Judit
3 °C
7 °C

Halálra ítélték Pearl gyilkosát

2002.07.15. 07:46
Egy haidarábádi bíróság hétfőn halálra ítélte Sejk Omar iszlám szélsőséges aktivistát, akit Daniel Pearl amerikai újságíró elrablásával és meggyilkolásával vádoltak. Pearl januárban tűnt el Pakisztánban. Feltételezett holttestét májusban kilenc darabban találták meg.
Mint azt Radzsa Uresi főügyész a pakisztáni állami tv-ben bejelentette: a nagy-britanniai születésű Omart gyilkosságban, összeesküvésben és emberrablásban találta bűnösnek a bíróság. Három társát, Fahad Naszimot, Szalman Szakibot és Sejk Adilt, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Az újságíró holttestét nem azonosították hivatalosan

Daniel Pearl, a The Wall Street Journal munkatársa az iszlám fundamentalizmus és a terrorizmus kapcsolatait kutatta Pakisztánban, amikor 2002. január 23-án Karacsi városában elrabolták. Májusban találták meg feltételezett holttestét, amelyet a mai napig hivatalosan nem azonosítottak. A pakisztáni rendőrség szerint a testet kilenc darabban találták meg, a fejet pedig levágták a törzsről.

A vád mindenekelőtt arra a videofelvételre alapult, amelyen a terroristák bemutatták Pearl megölését, akit, mielőtt elvágták a torkát, arra kényszerítettek, hogy vallja be zsidó származását.

Korábban turistákat rabolt

Sejk Omar ellen az Egyesült Államokban is vádat emeltek, és Pakisztán kiadta volna az amerikai hatóságoknak, ha felmentették volna. A 28 éves terroristának 1993 óta volt kapcsolata iszlám fundamentalista csoportokkal, miután otthagyta a londoni közgazdasági főiskolát. Afganisztánban és Pakisztánban kapott kiképzést. 1994-ben Indiában letartóztatták és azzal vádolták, hogy elrabolt négy külföldi turistát. Öt évvel később bocsátották szabadon az Air India gépének elrablása kapcsán kötött alku keretében. A pakisztáni nyomozók számos hasonlóságot véltek felfedezni az indiai ügy és Pearl elrablása között.

Omar végig tagadta a vádakat és védői sem látták bizonyítottnak bűnösségét. Az ügyvédek már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy az ítéletet befolyásolhatja a pakisztáni vezetés elkötelezettsége a terroristaellenes amerikai háború mellett, ami függvénye az iszlámábádi rendszer elismerésének és a külföldi segélyeknek - írja a Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?