Ödön
1 °C
11 °C

Kormánybiztosnak nevezik ki Vajnát

2011.01.14. 18:59
Andrew G. Vajnát a filmszakma megújításáért felelős kormánybiztosnak nevezik ki a szerdai kormányülés döntése alapján, miután decemberben elfogadták a 2011-es költségtervben a filmipari fejlesztésre külön fordítható kétmilliárdos keretet.

Andrew G. Vajna a nemzeti filmszakma megújítása érdekében kormánybiztosként fog tevékenykedni, tájékoztatta az Indexet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóosztálya. Azzal a feladatkörrel bíznák meg a producert, hogy a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására, és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégiát kidolgozza. A kormánybiztos munkáját a KIM és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) segíti majd.

Mint ismert, a 2011-es évi költségvetésből a magyar filmszakma 4,36 milliárd forint állami támogatásban részesül az eddigi 5,42 milliárd helyett, azt is szétaprózva kapja. A fő állami filmes pénzeket finanszírozó Mozgókép Közalapítvány büdzséjét a decemberi döntés szerint a tavalyi negyedére, 1,035 milliárdra csökkentették, és az alapítványt soron kívül átvizsgálják a felelőtlen vagyongazdálkodása és az állami támogatások aggályos felhasználása miatt. A filmipar fejlesztésére elkülönítve kétmilliárd forintot jegyeztek.

Andrew G. Vajna
Andrew G. Vajna

Tavaly áprilisban hozta először össze az Index az Egyesült Államokból időnként hazatérő producer nevét a rá váró filmes mandátummal, azóta Vajna jó pár meghallgatáson részt vett, információink szerint legutóbb Navracsics Tibor miniszternél járt.

A kinevezésének idejére a feladatai a következőképpen körvonalazódtak a KIM tájékoztatása szerint: "A nemzeti filmszakma kormánybiztosa felméri, elemzi, értékeli a mozgóképszakma jogi, gazdasági és intézményi feltételrendszerét, majd ezt követően javaslatot tesz ezek módosítására, beleértve a támogatási rendszer átalakítását és annak intézményi rendszerét. Kidolgozza az állami és közalapítványi tulajdonban lévő filmstúdiók és filmgyártási infrastruktúra hatékony hasznosítását, valamint javaslatot tesz a filmszakma hosszú távú fejlődését biztosító képzési rendszer kialakítására."

Feladatkörébe tartozik még, hogy részt vegyen a filmszakmát és az audiovizuális politikát érintő kormányzati döntés-előkészítésben, és az ilyen jellegű kormány-előterjesztéseket véleményezze.

A Rambo-filmekkel lett ismert

A magyar származású producer kaszinótulajdonos volt egy héttel ezelőttig: akkor adta el a Tropicana kaszinóból a részesedését a filmeket is szponzoráló állami Szerencsejáték Zrt-nek. Illetve filmstúdióban jelenleg is érdekelt: 2007-ben nyílt etyeki filmstúdiót jegyzi Demján Sándor többségi tulajdonos mellett. A Korda stúdió tavalyig nem futott jól: a Hellboy és a magyar Csak szex és más semmi című filmek után évekig nélkülözte a játékfilmek forgatását, amíg 2010-ben a Borgias című 13 részes sorozat készült ott négy hónapon keresztül Jeremy Ironsszal, és reménykednek a folytatásában. Az amerikai részesedéssel is bíró, 2010-ben nyílt rákospalotai Raleigh stúdió a nagy konkurens: a Magyarországra érkező amerikai produkciók nagy részét elvitte a Korda elől, és már 2011-re is sok előjegyzése van.

A Terminátor és Rambo-filmekkel ismertté vált producer 1956-ban 12 évesen hagyta el Magyarországot, előbb Távol-Keleten, majd Amerikában hozott létre filmforgalmazó céget. Eddig több, mint ötven filmet jegyez. 1987-től több filmjét is Budapesten forgatták: a Vörös zsaru amerikai akciófilmet készítették az elsők között Scwarzeneggerrel és James Belushival, A miniszter félrelépet a Kern András-Koltai Róbert-párossal 1997-ben, az I Spy-kémfilmet Eddie Murphyvel, és a Szabadság, szerelem című angol-magyar koprodukciót 2006-ban Dobó Kata főszereplésével. 2007-ben eladta a Terminátor franchise-jogait, és azóta úgy tűnik, még jobban a magyarországi érdekeltségeire koncentrál.

Mostani filmterveivel kapcsolatban a Liszt-filmről tudunk, de arról is szűkszavúan nyilatkozott, hisz nincs még forgatókönyv. Ami biztos, hogy nagy költségvetéssel, külföldi partnerekkel készülne a mozi a nemzetközileg ismert zeneszerző életéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?