szerint egyelőre nem ismert, milyen létszámú és felszereltségű csapatok érkezhetnek. A Pentagon eredetileg 62 000 amerikai katonát telepített volna Törökországba, hogy megszállják Moszul és az olajban gazdag Kirkuk városát.

"Az északi front kiemelt fontosságú, akár két napon belül is megérkezhetnek az amerikaiak" - nyilatkozta a Postnak Hosjar Zubari, a tizenkét éve gyakorlatilag autonóm kurd területeket ellenőrző egyik kurd szervezet, a Kurdisztáni Demokrata Párt tisztviselője. Mint mondta, a kérdésben "szorosan együttműködnek" az amerikai hadvezetéssel.

Égnek a harci vágytól

Bár az amerikaiak inkább kihagynák a kurdokat a harcokból, Zubari szerint szervezetének harcosai "égnek a harci vágytól" - írja a Post. A tisztviselő szerint az amerikaiak délen komoly ellenállásba ütköztek a városi harcokban, és Irak belső részén még keményebb csaták várhatóak. A kurdok északon jelentős iraki erőket tudnának lefoglalni - vélte a napilapnak nyilatkozó kurd vezető.

Már folyik az előkészítés

A kurdok állításuk szerint hatvanezer fegyverest tudnak harcba küldeni amerikai parancsnokság alatt. Katonai szerepvállalásukkal az iraki kurd területek jövőbeni autonómiáját kívánják biztosítani - írja a Post. Bár Észak-Irakban nincs olyan méretű és felszereltségű repülőtér, mint a törökországi Incirlik katonai bázisa, az elmúlt napok bombázásai - Moszul és Kirkuk környéki légvédelmi állások, lőszerraktárak és hírszerzőközpontok elleni támadások - valóban az északi front megnyitására utalnak - írja a Washington Post.  • Tippek
  • Bankszámla