Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Kiállitást nyit és koszorúz Putyin

2006.03.01. 13:22
Koszorúzott és kiállítást nyitott Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök találkozott a parlamenti pártok vezetőivel, akik biztosították róla, hogy valamennyien a kiegyensúlyozott orosz-magyar kapcsolatokban érdekeltek.

Protokolleseményekkel folytatódott Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatása szerdán. Háromnegyed tízkor Putyin megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén, ezután átviharzott a Szabadság térre, ahol a Szovjet Hősök Emlékművénél is megemlékezett.


Villámkoszorúzás

Putyin kedden este a Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztató után villámgyorsan megkoszorúzta a Kossuth téri '56-os Emlékművet is. A koszorúzás olyan rapid volt, hogy egy lesben álló fotóst leszámítva képi sajtó képviselői ki sem értek a sajtótájékoztatóról, ahol eközben még a miniszterek szerződéseket írtak alá.

A protokollprogram zárásaként Putyin Gyurcsány Ferenc és Sólyom László társaságában ünnepélyesen megnyitotta a sárospataki könyvtár Oroszországból a múlt héten hazaszállított könyveit bemutató kiállítást a Nemzeti Múzeumban. "Köszönöm, Oroszország, köszönöm, Putyin elnök úr" - mondta a megnyitón Gyurcsány. A miniszterelnök, ahogy Sólyom László köztársasági elnök is, háláját fejezte ki mindazoknak, akik tettek a könyvek hazaszállításáért. Putyin beszédében elmondta, hogy a II. világháborúban megsemmisült az orosz kulturális örökség egy jelentős része, így az oroszok megértik a magyarok a sárospataki könyvek iránit érzéseit. Mint mondta, az "elszármazott'" könyvek hazaszállítását a kétoldalú viszony az utóbbi időben rohamos javulása tette lehetővé.

A megnyitón Putyin Puskin-díjjal tüntette ki Szabó István filmrendezőt, Szvák Gyulát, az ELTE russzusztikai intézetének igazgatóját és Domokos Pétert, az ELTE finnugor tanszékének vezetőjét. A megnyitón a közjogi méltóságok mellett megjelentek Orbán Viktor és Medgyessy Péter exkormányfők, illetve Mádl Ferenc és Göncz Árpád exelnökök is.

A Nemzeti Múzeumban Putyin a négy parlamenti párt vezetőivel is találkozott. Megbeszélésükön az orosz államfő hangsúlyozta, hogy Oroszország a kétoldalú viszony fejlesztésére törekszik, de "a sárospataki könyvek visszaadásához hasonló gesztusoknak kölcsönöseknek kell lenniük". A magyar pártvezetők biztosították róla, hogy valamennyien kiegyensúlyozott orosz-magyar kapcsolatokban érdekeltek.

A Fideszben úgy tudták, hogy az orosz elnök eredetileg csak Orbán Viktorral találkozott volna, de a magyar Külügyminisztérium szerint Putyin "úgy gondolta, hogy a magyar parlamentben nem egy, hanem négy párt van", így mindegyikük vezetőjével találkozni akart.
Megfúrta-e valaki a Putyin-Orbán-találkozót?>>

A Nemzeti Múzeumban tett látogatás után Putyin Gyurcsány Ferenc otthonában ebédel. A kormányfő azt írta blogjában, hogy oroszul felső fokon beszélő neje anyanyelvén fog társalogni Putyinnal. Gyurcsány Tony Blair brit miniszterelnököt is vendégül látta már otthonában.

Kora délelőtt a Hősök terénél okozott komolyabb fennakadásokat a főváros közlekedésében Vlagyimir Putyin és delegációja. A rendőrség által megjelölt helyeken továbbra is tilos megállni, a korlátozásokat délután, Putyin elnök távozása után oldják majd fel.


Nézze meg tegnapi képeinket!

Putyin délután kettőkor már el is hagyja az országot. Kétnapos látogatása a kölcsönös vállveregetések jegyében telt el. Putyin, a diplomáciában szokatlan módon Magyarország előző miniszterelnökét, Medgyessy Pétert is kiemelte minden egyes alkalommal, amikor a rendszerváltástól 2002-ig meglehetősen fagyos orosz-magyar viszony partnerséggé érését méltatta.

A csúcs barátságos hangulatán a magyar fél sem akart rontani az oroszországi civil szervezeteket sújtó jogszabályok, vagy a demokrácia oroszországi helyzetének felemlegetésével. A tanácskozást leginkább gazdasági kérdések uralták, a két ország között létrejött megállapodások alapján még az idén beindulhat az a program, melynek célja, hogy az Európát déli irányból elérő gázvezeték elosztóközpontja Magyarországon legyen.