Arnold, Levente
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Belga szerzetesek készítik a világ legjobb sörét, és most a rend bejelentette, hogy az interneten majd előre le lehet stoppolni két tálcával, viszont szállítást továbbra sem vállal az apátság.

  A sört kb. harmincan főzik 1839 óta a Szent Sixtus apátságban, és amellett, hogy a 10,2 százalékos barnájuk rendre a legjobb sörökről szóló listák élmezőnyében végez, azért is ezt nevezik a világ legjobb sörének, mert nem kerül kereskedelmi forgalomba, nehéz hozzájutni, ami miatt egy-egy palack hatalmas összegekért szokott elkelni aukciókon.

  Utóbbit egyébként a szerzetesek elítélik, ők évek óta 45 euróért adnak 24 üveget, és kifejezetten az a céljuk, hogy megfizethető maradjon a sörük. Viszont többet nem akarnak főzni, mint amennyit az elmúlt évtizedekben szoktak, ezért az árakat csak akkor tudják alacsonyan tartani, ha csak tőlük lehet beszerezni a sört.

  Évről-évre rengetegen keresik telefonon az apátságot, hogy mikor kezdenek árulni, vagy, hogy elfogyott-e már a sör. Egy ügyfélszolgálatot már fel kellett állítaniuk, ahová 85 ezer hívás érkezett évente, mostantól ezt akarják kiváltani a webshoppal. (Guardian)

 • A Koncert a tojásban elég fura alkotás. Bizarr környezetben, egészen furcsa figurák, tárgyak és cselekmények zsúfolódnak össze (érdemes megfigyelni mondjuk, hogyan lopják meg a kottára mutató barátot). Aki ismer legalább egy-két Hieronymus Bosch-művet, annak egészen biztos eszébe jut erről is a reneszánsz mester. Sokáig a művészettörténészek is úgy gondolták, hogy az ő alkotása. Neki is van ugyanis egy vázlata egy tojásban éneklő kórusról, és a kép amúgy is igen hasonlít egy híres művére, a Bolondok hajójára.

  Ma azonban már tudjuk, hogy a kép nem lehet az övé, és ennek a megállapításában az a kotta is a kutatók segítségére volt, amelyből a tojás utasai játszanak. A korabeli képeken ugyanis nem csak úgy feldobtak pár kottafejet, hogy jól nézzenek ki, hanem általában valódi zenéket ábrázoltak a festők. Mindegy, hogy az csak egy kő volt, amire aktok támaszkodtak, vagy egy hangjegyekkel teli fenék.

  Ez például így szólt:

  Thomas Crecquillon műve (melynek van amúgy vokális feldolgozása is) viszont évtizedekkel Bosch halála után született, vagyis a kép már csak ezért sem lehet a festő műve.

 • Épp várakoztam a Budai Kerületi Bíróság meztelen férfiakkal díszített aulájában az érthetetlenül agyoncsapott teknős ügyének gyanúsítottjára, amikor legalább ennyire érthetetlen bűnügy nyomára bukkantam. Az aula sormintájában a férfi aktok diszkréten hol törvénykönyvvel, hol mérleggel takarják el magukat, egy bátrabb alakot kivéve, amelyik nem tököl. A meztelen igazság tökéletesen rendben van az igazságszolgáltatás épületében, de van egy furcsaság. A több helyen felbukkanó sorminta magasabban lévő meztelen embere érintetlen, ám az embermagasságban lévő akton valaki zavarba ejtő műtétet hajtott végre: egyszerűen levakarta szegény ember péniszét. Nehezen tudom elképzelni, hogy a bíróságon várakozók spontán unatkozás közben álltak neki a péniszvakarásnak, bár az sem sokkal életszerűbb, hogy valamelyik illetékes utasítást adott a melósoknak, hogy smirglizzék már le az akt férfiasságát. Rejtély az egész. Nem egyedi esetről van szó, az aulában fejmagasságban lévő mindhárom aktot csonkolták.