Magyarországon is bezárnak a mozik és a szórakozóhelyek

2020.03.16. 13:42

A március 16-i, hétfői parlamenti ülés Orbán Viktor felszólalásával kezdődött, és a miniszterelnök felsorolta, milyen újabb intézkedéseket vezetnek be a koronavírus-járvány miatt. Amellett, hogy az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva (kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák), hogy a sporteseményeket zárt kapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, illetve bezárják a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél pedig látogatási tilalmat vezetnek be. Világszerte egyre több nagyvárosban, országban hoznak hasonló döntéseket a vezetők.

A Pólus Mozi már ki is tett egy közleményt, miszerint határozatlan időre bezárnak, a jövőbeni előadásokat pedig átütemezik új időpontra. Hozzátették, hogy előadásokra megvásárolt jegyek az új időpontokra változatlanul érvényesek, és visszaváltásra az új időpontok kijelölése után lesz lehetőségük azoknak, akik számára az új időpont nem felel meg. A Sugár Mozi is reagált már az új intézkedésekre, a Bem Mozi pedig már vasárnaptól nem tart vetítéseket, és a Puskin Mozi is idő előtt bezárt.

Pár nappal ezelőtt azért még nyitva voltak a kiskapuk, ugyanis a magyar kormány akkor csak a 100 fő feletti beltéri, illetve az 500 fő feletti kültéri rendezvényeket tiltotta be. Az országos hálózatot üzemeltető Cinema City a múlt szerdai döntés után úgy határozott, korlátozzák a jegyek számát, és egy előadásra csak 99-en vehetnek belépőt. Hasonló módszerrel maradt nyitva a Pólus Mozi, a Sugár Mozi is. A Kultik üzemeltetői pedig úgy tervezték, hogy 90 főre korlátozzák a létszámot, és elcsúsztatják időben a vetítéseket, hogy ne találkozzanak az egyikről távozók a másikra várakozókkal.

Mindez az Index kulturális rovatát is érinti. A kialakult helyzet miatt határozatlan ideig nem tudunk kritikákat közölni a filmes premierekről, ahogyan azt hosszú évek óta tesszük, írunk viszont könyvekről, zenéről, televíziós műsorokról, illetve a különböző streamingszolgáltatók, például a Netflix aktuális és új tartalmairól.