Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Kormánybiztosnak nevezik ki Vajnát

2011.01.14. 18:59
Andrew G. Vajnát a filmszakma megújításáért felelős kormánybiztosnak nevezik ki a szerdai kormányülés döntése alapján, miután decemberben elfogadták a 2011-es költségtervben a filmipari fejlesztésre külön fordítható kétmilliárdos keretet.

Andrew G. Vajna a nemzeti filmszakma megújítása érdekében kormánybiztosként fog tevékenykedni, tájékoztatta az Indexet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóosztálya. Azzal a feladatkörrel bíznák meg a producert, hogy a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására, és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégiát kidolgozza. A kormánybiztos munkáját a KIM és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) segíti majd.

Mint ismert, a 2011-es évi költségvetésből a magyar filmszakma 4,36 milliárd forint állami támogatásban részesül az eddigi 5,42 milliárd helyett, azt is szétaprózva kapja. A fő állami filmes pénzeket finanszírozó Mozgókép Közalapítvány büdzséjét a decemberi döntés szerint a tavalyi negyedére, 1,035 milliárdra csökkentették, és az alapítványt soron kívül átvizsgálják a felelőtlen vagyongazdálkodása és az állami támogatások aggályos felhasználása miatt. A filmipar fejlesztésére elkülönítve kétmilliárd forintot jegyeztek.

Andrew G. Vajna
Andrew G. Vajna

Tavaly áprilisban hozta először össze az Index az Egyesült Államokból időnként hazatérő producer nevét a rá váró filmes mandátummal, azóta Vajna jó pár meghallgatáson részt vett, információink szerint legutóbb Navracsics Tibor miniszternél járt.

A kinevezésének idejére a feladatai a következőképpen körvonalazódtak a KIM tájékoztatása szerint: "A nemzeti filmszakma kormánybiztosa felméri, elemzi, értékeli a mozgóképszakma jogi, gazdasági és intézményi feltételrendszerét, majd ezt követően javaslatot tesz ezek módosítására, beleértve a támogatási rendszer átalakítását és annak intézményi rendszerét. Kidolgozza az állami és közalapítványi tulajdonban lévő filmstúdiók és filmgyártási infrastruktúra hatékony hasznosítását, valamint javaslatot tesz a filmszakma hosszú távú fejlődését biztosító képzési rendszer kialakítására."

Feladatkörébe tartozik még, hogy részt vegyen a filmszakmát és az audiovizuális politikát érintő kormányzati döntés-előkészítésben, és az ilyen jellegű kormány-előterjesztéseket véleményezze.

A Rambo-filmekkel lett ismert

A magyar származású producer kaszinótulajdonos volt egy héttel ezelőttig: akkor adta el a Tropicana kaszinóból a részesedését a filmeket is szponzoráló állami Szerencsejáték Zrt-nek. Illetve filmstúdióban jelenleg is érdekelt: 2007-ben nyílt etyeki filmstúdiót jegyzi Demján Sándor többségi tulajdonos mellett. A Korda stúdió tavalyig nem futott jól: a Hellboy és a magyar Csak szex és más semmi című filmek után évekig nélkülözte a játékfilmek forgatását, amíg 2010-ben a Borgias című 13 részes sorozat készült ott négy hónapon keresztül Jeremy Ironsszal, és reménykednek a folytatásában. Az amerikai részesedéssel is bíró, 2010-ben nyílt rákospalotai Raleigh stúdió a nagy konkurens: a Magyarországra érkező amerikai produkciók nagy részét elvitte a Korda elől, és már 2011-re is sok előjegyzése van.

A Terminátor és Rambo-filmekkel ismertté vált producer 1956-ban 12 évesen hagyta el Magyarországot, előbb Távol-Keleten, majd Amerikában hozott létre filmforgalmazó céget. Eddig több, mint ötven filmet jegyez. 1987-től több filmjét is Budapesten forgatták: a Vörös zsaru amerikai akciófilmet készítették az elsők között Scwarzeneggerrel és James Belushival, A miniszter félrelépet a Kern András-Koltai Róbert-párossal 1997-ben, az I Spy-kémfilmet Eddie Murphyvel, és a Szabadság, szerelem című angol-magyar koprodukciót 2006-ban Dobó Kata főszereplésével. 2007-ben eladta a Terminátor franchise-jogait, és azóta úgy tűnik, még jobban a magyarországi érdekeltségeire koncentrál.

Mostani filmterveivel kapcsolatban a Liszt-filmről tudunk, de arról is szűkszavúan nyilatkozott, hisz nincs még forgatókönyv. Ami biztos, hogy nagy költségvetéssel, külföldi partnerekkel készülne a mozi a nemzetközileg ismert zeneszerző életéről.