- Kultúr
- Degusztátor
- Podcast
- Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen
- superfood
- alga
- moszat
- mangalica
- szalonna
- gasztronómia
- pierre
Eljött a végítélet napja: az alga ringbe száll a mangalica-szalonna ellen
További Degusztátor cikkek
Vannak finom, és vannak nem annyira kedvelt ételek. Pierre nem titkolja, hogy ételkritikusként az úgynevezett hagyományos gasztronómia dzsungelében érzi magát otthon. Persze a superfood is izgalmas, a kagylók, az algák is pazar alapanyagok, csak ez még olyan terület, amely
- gyakran a saját útját is keresi, nemhogy a termelők és séfek az algák és moszatok nevelésének és felhasználásának lehetőségeit.
Mindenre is jó a moszat
Mert nagyon nem mindegy, hol és milyen körülmények között terem a csoda, s hogy a superfoodok nevelése milyen hatással van a környezetre, a társadalomra. És ez még akkor is így van, ha sokan állítják, hogy az ebből készült az ételek jelentik az élet esszenciáját.
Merthogy tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek jótékony hatással vannak az emberre. Vagyis nemcsak az éhséget csillapítják, de hatásuk élettanilag is jótékony. Kihat a vérnyomásra, a vérzsírra, az emésztésre, az agyműködésre, és napestig lehetne sorolni az előnyöket.
És most tegye fel a kezét az, aki még nem hallott a chlorelláról vagy a spirulináról! Nekik különösen jó hírrel szolgálhatunk, hiszen Pierre éppen erről a két csodaételalapanyagról mesél. Vagyis moszat és alga kerül itt terítékre. Mert kiderül, hogy egy ilyen alga vagy moszat miben is kiváló:
- könnyen emészthető,
- teljes értékű fehérjék vannak benne,
- aminosavak pótlására alkalmas,
- nyomelemtartalma kiemelkedő,
- az összes B-vitamin benne van, meg C és A is.
De Pierre azt is megérti, ha valakinek hínárt volna kedve enni, a laminaria meg fel is veszi a harcot a súlytöbblettel és a magas vérnyomással, de van olyan barna algafajta, amelyik segít az anyagcsere-folyamatokban.
Az alga természetes alternativája
Vagyis Pierre semmit nem von kétségbe, csak azt a kérdést teszi fel, hogy mindez hogyan és mikor lehetne a mindennapi étkezéskultúra része – az olyan konyhákban, amelyek amúgy távol esnek minden tengertől és óceántól.
Gasztrokritikusunk azért a podcast végén elmondja, mitől pazar egy mangalica-szalonna kenyérrel, ami azért, lássuk be, az algák és moszatok erős alternatívájaként jelen van a magyar konyhákban.
Pierre gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Aki lemaradt volna a legutóbbi Pierre-podcastról, amelyben mást is kóstolgat, ide kattintva meghallgathatja.
Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM
Rovataink a Facebookon