Ábrahám
17 °C
29 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az indiai Orisza államban található egy kis település, Odhanga. A falu lakóinak pechjére általában csak egyetlen postásuk volt az elmúlt tíz évben, Jagannath Puhan. Ő azonban rafinált munkakerülő volt. Ha lehetett, inkább nem kézbesítette a leveleket, hanem elásta őket jó mélyre a postahivatal raktárában – írja a BBC.

  Csak aztán a posta elköltözött, és játszadozó gyerekek véletlenül megtalálták a mintegy hatezer elpakolt levelet, köztük ügyfeleknek kiküldött bankkártyákat, állásinterjú-időpontokat, a haditengerészet behívólevelét, ígéretesen induló társkereső-levelezéseket és kisebb csomagokat is. De miért volt rafinált Puhan úr, a lusta postás?

  Azért, mert gondosan szelektált. Azoknál a leveleknél, ahol a levél regisztrált volt, mert ajánlott címkével, vagy gyorspostával adták fel, vagyis bármi esély nyílt volna, hogy kiderüljön a turpisság, összeszedte magát és kézbesített. Egyedül a mezei leveleket ásta el.

  A Hindustan Times indiai újság szerint 1500 levél még megmenthető állapotban maradt, de a küldemények többsége elnedvesedett, vagy a termeszek táplálékává vált.

  Puhan úr azzal védekezett, hogy sokszor fájt a lába, de természetesen azonnal felfüggesztették az állásából.

 • Aki szereti az öttusát, vagy általában jártas a magyar sporttörténelemben, az kapásból vágja a választ: Balczó András. A Békés megyei Kondoroson született sportoló az öttusa történetének egyik legnagyobb alakja, aki 14 éven át (1958-1972 között) összesen 5 olimpiai érmet (három arany, két ezüst) és 19 világbajnoki érmet (10 arany, 8 ezüst, 1 bronz) nyert egyéniben és csapatban. Van emellett 12 magyar bajnoki címe, pontosabban 12+1, hiszen egyszer, 1963-ban vívásban is országos bajnok lett, egyéni párbajtőrben.

  Balczó a nemzet sportolója, Budapest díszpolgára, akiről 1976-ban Küldetés címmel Kósa Ferenc is filmet forgatott. Ezt nagyjából három hétig játszhatták a mozik, aztán betiltották annak rendszerellenes kritikái miatt (Balczó sosem volt párttag, mindig is erősen kritizálta a kommunizmust, sportolói pályafutása végén egy ideig megalázó pénzért belovaglóként kellett dolgoznia).

  Balczó András háromszoros olimpiai aranyérmes tízszeres világbajnok öttusázó a Nemzet Sportolója a MSÚSZ-MOB életmûdíjasa (b) és a díjátadó Novotny Zoltán a MSÚSZ tiszteletbeli elnöke
  Balczó András háromszoros olimpiai aranyérmes tízszeres világbajnok öttusázó a Nemzet Sportolója a MSÚSZ-MOB életmûdíjasa (b) és a díjátadó Novotny Zoltán a MSÚSZ tiszteletbeli elnöke
 • Az Amazon mutatja be a The Romanoffs, azaz A Romanovok című antológiasorozatot, amiben Matthew Weiner, a Reklámőrültek díjnyertes alkotója egy rakás olyan emberről mesél el nyolc történetet, akik mind azt hiszik/hazudják/vallják, hogy a Romanov-ház leszármazottai. A szereposztás parádés, minden részben mások szerepelnek, az egyetlen összekötő kapocs köztük az egykori orosz uralkodócsalád, az 1613-1917 között hatalmon levő Romanov-ház.

  A három kontinensen forgatott sorozatban ők szerepelnek majd (tényleg nem semmi lista): Diane Lane, Aaron Eckhart, Isabelle Huppert, Marthe Keller, Christina Hendricks, John Slattery, Jack Huston, Amanda Peet, Corey Stoll, Andrew Rannells, Mike Doyle, JJ Feild, Janet Montgomery, Paul Reiser, Noah Wyle, Kathryn Hahn, Kerry Bishé, Jay R. Ferguson, Ben Miles, Mary Kay Place, Griffin Dunne, Cara Buono, Ron Livingston, Jon Tenney, Clea DuVall, Radha Mitchell, Hugh Skinner, Juan Pablo Castañeda, Emily Rudd, Adele Anderson, Annet Mahendru, Louise Bourgoin, Hera Hilmar és Inès Melab.

 • Természetesen ez egy beugratós kérdés, bár a kérdésbe finoman bele is van kódolva a válasz. Ami ugyanis 5.

  Magyarország kicsi ország, egyetlen közepe van, de az legalább egy természetvédelmi területen álló, vörösfenyő borítású vasbeton gúla, ami olyan magas, mint a magyarok száma a grosicsbuzánszkylórántlantos óta: 11 méter. Na jó, maximum kettő, valahol a történelmi, nagy Magyarországnak is volt egy, ha jól rémlik, Szarvas táján. Ausztráliának bezzeg öt van.

  ausztrália
  Fotó: Geoscience Australia

  De komolyan, ez hogy lehet? Angolul itt viszonylag részletesen fel is sorolják, melyik középpont mi alapján középpont, de röviden, leegyszerűsítve magyarul is jöjjenek a megoldások.

  Van egy módszertan, ami a hagyományos papíralapú térképek készítésénél használt vetületekkel számolva állapítja meg az ország középpontját. Ez azonban csak a nagy szárazföldi területekkel számol. Egy másik, a súlyponti módszertan a tengerparti sávok 50 ezer digitalizált adatpontját is figyelembe véve állapítja meg a középpontot (Centre of gravity method). 1988-ban kétéves, szintén súlyponti számításos módszerrel állapították meg a Lambert gravitational centre-t az ország középpontjának, de számolják középpontként a tengerparttól való legtávolabbi pontot (Furthest point from the coastline), és van a Median point, ami egy viszonylag egyszerű módszertannal úgy készült, hogy Ausztrália köré egy téglalapot rajzoltak, annak meghúzták az átlóit, aztán ahol ezek találkoztak, csókolom, ott a középpont. Ami egyébként, ha ránéz a fenti képre, a különböző középpontok között is leginkább a középső.