SZFE-demonstráció: Tönkre lehet minket tenni, de a tudást nem vehetik el

HUS 1413
2020.06.21. 16:48

Tüntetést szerveztek Ne szavazd meg! #freeSzFE címmel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetemük modelljét átalakító törvényjavaslat ellen. A megmozdulást az SZFE Vas utcai épülete előtt tartják, körülbelül 500 ember gyűlt össze.  

Előzmény

Június elején értesült az SZFE a sajtóból arról, hogy Semjén Zsolt május 26-án éjjel benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely alapján az SZFE alapítványi egyetemként működne tovább: azaz onnantól egy erre a célra létrehozott alapítvány kezébe kerül az egyetem egész vagyona, ingatlanai és főbb döntési jogkörei (részletes összefoglalónk erről egyébként itt olvasható).

Miután az egyetemhez is eljutott a javaslat híre, az SZFE közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy szerintük az új modellben nem jelenik meg az egyetemi autonómia biztosítása, a szaktudás érvényesítésének garanciái. Az SZFE mellett álltak ki tanárok és egyesületek határon innen és túl, az iskola öregdiákjai is nyilatkozatot adtak ki, melyben ellenzik az SZFE kivéreztetését. Az átalakítással kapcsolatos problémakör többrétű,

  1. Egyrészt Dr. Bódis József államtitkár azt mondta, a javaslat szükséges, mert az egyetemnek vannak a „vezetéssel, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai”. Ezzel Bódis arra utalt, hogy az egyetemnek tavaly óta nincs rektora: mert habár az iskola szenátusa a korábbi rektorhelyettest, Upor Lászlót támogatja, kinevezése a köztársasági elnök aláírására vár tavaly óta (az egyetemek ugyanis saját vezetőségükről egyedül nem dönthetnek). 
  2.  A másik probléma a szeptemberi határidővel van (ami eredetileg jövő január lett volna). Az egyetemi vezetés szerint ugyanis más egyetemeknél egy ilyen átalakításhoz évekre van szükség, amihez képest jelentősen kevésnek tűnik az a pár hónap, ami szeptemberig van. 

A tüntetés

Az esemény leírása alapján a tüntetők azért demonstrálnak, hogy az egyetem maga jelölhesse ki rektorát, válasszák meg rektorrá a rektorhelyettest, akit az SZFE már tavaly kijelölt. Kérik emellett azt is, hogy

Legyen érdemi tárgyalás az egyetemmel, az alapítvány vezetőit pedig hadd válassza meg az iskola

Kis késéssel elkezdődött a 4 órára szervezett, 6-ig tartó tüntetés. Kb. 500 ember gyűlt össze a Színmű épülete előtt, köztük ismert emberek, például Koltai Róbert, Bezerédi Zoltán, Olasz Renátó, Csáki Judit, Nagy Zsolt vagy Kerpel-Fronius Gábor. Megjelentek az SZFE tanárai is, többek között Máté Gábor vagy Báron György.

A tüntetést közös kántálással kezdték (a gólyatáborban tett színészi eskühöz hasonló gesztusként). Az első felszólaló az egyetem egyik harmadéves diákja, aki szerint "félni kell, mert nem tudja, holnap milyen gyűlölködő cikkek jelennek meg". 

Tudjuk jól, hogy miről van szó. Nem vagyunk hülyék, tudjuk, hogy ez miért szükséges. Értjük, hogy mi vagyunk a következők a sorban számtalan egyetem és intézmény után. (...) Igen, tönkre lehet minket tenni, el lehet minket lehetetleníteni, de azt a tudást és gondolatokat, amiket ezen az egyetemen kaptunk, senki nem veheti el tőlünk.

 A következő felszólaló Hegedűs D. Géza, az egyetem oktatója, aki szerint a javaslatot tevők nem tudnak semmit az egyetemről, míg az egyetem sem ismeri azokat, akik

törvénybe akarják iktatni, hogy a mi másfél évszázados történelmünk nincs többé. Azt akarják, hogy szeptember elsejével új történet kezdődjön. Az ő történetük.

Hegedűs ezután Kertész Imrétől idéz, majd felhangzik a "Szabad ország, szabad egyetem" skandálás, ami korábban is előjött az oktatási rendszert érintő tüntetéseken. 

Tarr Béla is üzent a diákoknak, szavait egy hallgató közvetítette a résztvevőknek. 

Szabadság nélkül nincs alkotás, nincs boldogság. Az iskola van értetek és nem ti az iskoláért.

Ezt követően József Attila Levegő c. versét adták elő az egyetem diákjai, majd felszólalt Gombó Viola színészhallgató, aki megköszönte a támogatást többek között a MOMÉ-nak, a Képzőművészeti Egyetem HÖK-nek az ELTE BTK HÖK-nek, a New York University, a Milánói és Bolognai Színművészeti Egyetem hallgatóinak, az Átriumnak, a Színház folyóiratnak, a Revizornak, az oktatói hálózatnak és a hallgatói szakszervezetnek.

A tüntetés végén a jelenlévő hallgatók átadták a november óta rektori kinevezésére váró Upor László rektori megbízólevelét, amit a tüntetők kézfeltétellel szavaztak meg neki. Ezután elhangzott a gólyaeskü, és az alábbiakat ismételtették a tömeggel háromszor:

A felsőoktatás legyen szabad, semmilyen pártpolitika ne sajátíthassa ki! Szabad ország, szabad egyetem! 

A tüntetők Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől a következőkre kértek garanciát:

  • A rektort továbbra is az egyetem jelölje ki. Nevezzék ki az egyetem által demokratikus úton megválasztott jelenlegi rektorjelöltet, Upor Lászlót.
  • Kezdjenek érdemi tárgyalásba az egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket.
  • Az alapítvány vezetőinek, azaz a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az egyetemnek.

(Borítókép: Huszti István / Index)