Bruce Willis májusig megbénítja a fővárost

2012.04.23. 09:20 Módosítva: 2012.04.23. 10:39

Az 57 éves akciósztár április 23. és május 14. között forgatja Budapesten a Good Day to Die Hard címmel jövőre mozikba kerülő ötödik Die Hard-filmet, ezért sokszor kell majd forgalomkorlátozásokra számítani a főváros frekventált pontjain. Az eddigi információk szerint Budapest egy orosz metropolisz, valószínűleg Moszkva lesz a filmben (ezt a várost helyettesítettük a World War Z-ben is), a háttérben konspiráló, gonosz kommunista tábornokot pedig Ben Kingsley alakítja majd. McClane a történet szerint azért megy Oroszországba lövöldözni, mert egy bűnszervezet elrabolta a fiát. A rendező a Max Payne filmváltozatát is jegyző John Moore lett, a forgatókönyvet a Kardhalat és a Szupercsapatot is jegyző Skip Woods írta.

Bruce Willis jelenleg még nincs Magyarországon, a Die Hard 5 sajtósa és a hazai koprodukciós cég, a Mid Atlantic Films a héten fog közleményt kiadni, melyik hétre várható a sztár érkezése.

brucediehard5

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint ma, azaz hétfőn a Szabadság téren a volt tévészékház előtti részt lövik szét: le van zárva a Szabadság tér Vécsey utca és Széchenyi utca közötti szakasza, a Zoltán utca Szabadság tér és Nádor utca közötti szakasza, a Vécsey utca átmenő forgalmú szakaszán az addigi egyirányú forgalmi rend ideiglenesen megfordul, a mélygarázs forgalma azonban zavartalan marad.

Hétfőn és kedden a VII. kerületben a Vörösmarty utca Király utca és Wesselényi utca közötti szakaszán, valamint a Jósika utca Csengery utca és Izabella utca közötti szakaszán lesz forgatás. Ezért április 23-án és április 24-én 6 órától 20 óráig le lesz zárva a Csengery utca Jósika utca és Dob utca közötti szakasza, a Vörösmarty utca Király utca és Wesselényi utca közötti szakasza, a Jósika utca Csengery utca és Izabella utca közötti szakasza valamint a Dob utca Csengery utca és Izabella utca közötti szakasza. Itt hétfő délelőtt a helyszíni beszámolók szerin takarítógéppekkel, locsolókocsikkal kutyaszarmentesítették az utat és a járdát.

A lezárt területen belül csak az ott lakók közlekedhetnek gyalogosan, a helyszínt biztosító kísérettel. A területen 2012. április 22-én 6 órától 2012. április 24-én 20 óráig folyamatos megállási tilalom lesz érvényben. A Wesselényi utcát, illetve az Izabella utcát érintő felvételek idején a közúti forgalom legfeljebb 5 percre leállításra kerülhet. A Wesselényi utcában a 74-es trolibusz Vörösmarty utcai megállóhelye a forgatás ideje alatt 30 méterrel előbbre kerül. Az érintett területet az alábbi térképvázlat mutatja:

Filmforgatás-miatt-forgalomkorlátozások-várhatók-a-fővárosban té
Fotó: Budapesti Közlekedési Központ

Április 29-én, vasárnap a VI. kerületi Városligeti fasorban folytatódik a forgatás, ezért április 28-án 6 órától lezárásra kerül a Városligeti fasor városközpont irányú szervizútjának Dózsa György út és Bajza utca közötti szakasza, a forgatáshoz szükséges technikai berendezések számára az 56-osok terén a Benczúr utca és a Városligeti fasor közötti 300 négyzetméteres terület. A felvételek idején a Dózsa György úton néhány perces forgalom megállítások várhatóak.

Május 3-án, csütörtökön kerül majd sor a legdurvább forgalomkorlátozásra. Május 3-án este 8 órától 2012. május 4-én, pénteken reggel 6 óráig teljes lezárásra kerül a Bajcsy-Zsilinszky út Arany János utca és Andrássy út közötti szakasza, a Révay utca, a Lázár utca, az Ó utca Ó utca 9. és Bajcsy-Zsilinszky utca közötti szakasza, a Bajcsy-Zsilinszky köz, a Révay köz, a Káldy Gyula utca Andrássy út és Révay utca közötti szakasza valamint a Dobó utca.

Die Hard a 4-es metróban
Die Hard a 4-es metróban

A forgatási területre csak az ott lakó gyalogos és kerékpáros forgalom mehet be, a helyszínt biztosító kísérettel. Az érintett területeken 2012. május 2-án 6 órától megállási tilalom lesz érvényben, 2012. május 3-án 16 órától pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton a szélső sávot érintő forgalomkorlátozások előfordulhatnak.

A forgatás ideje alatt a Bajcsy-Zsilinszky út forgalmát észak felől a Podmaniczky utca – Nagymező utca – Kálmán Imre utca csomópontban, dél felől az Andrássy út – József Attila utca csomópontban eltereljük, a csomópontokban a jelzőlámpák sárga villogó módban üzemelnek majd, folyamatos rendőri irányítás mellett. A Nagymező utca Mozsár utca és Andrássy út közötti szakaszán a behajtási korlátozás ideiglenes feloldásra kerül. A lezárás idején a Szent István tér megközelítése változatlan marad, de a kihajtás ideiglenesen a Hercegprímás utcán keresztül történik.

A forgatás ideje alatt a 109-es autóbuszok terelőútvonalon közlekednek, Óbuda, Bogdáni út felé a Károly körút – Andrássy út – Oktogon – Teréz körút útvonalon, így nem érintik az Arany János utca M és a Podmaniczky utca megállókat, Kőbánya-alsó vasútállomás felé a Podmaniczky utca – Nagymező utca – Andrássy út – Károly körút útvonalat használják, szintén kihagyva az Arany János utca M és Podmaniczky utca megállókat. Az erre közlekedő éjszakai járatok (914, 914A, 950, 950A) ugyancsak ezen az útvonalon tesznek kerülőt.

A lezárások a térképvázlaton láthatók:

Filmforgatás miatt forgalomkorlátozások várhatók a fővárosban té
Fotó: Budapesti Közlekedési Központ

A május közepéig tartó forgatás részletes menete és a lezárt utcák teljes listája a BKK honlapján is megtekinthető.

Ha bárkinek információja van arról, hogy az ő háza előtt forog a Die Hard 5 egyik jelenete, azonnal küldjön egy mailt erre a címre.  • Tippek
  • Babaváró hitel