A nap söre: Mi újság, Wagner úr?
Rögtön az elején csalunk, ugyanis a Mi újság, Wágner úr? nem új sör, de a Harapunk főzde új söre a fesztiválra készül majd el: a Lemon? No Thanks nevű búzasörről szombaton rántják le a leplet. Ráadásul ez egy közösségi sör is, azaz meg lehetett szavazni, hogy milyen alapanyagokból készüljön el. A Harapunkra egyébként is jellemző a kísérletezés, most szombaton finn sört főztek és kóstoltattak, de ez most lényegtelen, mert mi a Wágner úrból ittunk, ami egy 5,5%-os amber ale, azaz árpamalátából készül.
Iván Andris a képen éppen papírra veti, hogy a Wágner szerinte tökéletesen illik az őszi szezonhoz "Sőt, azt hiszem, hívhatnánk akár téli belépő sörnek is, mert vanília-karamell, nagyjából ezen a skálán mozog az ízhatás. A végére viszont nem menekülhetünk ragadós érzéstől, úgyhogy hiába jött be, de egymás után többet nem biztos, hogy meg tudnék inni belőle."
Klág Dávid nem látszik a képen, de neki is volt véleménye, bár lassan lépett túl azon, hogy "amber ale". "Úgy hangzik, mintha Középföldén erjesztenék valami babólakban. Túltoltuk a kézműves sörök osztályozását, lassan annyira durva lesz, mintha a különböző fajta ambient technók között különbségeket tenni. De ez igazából tökmindegy, mert finom, könnyen csúszik és lágy. Kicsit olyan, mintha egy mészes puszedlit innánk palackozva, édes, de nem émelyítő. Én komolyan elgondolkodtam egy üveg után, hogy télre tudnék venni belőle egy egész rekesszel, aztán otthon felvenném a köntösöm, a papucsom, aztán reggelig meginnám minimum a felét."
Én annyit tudok ehhez hozzáfűzni, hogy az egyik kedvenc Brew Dog söröm, a 5 am Saint is amber ale, és azt is nagyon szeretem, mert jó alacsony az alkoholszázaléka, ezért meg lehet belőle inni többet is. A Wágner korábban egyáltalán nem éreztem édesnek, és bár most tényleg felfedeztem benne vaníliát, azért ez bőven nem az a téli vonal. A búzasörükre is kíváncsi leszek.