Emma
9 °C
26 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Május 8-án este a MOMKultban lép fel a kubai Roberto Fonseca és triója. Fonseca akkor lett világszerte ismert, mikor 2003-ban az elhunyt Rubén González után a legendás Buena Vista Social Club billentyűse lett. Szinte minden eredeti Buena Vista-tag szólóprojektjében részt vett: Ibrahim Ferrert világkörüli turnéján kísérte, játszott Omara Portuondo néhány lemezén, és Eliades Ochoával is együtt turnézott.

  Magyarországon először lép fel saját triójával, zenekarában Ramsés Rodríguez dobon és ütőhangszereken, Yandy Martínez pedig basszusgitáron és bőgőn játszik. Fonseca zenéje rengeteget merít a kubai hagyományokból, mindent tud a mambóról a cha-cha-cha-ról, a danzonról és a boleróról - de ezeket nem eredeti hangzásukban játssza, hanem jazzbe, funkyba, és soulba oltja. Fonseca zongorajátéka is legalább ennyire sokszínű, előfordul, hogy a zongora billentyűit ütős hangszerként használja, vagy maga is beszáll dobolni, együtteséből kubai karneválzenekart, comparsast varázsolva.

 • Az MTI-ben jött a hír, hogy Óbudán a tánc világnapján Guinness-rekordot akarnak felállítani olyan kategóriában, amit olvasni is gyönyörű: 

  a legnagyobb létszámú szépkorú korosztályba sorolható párok által bemutatott közös tánc csúcsának felállítása a cél

  Ennél specializáltabb kategória aligha létezik, sok sikert. 

 • Abaligetre húsvétkor érkezett vissza egy hím gólya, aki egy családi ház kéményén kezdte meg a fészekrakást. A ház lakói a fűtés biztonságát veszélyben érezve, megkeresték a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait, hogy segítsenek a maguk és a gólyák lakhatása szempontjából is megfelelő megoldás megtalálásában.

  30708478 10155133767206353 4847571618098053120 n
  Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park / Facebook

  A nemzeti park munkatársai az E.on szerelőivel közösen áttelepítették az időközben szinte teljesen elkészült fészket a közeli villanyoszlopra, egy korábbi években felhelyezett fészektartóra. A DINPI azt írja közleményében, hogy

  mivel a fészekre a hét elejére a tojó is megérkezett, nagy izgalommal várjuk, hogy a madarak elfogadják-e új helyüket.

  Drukkoljunk mi is!

 • Nem akarom rögtön az elején lelőni a poént, úgyhogy inkább pár értelmetlen adattal próbálom meg érzékeltetni, hogy mennyire drága az F1-rendszám. Az árából lehetne venni:

  Nem húzom tovább, a rendszámot 12,5 millió fontért, azaz kb. 4,3 milliárd forintért dobták piacra, 10 évvel azután, hogy Afzal Khan brit autódizájner 440 ezer fontért megvette, és stílusosan rátette egy Bugatti Veyronra. 

  A ritka rendszámtáblák amúgy hatalmas biznisznek számítanak Nagy-Britanniában, az elmúlt évtizedekben tízszeresére nőtt a kereslet irántuk, a '90 óta megrendezett aukciók pedig mintegy 2,3 milliárd font hasznot hoztak a brit költségvetésnek.