no

Bruce Willis nélkül is jól halad a Die Hard 5

2012.04.30. 15:30 Módosítva: 2012.04.30. 16:10

A Die Hard 5 stábja még a hosszú hétvégén sem állt le: vasárnap délelőtt belső jeleneteket vettek fel a Várban, este pedig a Dózsa György út és a Városligeti fasor sarkán, a régi SZOT-székházat, illetve azon belül is a műemléki védettséget élvező MÉMOSZ-székház legfelső emeletét világították be az 56-osok terén felállított darus reflektorokkal egy orosz maffiózó erkélyjelenetéhez. A rajongók hiába várták a téren Bruce Willist: az 57 éves sztár majd csak májusban jön Budapestre forgatni.

A műemléknek nyilvánított, szocreál modernista stílusú, vasbeton kockaház ideális maffiózó főhadiszállás a Moszkvában játszódó A Good Day to Die Hard, mivel a régi SZOT-székház helyére felhúzott, üvegfalú ING-palotával ellentétben a mai napig őrzi a gulyáskommunizmus építészeti sajátosságait. Az egykori székház legfelső emeleti erkélysora a filmben állítólag egy 78 szintes moszkvai felhőkarcoló tetején lévő, előkelő klub terasza lesz, ahol a legmenőbb orosz gengszterek rendeznek partyt. A házigazda még egy undorítóan giccses aranyszobrot is kirakott ide.

Az este 8 és hajnali 1 óra között felvett jelenetet a jó húsban lévő ír rendező, John Moore személyesen vezényelte, miután vasárnap délben a lesifotósok elől elbújva, valahol a Várban vett fel néhány belső jelenetet. Bruce Willist ugyan még mindig nem láttuk, de elcsíptük este az egyik főszereplőt, a ruha nélkül is előszeretettel pzoló Julia Sznyigirt, aki egy Irina nevű, veszedelmes nőt alakít: őt ölelgeti az erkélyen egy vén kéjenc maffiózó, aki a testőre kísértetében jön ki a buliból a szabad levegőre iszogatni. De nem sokáig taperolhatja a fekete ruhás bombázót, mert mobilon hívják, a magára hagyott nő pedig a jelenet végig egyedül, szomorúan bámulja a város fényeit.

A legalább tízszer felvett és ugyanennyiszer elpróbált jelenetet előtt a rendező legalább egy órán át sikáltatta a takarítószemélyzettel az erkély üvegkorlátját. A MÉMOSZ-székház első emeletén ezalatt elhúzott redőny mögött zajlott le egy másik forgatás, amihez rengeteg jelmezt, asztalt, fotelt és egyéb kelléket toltak be a Városligeti fasor egyik szervízútját elfoglaló tizenöt teherautóból. A redőnyökkel takart szobákból persze félóránként leszivárogtak a mellékszereplők az épület földszintjén felállított stábbüfébe és a ház előtti dohányzóhelyre: láttunk testőröket hónaljtokban tartott pisztolyokkal és egy öltönyös ázsiai maffiózót, akit már a Nyugatinál is kiszúrtunk.

Nem ez az első filmforgatás a MÉMOSZ-székházban

A Magyarországi Építőipari Munkások Országos Szövetségének, "Európa egyik legmodernebb munkásotthonát" a konferenciaterem déli homlokzatán látható kommunista életképpel 1949-ben adták át. Az egy évvel korábbi ünnepélyes alapkőletételt a Filmhíradó is megörökítette:

A Die Hard 5 stábja forgatott már autós üldözést a Vörösmarty utcában és bulizós jelenetet a Nyugati mellett, de a legdurvább forgalomkorlátozás majd csak a hét közepén jön: május 3-án este 8 órától május 4-én, pénteken reggel 6 óráig lezárják a Bajcsy-Zsilinszky út Arany János utca és Andrássy út közötti szakaszát. Hogy a stáb az itteni felvételekhez zavartalanul tárolhassa a teherautókkal hozott felszerelést, kábeleket és minden egyebet, lezárásra kerül a Révay utca, a Lázár utca, az Ó utca Ó utca 9. és Bajcsy-Zsilinszky utca közötti szakasza, a Bajcsy-Zsilinszky köz, a Révay köz, a Káldy Gyula utca Andrássy út és Révay utca közötti szakasza és a Dobó utca is.

A forgatási területre csak az ott lakó gyalogos és kerékpáros forgalom mehet be, a helyszínt biztosító kísérettel. Az érintett területeken 2012. május 2-án 6 órától megállási tilalom lesz érvényben, 2012. május 3-án 16 órától pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton a szélső sávot érintő forgalomkorlátozások előfordulhatnak.

Bulizó, autózó vagy vetkőző statisztát alakít a Die hard 5-ben? Pont az ön háza előtt forgat akciójelenetet Bruce Willis? Azonnal írjon nekünk erre a címre!