Döntse el, ki a legjobb Magyarországon

20230309 BGA6434
2023.03.10. 15:17
Elindult a szavazás, melynek végén kiderül, ki kapja idén a Highlights of Hungary közönségdíját. Megmutatjuk, hol lehet szavazni, és bemutatjuk azt az öt jelöltet, akik esélyesek az Index idei különdíjára is.

Csütörtök este hét órakor Pribil Sándor a tavalyi Highlights-közönségdíj I. helyezett Vérlovagok nevében nyitotta meg a Highlights of Hungary idei közönségszavazását. A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Vérlovagok alapítója elmondta, hogy jókora lendületet adott munkájuknak a tavalyi elismerés, illetve a tevékenységükre irányuló fokozott figyelem. Sok szerencsét kívánt az idei jelölteknek, majd megszólaltatta a gongot.

Az Index mint a Highlights of Hungary stratégiai partnere idén is különdíjjal jutalmazza az egyik jelöltet. Első körben kiválasztottunk öt résztvevőt, közülük kerül ki idei díjazottunk.

  • Index-különdíjas lehet dr. Kőnig Róbert, a Kőnig Doki helyre teszi című animációs sorozat alkotója. A kiváló gyermeksebész a mese világán keresztül tesz közkinccsé alapvető egészségügyi ismereteket. A 10 részes animációs sorozat olyan témákban segíti eligazodni a kicsiket és a nagyokat is, mint például, hogy mi a teendő fejsérülés esetén, mi az a vírus, és mi fán terem a baktérium.
  • Az Index ötös listáján szerepel Kadarkai Endre Élni jó című kulturális beszélgetéssorozata is. A rádió- és YouTube-műsorban közismert gondolkodókkal, értelmiségiekkel, hírességekkel keresik a választ az élet pozitív értelmére. Népszerűek Kadarkai Endre Felfele zuhanás összefoglaló cím alatt közzétett beszélgetései is, ahol szakértőkkel elemzi kivételes tehetségű, de nehéz sorsú és tragikus véget érő nagyjaink életét.
  • Szerkesztőségünk kiváló ötletnek tartotta a Lego Oroszlán Projektet is. A műanyag építőkockákból felépített szobor az eredeti alkotást helyettesítette, míg azt restaurálták. A több mint 850 ezer legókocka felhasználásával épített játékfenevad csaknem háromtonnás.  A kőoroszlánok 1:1 méretarányban készült új társa részletgazdag mása az eredetieknek. A monstrumot Dóczy Balázs építette, aki egyike a világ 22 elismert legó-építőmesterének. Korábban elkészítette a Hősök terét, a Szent István-bazilikát és a Lánchidat is.
  • Kivételesen tehetségesnek tartjuk Sávolt Karolina festőművészt is. A tizenkét éves alkotó olajfestményein az elmúlt évszázadok lenyűgöző technikáit ötvözi saját XXI. századi stílusával, létrehozva azt, amit a műelemzők mágikus realizmusnak vagy egyszerűen Karolina-stílusnak neveznek. Az igen fiatal autodidakta festő mindemellett országos bajnok teniszező a saját korosztályában, és kiválóan beszél angolul és spanyolul is. Mint az Indexnek korábban elmondta:

Valójában a pandémiának köszönhetem, hogy elkezdtem festeni, bár már korábban is rajzolgattam, de körülbelül két éve vettem ecsetet a kezembe. Kezdetben akrillal festettem, majd jött az olaj, miközben terjeszkedtem. Előbb kinőttem a szobámat, majd elfoglaltam anya dolgozószobáját, de nem volt elég a terület, és birtokba vettem a nappalit. Most már kiköltözöm a kertünkbe, ott építenek nekem egy műtermet a szüleim.

  • Az Index toplistájában szerepel Sapszon Bálint, az immár világhírű filmzenei laboratórium, a Budapest Scoring alapítója. A Budapest Scoring Orchestra muzsikusainak játéka több száz filmben hallható, köztük az Élősködők (Parasite) című, négy Oscar-díjas produkcióban, de magyar zenészek tehetségét dicséri a Squid Game, az Outlander és a Cobra Kai vagy az idei Netflix-sláger, a Wednesday zenéje is. Az utóbbi feladatra 2022 elején érkezett a megkeresés Burton produkciós cégétől. A felvételek tavasszal kezdődtek, a sorozat zenéjén már Danny Elfmannel és Chris Baconnel együtt dolgoztak a Budapest Scoring tagjai. 

Az idei jelöltekről részletes ajánlás található a Highlights of Hungary honlapján.

Ha pedig szeretné online megnézni a díjátadó gálát, itt megteheti.

Mi a siker titka, és mekkora az ára?

A szavazásindító találkozón két kerekasztal-beszélgetésen is részt vehettek azok, akik regisztráltak az eseményre. Az első diskurzuson három idei nagykövet – Bonta Gáspár designer, Lobenwein Norbert kulturális szervező, Rókusfalvy Lili televíziós műsorvezető mesélt saját tapasztalatairól, a siker titkairól és a kudarc fontosságáról.

Megosztotta a közönséggel tapasztalait és véleményét dr. Bienerth Gusztáv is, aki a Ferencvárosi Torna Klub színeiben  érkezett mint az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatótanácsának tagja. Az idei jelöltlistán szerepel a Besúgó című sorozat is, melyet az író-rendező, Szentgyörgyi Bálint és az egyik főszereplő, Patkós Márton képviselt a beszélgetésen.  

A második beszélgetés résztvevői arról cseréltek eszmét, miként egyeztethető össze egymással a haszon és a közjó. Ebben a témában a régiek képviseletében Pribil Sándor tavalyi fődíjas és Liptay Gabriella marketing- és kommunikációs szakember, korábbi Highlights-nagykövet beszélgetett. Az idei jelöltek közül  dr. Kőnig Róbert gyermeksebész, Mohos Zsófia, a Görbeország Projekt alapítója, Tegzes Dániel, a Continest Zrt. társalapítója, valamint Kirill Patrick Perepelica, a munch.hu társalapítója osztotta meg egymással és a közönséggel  gondolatait.

(Borítókép: Gergely Botár / Highlights of Hungary)