![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=oeghcrnnre/fastid=msauzljaknyliqmkmsvhkwqmmunl/nc=0)
- Kultúr
- Degusztátor
- Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen
- Podcast
- húsvét
- pierre
- gasztronómia
- vers
- nagy lászló
- locsolóvers
Ha nem tudja, mi az a kókonya, sebaj, most örökre megtanulja
További Degusztátor cikkek
-
Ebben az étteremben megkérik a borjú árát, de megéri
- Az étterem, ahol még a kérges szívű kritikus is elsírta magát a gyönyörűségtől
- Megvan az év strandétele, de ilyen lángos sincs még egy a Balaton partján
- Annyira szárazon porzott a túrógombóc, hogy még a számláról is levették
- A belvárosi csárdában padba vágott fejszét nem találtunk, csak szívmagyar konyhát
Van gond a locsolóversekkel, de nem azért, mert egy vers sosem locsol, hanem mert egy verssel tényleg locsolni lehet. Főleg akkor és úgy, ha az locsolóvers.
Így, húsvét táján szinte természetes, hogy a magyar legények útra kelnek, elindulnak locsolkodni, és verset mondanak. Most tekintsünk el attól, hogy ez a rítus, szokás, hagyomány egyfajta vízöntésre butított megtermékenyítési imitáció, de lássuk be, jól van ez így. Nem kell hozzá 18-as karika, fotózható, filmezhető – és a legtöbb ember mára azt is elfelejtette, miről is szól a locsolkodás.
Ami azonban a verseket illeti, azok közül sok simán lehetne 18-as karikás, de ez a podcast most tényleg irodalom is. Pierre ugyanis 1947-ből idéz meg egy verset (akkor még Iszkázi) Nagy Lászlótól, a címe Húsvét táján, és nem véletlenül választotta ezt a költeményt.
Azt állítja ugyanis, hogy ezen a versen el lehet érzékenyülni. Különösen úgy, ha megidézi a régvolt húsvétok napjait. Mindezt ráadásul egy olyan korból, amelyet Kádárnak hívtak, és az akkori fennálló társadalmi rend nem éppen volt keresztényi, inkább szocialisztikus. Az akkori potentátok mégis rárepültek a húsvétra.
![GettyImages-1265271074](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4827/48279/482794/48279410_c1cd9c4e5d72ab7f99201fddb74821fb_wm.jpg)
Mint például Lénárt Lajos is, aki 1970-ben a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumban (MÉM) lett miniszterhelyettes. Ő az, aki területét illetően étlapként sorolta a változásokat – így teremtve meg a húsvét körüli napok hangulatát.
Pierre belenyúl azért egy másik témába is: elmerül a húsvét eredetében, és előkerül a gasztronómia is. Némi tojás és nyúl csak, amelyek közül az egyiket sokkal könnyebb és gyorsabb konyhakészre főzni.
De most nem erről lesz szó, hanem a múltból a Holdon káposztát majszoló nyúl legendája kúszik elénk. Ám a Holdat, tudjuk, csak akkor lehet megenni, ha sajtból van, a nyulat meg akkor, ha nyúlbőrben (vagy sztaniolban), a tojás és a nyúl azonban tényleg a termékenység szimbóluma. A kókonya azonban eredmény, a nyúl inkább aktív résztvevő. Ja, hogy mi az a kókonya? A podcastból kiderül…
Pierre gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Aki lemaradt volna a legutóbbi Pierre-podcastról, amelyben mást is kóstolgat, ide kattintva meghallgathatja.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=oeghcrnnre/fastid=msauzljaknyliqmkmsvhkwqmmunl/nc=0)
Rovataink a Facebookon