Vilhelmina
11 °C
28 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Most ünneplik Indiában Ganésa, az elefántfejű hindu isten születésnapját. A buli 10 napig tart, ez a kép az 5. napon készült Mumbaiban, amikor az istenség szobrát alámerítették egy tóba.

  Ganésa egyébként mint a Kezdetek és Akadályok ura Indiában a vállalkozások isteneként is ismert, de ő a tudományok és művészetek védnöke, valamint az értelem és a bölcsesség istene is. A legenda szerint ő jegyezte le a Mahábháratát, és nagy lelkesedésében még az agyarát is letörte, hogy íróeszköznek használja.

 • Ezekről a ceremóniákról általában borzasztó béna fotók születnek, Jack Black azonban mindannyiunk szerencséjére egészen másképp áll ehhez az egészhez, mint a többiek:

 • Májusban négy alkalommal játszotta a Radnóti Színház Závada Pál Egy piaci nap című darabját, amit a Mohácsi testvérek vittek színre. A darab arról a szörnyűségről szól, ami a 2. világháború után következett be a vidéki Magyarország egyik falujában, hogy a magyarok vélt vagy valós nyomorúságuk miatt a lágerekből frissen hazatért zsidó szomszédaikra támadtak, szó szerint. Az alig valami díszletet használó, a színpadot nyomasztóan sok, indulattal teli színésszel megtöltő darab olyan erősen adja át a zsidópogrom részleteit, a gyűlölet sokgenerációs kultúráját, pontosabban kulturálatlanságát, hogy a nézők, köztük mi is, a végén úgy támolyogtak ki, mint akik végignéztek egy élveboncolást.

  Nos, a Radnóti Színház nemcsak bemutatja ezt a megrázó darabot, hanem pénteken esélyt ad annak megemésztésére is. Az előadás után, kb fél 10-től Mohácsi János rendező, Sodró Eliza és Porogi Ádám színészek, K. Horváth Zsolt társadalomtörténész és Kövér György történész próbálják majd megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, és megválaszolni azokat a kérdéseket, minthogy mit tanulhat egy társadalom a saját múltjából, elhallgatásaiból és felejtéseiből, vagy hogy miért gyárt magának egy közösség ellenségképet, és hogyan működik a gyűlöletkeltés mechanizmusa? 

  Azt nem tudom megígérni, hogy a beszélgetés után senki nem fogja úgy érezni magát, mintha a történelem vágóhídján állna, de a közös ventillálás még mindig sokkal jobb, mintha bezuhan egy közeli kocsmába és a pokolba issza magát.

 • A Baltimore Orioles kedd este a Toronto Blue Jays csapatával játszott az észak-amerikai baseballbajnokságban, és jól ki is kaptak, ezzel beállítva a franchise korábbi, 107 vereségig tartó negatív rekordját (és hol van még a szezon vége).

  Legalább egy pozitívumot azért emlegethetnek majd a meccsel kapcsolatban, az Orioles lett ugyanis az első profi csapat Amerikában, aminek a mezén

  Braille-írással szerepeltek a nevek.

  Ez amúgy elég hülyén hangzik, mert a Braille-írás pont azoknak van, akik nem látnak, de úgy már rögtön van értelme, ha hozzá vesszük, hogy az ottani vakok országos szövetsége épp 40 éve költöztette át a központját Baltimore-ba.

  A csapat egyébként már bejelentette, hogy a mezeket el is árverezi majd, a befolyt összeget pedig a szövetségnek ajánlja fel.

  (via)