Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újraindul a Legyen Ön is milliomos

2007.12.13. 09:14
A Széf című kvízshow-ban rokonok küzdenek meg az akár húszmilliós nyereményért saját vizuális memóriájukkal, és persze a másikkal, aki mindig jobban tudja, vagy legalábbis nagyon ragaszkodik az igazához. A december 27-én debütáló műsort Sebestyén Balázs vezeti, Vágó István a Milliomossal tér vissza.

Egy héttel a Pókerarc szuperdöntője után új vetélkedővel jelentkezik az RTL Klub, A Széf című műsor már a két ünnep közt adásba kerül. A kvízshow, amit Sebestyén Balázs vezet majd egyedül, nem klasszikus műveltségi kérdéseket szegez majd a játékosoknak, sokkal inkább a jelentkezők vizuális memóriát teszi próbára.

Hány koronát lát?

A 2Way Traffic angol formátumgyártó cég által forgalmazott műsor Angliában Take It Or Leave It (Kell vagy nem kell?) címen fut a vetélkedőkre szakosodott Challenge Tv-n, de sugározzák Hollandiában is.

A műsorban rokonok, (anya-lánya, férj-feleség, unokatestvérek) versenyeznek párosával. A párosok egy képet látnak, hozzá egy állítást, és vagy elfogadják a képet és az állítást igaznak, vagy nem. Tehát azt kell eldönteniük, hogy a képen ábrázolt állítás igaz vagy hamis. Bonyolultan hangzik? Vegyünk egy példát! Tudja hány korona van a magyar címerben? (Eláruljuk, kettő.) És biztos akkor is jó választ adna, ha a kereszt aljában látható koronát gonosz kezek leretusálnák a képről? Nos, hát ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell megfelelniük a játékosoknak, de a formátum kiötlői szerint a beugratós kérdések mellett a párosok vitája is izgalmakat csempész majd műsorba. A játékos duónak ugyanis egyet kell értenie, anélkül nem megy. Viszont időkorlát nélkül vitázhatnak a helyes válaszon, és mivel a formátum kifejezetten olyan kérdésekkel operál, amelyek elsőre egyszerűnek tűnnek, de aztán mégsem, a játékosok egy része rendre össze is veszik majd a kamerák előtt.

A műsor címe a magyarításban azért lett A széf, mert minden egyes helyes kérdés megválaszolása után két széf közül választhatnak a játékosok. Az egyiket kinyithatják, de még azután is eldönthetik, hogy akkor melyiket választják. (Ez körülbelül olyan, mint a Van benne valamiben volt annak idején a reluxa előtti és mögötti ajándék.)

A döntő még ennél is bonyolultabb, mivel hat képrejtvényre kell válaszolnia a legsikeresebb párosnak, majd még egyszer. Megint nem lehet érteni? Hát az első kör után a párosnak újból megmutatják a képeket, ezúttal a helyesen megválaszolt képrejtvényektől kezdve a helyesekig, csak azt nem árulják el, hogy hány válasz helyes. Így a páros megint jól összeveszhet, hiszen az egész játék alatt összegyűjtött pénzt csak akkor kapják meg, ha rátalálnak az utolsó fordulóban felállított hat széfben. A hat széf közül pedig minden egyes jól megválaszolt kérdés után egy üreset eltüntetnek, így minél több kérdésre felelnek meg, annál nagyobb esélyük van elvinni a nyereményt. A magyar változatban egyébként jó esetben akár húszmillió forintot is elvihetnek a játékosok.

A műsor hétköznaponként jelentkezik majd, az első adás december 27-én lesz. Az idén még egy alkalommal jelentkezik, majd jövő január végén adja át helyét az RTL Klub hét és fél éve jelentkező kvízműsorának; a több mint ezer adást megért Legyen Ön is milliomosnak, amely némiképp változó szabályokkal kerül ismét képernyőre, hangzott el a csatorna sajtótájékoztatóján.

Vágó István műsorvezető közlése szerint az újdonság az, hogy a kezdéskor a játékos dönthet: a megszokott menetrend szerint megy végig a kérdéseken, vagy vállalja, hogy csak egyetlen - százezer forintos - garantált nyeremény mellett, de eggyel több segítséggel próbál minél nagyobb nyereményre szert tenni. Ha a második lehetőséget választja, dönthet: szükség esetén a közönség soraiból kéri ki néhány ember véleményét, vagy egy esetben kétszer is tippelhet ugyanarra a kérdésre, mondta.