Vidnyánszkyék szerint az SZFE elavult, a demonstráció csak politikai célú

2020.06.21. 16:44

A Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság nyílt levélben válaszolt a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek az iskola modelljének átalakításáról. A levél az Origón található meg.

Áll a bál a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül, amióta az egyetem a sajtóból értesült arról, hogy a kormány szeptemberre átalakítaná az SZFE modelljét, alapítványi egyetemmé téve azt. Más szóval: az iskola teljes vagyona, ingatlanai, főbb döntési körei egy erre a célra létrehozott alapítványhoz kerülnének. Az átalakítás ellen több korábbi diák, határon túli és itthoni szervezet is reagált, a jelenlegi diákok vasárnap délutánra demonstrációt is szerveztek

Az SZFE a javaslatra közleményben reagált, amiben azt írták, az átalakítás nem biztosítja az egyetem autonómiáját, a szaktudás érvényesítésének lehetőségeit. Kifogásolták a szeptemberi időpontot, hiszen ahogy írták, az ilyen kaliberű átalakítás más egyetemeknél éveket vesz igénybe. Dr. Bódis József államtitkár korábban azt nyilatkozta, a modellváltás azért szükséges, mert az SZFE-nek vannak "a vezetéssel, vezetőséggel kapcsolatos megoldandó feladatai".

Bódis ezzel arra célzott, hogy az egyetemnek tavaly óta nincs rektora, az előző rektor mandátuma lejárt, az iskola szenátusa a rektorhelyettes, Upor László támogatása mellett döntött, egyedül azonban nem választhatták meg az egyetem a saját vezetését: így köztársasági elnöki jóváhagyásra várnak tavaly óta. Az iskola Bódis megjegyzésére azt írta, 

Megítélésünk szerint az SZFE elvégezte a vezetőváltással kapcsolatos feladatát. A szenátus 2019. november 29-én nyílt pályázat után, jogszerűen rektorjelöltnek állította Upor László egyetemi tanárt, akit a mai napig nem neveztek ki. Ennek ellenére, az egyetemi közösség bizalmát élvező vezetés irányításával, az oktatás, a vizsgáztatás és a felvételik továbbra is zavartalanul folynak.

A Magyar Teátrumi Társaság levélben válaszolt az SZFE-t érintő kérdésekre. A levelet azzal kezdik, hogy 

az MTT-nek semmilyen jogi kompetenciája nincsen a kérdésben: az átalakulás jogszabályaiban hivatalos érintettségünk nincs, az MTT-nek, ahogy a korábbiakban, úgy a jövőben sem lesz semmilyen jogi viszonya az SZFE-hez. Az Egyetem nem tagja a Teátrumi Társaságnak, így az alapszabályunk által a tagjaink számára biztosított és elvárt érdekképviseletet sem tudjuk az SZFE felé ellátni. Véleményünk, meglátásaink azonban természetesen vannak.

Ezután arról írnak, hogy "széleskörűen ismert és vitathatatlan tény" például, hogy

  • az SZFE "infrastrukturális állapota, épületeinek, előadótermeinek állapota siralmas" 
  • Az egyetem oktatási munkájának minőségét "a szakma jelentős többsége régóta alacsony színvonalúnak tartja"
  • az SZFE "tudományos munkáját (...) sem az általános elfogadottság, sem az időállóság nem jellemzi"
  • Emellett az iskola nemzetközi tevékenysége és kapcsolatrendszere az MTT szerint "folyamatosan gyengül"
  • Illetve azt írják, az egyetem végzősei "nem szolgálják ki a magyar kőszínházi hálózatot, melyet az adófizetők befizetéseiből, közfeladatellátás céljából tart fenn az ország". 

Ezután azt is írják, hogy az egyetemen "merev és elavult struktúrákhoz ragszkodva, beszűkült elképzelések mentén oktatnak", ezek miatt szerintük elengedhetetlen, hogy a "hazai színházi és filmes felsőfokú képzésben változások történjenek, a felsőoktatási autonómia messzemenő figyelembevételével". Az MTT szerint az új modell "biztatóbb és távlatosabb finanszírozási helyzetet" tenne lehetővé, "modernebb oktatási-tudományos módszerekkel". "Növelné az egyetemi autonómiát". Levelük végén megszellőztetik azt is, hogy a modell elutasítása szerintük inkább politikáról szól,

Nehezen elhessegethető az az érzés, hogy az SZFE jelenlegi „küzdelmének" politikai motivációi vannak, mely érzés, elolvasva az Egyetem néhány vezetőjének nyilatkozatait, meglehetősen világosnak és egyértelműnek tűnik.