A Nagy Testvért figyeljétek?

2002.09.18. 15:45
Az RTL Klub valósága szigorúan szexmentes övezet, ahol gyors numerák helyett csak elfojtott vágyakat látni. Mégis egyre inkább úgy tűnik, hogy a Való Világot is a Nagy Testvér irányítja.
realitynaplo.index.hu

Volkssturm - Big Brother-megnyitó

Realitynapló 1. - Lehet matyizni

Realitynapló 2. - És provokátorok

Realitynapló 3. - Tulajdonképpeniségek

Születési agónia - Való Világ-megnyitó

Realitynapló 4. - A valóság odaát van

Realitynapló 5. - Mindörökké valóság

A harc márpedig a fejekben dől el - tartja a kvázi keleti bölcselet, amely lételméleti alapmondatként szerepel "A hogyan adjunk el másfél hektoliter mosogatószert magányos kisnyugdíjasoknak?" című nagysikerű Amway-könyvben, a "Szcientológia kezdőknek" elnevezésű tudományos-fantasztikus bestsellerben, a legtöbb önsegítő és fogyókúrára buzdító füzetecskében, valamint legalább negyvenszer mondják el minden üzleti tréning első napján, közvetlenül az "Építsük fel műanyag építőkockákból a sikeres céget!" és a "Kenegessük testmeleg hájjal főnökünket!" fantázianevű csoportépítő-játékok után.

Médiakomplexus

Az RTL Klub menedzsmentje, úgy látszik, még soha nem találkozott a gyakorlati filozófiai eme alapvető kézikönyveivel, és az üzleti tréningekre is szereztek pszichiátriai felmentést, hiszen az utóbbi pár hétben egyértelműen ráparáztak a tv2 megújulására. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy úgy viselkednek, mint egyszeri perverz a fehérneműboltban, (Nem, itt most nem feltétlenül Pongóra kell gondolni!) mindenről ugyanaz jut az eszükbe, jelen esetben mindenről a tv2-re asszociálnak.

Az RTL Klub kezdődő szorongásos neurózisának első tüneteit már a Való Világ beharangozó sajtótájékoztatóján lehetett érzékelni, amikor minden menedzser, médiaszemélyiség és cégéhez lojális szöszi hostess kötelességének érezte, hogy legalább egy sunyi poént ellőjön a konkurens csatorna fazonigazításáról a sajtó nagy számban felvonuló képviselői előtt. Azóta a helyzet tovább fokozódott, az RTL Klubnak szinte rögeszméje lett a szembenállás, és önmeghatározásának legalapvetőbb pontjává vált, hogy márpedig ő nem a tv2. Mindez leginkább a reality show adásain érhető tetten, ahol Stohl Buci szinte ötpercenként elbőgi magát, hogy ez nem az a műsor, itt nem lesz nagytotálban fényképezett behatolás, verejtékben fürdő összebújás, sőt még egy kósza szopás sem. A csatorna komplexusainak eddigi leglátványosabb jele Havas Henrik tanár úr és címzetes médiatahó villámgyors kipenderítése volt, ami ugyan érthető, sőt üdvözölendő lépés, mégis valahogy bűzlik a félelemtől, és érezhető rajta a fejvesztett kapkodás.

Párhuzamos világok

Még a villa hermetikusan elzárt valóságában is jelentkeznek a tv2-komplexus szimptómái, a négy játékos szinte szemérmesen kerülgeti egymást, és társaik minden ledérebb megmozdulását egyszerűen BalatonBoglárinak titulálják, ezzel utalva a Nagy Testérre, akinek nevét persze az RTL Klub illemkódexének értelmében szájukra sem vehetik. A bennük felgyülemlett görcsöket ráadásul a stáb is növeli, akik naponta újságot juttatnak be az összkomfortos zárkába, a címlapon a konkurens börtönshow eseményeivel, hátha mond majd valaki egy-két bunkó viccet Éviről vagy Pongóról, amit aztán le lehet adni főműsoridőben.

Pedig a Való Világ nem egy reménytelen próbálkozás, hiszen az idióta beszavazó műsorok unalma után rögtön megmutatkozott a kicsit különös játékstruktúra minden előnye. Míg a Big Brother első pár adásába csak a zuhanyzóba szerelt kamera vitt némi izgalmat, addig a Való Világ szinte az első pillanattól kezdve tele van emberi konfliktusokkal, ami leginkább annak köszönhető, hogy tizenkét ember helyett csak négyet zártak össze, így az eltérő személyiségű játékosoknak esélyük sincs arra, hogy elkerüljék egymást, és nem fordulhat elő, hogy valamelyik lakó csendesen meghúzódjon a sarokban, mintha csak a díszlethez tartozna.

A Való Világ tehát egyáltalán nem rosszabb a Nagy Testvérnél. (Például a beköltözés ugyanolyan tré volt mindkét adón, azt leszámítva, hogy a tv2 operatőrei egy picivel jobban értenek ahhoz, hogyan kell pár tucat embert jó szögből fényképezve tömegnek álcázni.) Az RTL Klub műsorkészítői azonban egyelőre nem tudják megemészteni, hogy a konkurencia két hetes helyzeti előnyben van, ezért jó műsor helyett leginkább más műsort akarnak készíteni. Az ideges igyekezet azonban meglátszik az adásokon, így az RTL Klub valósága ugyan nem a fanszőrzeten megcsillanó izzadságcseppre hasonlít, mint tv2 reality showja, de ettől függetlenül ugyanúgy szaglik.